Да ли сте пробали индонежанску кафу Купи Кхоп која се служи наопачке?

Купи Кхоп је необична и занимљива кафа која се сервира наопачке односно у наопако окренутој чаши на стакленој тацни и пијуцка кроз сламку.Из очигледних разлога, позната је и као индонежанска кафа наопачке…

Занимљивости 21.09.2022 | 15:51
Да ли сте пробали индонежанску кафу Купи Кхоп која се служи наопачке?

Ако се икада нађете на западној обали Ацеха, у Индонезији, дугујете себи да уживате у Купи Кхоп кафи. Само због јединствене методе сервирања вреди покушати, јер чак и ако не уживате у кафи, можете је барем поделити на Инстаграму или на другим друштвеним мрежама које желите.

Купи Кхоп се састоји од грубо млевене робусте кафе куване у чаши која се затим окрец́е наопачке на стакленом тањиру. Пластична сламка се затим користи за постепено цеђење кафе из стакла без да се неконтролисано пролије.

Кафетерије су смишљале разне трикове да би се подигле на конкуренцију, али Купи Кхоп је много више од маркетиншког трика. Званично је проглашен за нематеријалну културну баштину (ВБТ) Регенције Западног Ацеха, а његова историја се може пратити вековима уназад.

Послуживање кафе у наопако окренутој чаши заправо нема смисла, али рибари из Ацеха који су први смислили ову необичну методу послуживања

Уживање у кафи током пецања није била најједноставнија ствар тада термос још није измишљен. Морали сте да оставите шољу и проверите конопце или покушате да унесете рибу, а то је значило да се кафа често хладила пре него што сте се вратили. Али држање покривено значило је да је дуже остало топло, да не спомињемо да нема прашине, инсеката и других нечистоц́а.

Како онда уживати у кафи наопако? Подизање чаше са тањира само би проузроковало да се кафа пролије и направи велики неред. Ту долази до сламке. Обично се увлачи испод ивице окренуте наопачке чаше када се пиц́е донесе на сто, али мештани су научили да је сами гурну испод чаше, не дижуц́и чашу из тањира.

Када је сламка на месту, све што треба да урадите је да нежно дувате у сламку, повец́авајуц́и притисак унутар чаше и изазивајуц́и кафу да цури из ње. Када се око чаше створи локва, само користите сламку да пијуцкате течност. Затим само поновите поступак онолико пута колико је потребно. На овај начин кафа остаје топла дуже време.

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар