55 Belgijskih sudija dobrovoljno otišlo u zatvor!

55 sudija Belgijskih odlučilo je da provede poseban vikend, dobrovoljno su otišli u zatvor u regionu Brisela da vide kakav je život zatvorenika, rekao je u saopštenju belgijski ministar pravde Vinsent van Kvinkenborn

Zanimljivosti 19.09.2022 | 15:35
55 Belgijskih sudija dobrovoljno otišlo u zatvor!

Sudije su juče po lokalnom vremenu stigle u novi zatvor Haren, koji može da primi 1.190 zatvorenika i koji bi trebalo da otvori svoja vrata 30. septembra, rekla je portparolka zatvora agenciji France press.

Sudije će do završetka “eksperimenta” (jedan dan) kako je objasnila, imati isti tretman kao i zatvorenici.

“Sudije očigledno znaju kako je biti u zatvoru, ali doživljavanje ovog iskustva pruža im jedinstvenu priliku, koja im može pomoći da izriču kazne sa punom svešću“, nastavio je ministar.

 

Oni će se pridržavati dnevnog rasporeda zatvorenika, neće im biti dozvoljeno da koriste mobilne telefone, pridržavaće se iste hrane i imati iste obaveze kao i zatvorenici.

Oni će, između ostalog, biti zaposleni u kuhinji i perionici, kako se navodi u saopštenju. Svetla će se gasiti tačno u 22 časa saopštilo je ministarstvo pravde prenosi francuski “Le figaro” 

Sudije će moći da prekinu eksperiment u bilo kom trenutku.Ovo će im svakako pomoći da razmisle da li je oduzimanje slobode najbolje rešenje za nekoga ko je pogrešio u životu“,reči su ministra.

Osim toga, to je i dobar “test” za zatvorske rukovodioce jer će zatvor biti svečano otvoren za dve nedelje.

Inicijativa je zajednička ideja ministra pravde i Zavoda za edukaciju nosilaca pravosudne funkcije.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar