Srbija danas dobija 13. saziv Narodne skupštine

Potvrđivanjem mandata novim poslanicima i izborom rukovodstva, danas će biti konstituisan 13. saziv Skupštine Srbije.

Srbija 01.08.2022 | 07:29
Srbija danas dobija 13. saziv Narodne skupštine

Konstitutivnom sednicom, prema Poslovniku, predsedavaće najstariji poslanik, a to je u ovom slučaju Vladeta Janković, sa liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije", a ukoliko on ne bude mogao ili ne bude želeo to da učini, sednicu će voditi sledeći "po starešinstvu", Veroljub Stevanović sa izborne liste "Nada".

Najstarijem poslaniku u vođenju sednice, pomaže četvoro najmlađih poslanika, sa četiri prvoplasirane liste, a to su ovog puta Nikola Bokan sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", Pavle Grbović iz "Ujedinjenih", Dubravka Kralj iz koalicije oko SPS-a i Jelena Bogdanović sa liste "Nade". Pored njih, pomaže i generalni sekretar Narodne skupštine.

Na prvoj sednici potvrđuju se mandati poslanika, bira predsednik skupštine, kao i potpredsednici, imenuje se generalni sekretar, a na dnevnom redu je i izbor članova radnih tela parlamenta, kao i stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Nakon potvrđivanja mandata, narodni poslanici polažu zakletvu, a tim činom skupština se smatra konstituisanom.

Nakon toga, sledi izbor predsedika parlamenta, a to će, izvesno je, biti Vladimir Orlić, kojeg će za tu funkciju kandidovati najjača lista u parlamentu okupljena oko Srpske napredne stranke, "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve".

Budući saziv parlamenta imaće sedam potpredsedničkih mesta, od kojih su tri predviđena za opoziciju, pa bi tih sedam mesta trebalo da pripadne, po jedno, poslaničkim klubovima SNS, SPS, SVM, SPP, S SP, DS i koalicija Nade.

Ono što je za sada poznato, to je da će opozicija za potpredsednike predložiti - klub oko S SP-a Borka Stefanovića, Nada- Božidara Delića, a DS, zajedno sa Narodom, Ne davimo Beograd i Zajedno - Zorana Lutovca.

Najjača stranka, SNS, po svemu sudeći, za potpredsedika parlamenta predložiće jedno od četiri imena - Milenka Jovanova, Marinu Raguš, Nevenu Ðurić ili Sandru Božić.

Socijalisti se još nisu izjasnili o svom kandidatu za potpredsednika Skupštine, a govoto je izvesno da će u ime Saveza vojvođanskih Mađara, potpredsednica parlamenta, kao i u prethodnom sazivu, biti Elvira Kovač.

U parlamentu je za sada formirano 15 poslaničkih klubova.

Po konstituisanju najvišeg zakonodavnog tela, počinje da teče rok od 90 dana, u kojem predsednik Republike, treba da poveri mandat za sastav vlade onome ko mu potvrdi da ima potrebnu većinu za podršku u parlamentu.

Novi saziv parlamenta, činiće 120 poslanika sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", 38 sa liste "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije", a 31 sa liste "Ivica Dačić - Premijer Srbije".

Lista "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju" imaće 15 poslaničkih mesta, koalicija "Moramo", 13 mandata, lista "Boško Obradović - Srpski pokret Dveri -POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije" 10 mandata, koliko i lista "Milica Ðurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici".

Pet poslaničkih mesta pripalo je listi "Savez vojvođanskih Mađara", tri listi "Muftijin amanet - SPP - Usame Zukorlić", dva koaliciji "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - Zajedno za Vojvodinu", koliko i listi "SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin", dok će jednog poslanika imati "Koalicija Albanaca doline".

(Tanjug/ foto: NS Srbije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

+

01.08.2022 07:58

SREĆAN IM RAD ŽELIM U MANDATU. I ZDRAVLJA. DA SVE BUDE JOŠ BOLJE I NAPREDNIJE U SRBIJI. HVALA PREDSJEDNIKU VUČIĆU ZA OGROMAN RAD U IZGRADNJI SRBIJE I POMAGANJE REPUBLICI SRPSKOJ. ŽIVIJO, DUGO, DUGO I ZDRAV BIO. PENZIONER IZ RS.

ODGOVORITE