U Južnoj Africi postoji “grad pingvina”!

Plaža Boulders u Simon’s Town , a blizu Kejptauna, u Južnoj Africi ima u svojoj turističkoj ponudi imaju i pingvine. Naime, ovaj grad krase drevne granitne gromada,koji ga štite od vetra i velikih talasa, plažu koja je besprekorno čista i sigurna i deo je zaštićenog područja Nacionalnog parka Table Mountain.

Zanimljivosti 27.06.2022 | 15:23
U Južnoj Africi postoji “grad pingvina”!

Mekani beli pesak i topla voda svake godine privuku oko 60. 000 posetilaca, kojima su ustvari, najzanimljiviji lokalni stanovnici – afrički pingvini. Kolonije ovih pingvina se mogu videti sve od južne Namibije pa do južnoafričke obale do Port Elizabete.

Međutim gotovo se samo na plaži Boulders sa ovim pticama može i družiti.

Pingvini su prvi put došli na ovo mesto 1983. godine sa ostrva Dier. Pošto su imali dosta hrane, kolonije su brzo napredovale. Međutim, od tada do danas komercijalni ribolov, zagađenje mora i uništavanje staništa učinili su da pingvina sve manje ima.

Davne, 1910. godine procenjeno je da postoji približno milion i po miliona afričkih pingvina, a vek kasnije klasifikovani su kao ugrožena vrsta. Kako bi spasili vrstu, stručnjaci u tom delu sveta rade sve kako bi ih očuvali, te su do sada uspeli da povećaju koloniju Boulders na preko 3.000 ptica.

Da bi ste videli pingvine najbolje je Južnu Afriku posetiti leti. Tada su najaktivniji i mogu se naći i u samom gradu, gde se neretko i gnezde. Oni su tu i između septembra i oktobra, ali tada uglavnom love pa ih je na plaži manje. Nadležni savetuju da je u januaru lep prizor, jer se tada maloletne ptice mitare na plaži.

O nesvakidašnjem prizoru snimljena je i dokumentarna serija (video dole).

U blizini Kejptauna svakog leta pingvini zauzimaju plaže, ulice, ali i parkirališta u potrazi za razmnožavanjem, dovodeći grad u skoro mirovanje svojim često urnebesnim ludorijama, jer izazivaju gužve u saobraćaju, prolaze kroz piknike i stvaraju opštu haos.

Interesantno kako je produkcija prikazala život ovih lepotana u godini pandemije korona virusa, jednako je sjajna naracija i sami opisi, kojima se gledaocu olakšava da shvati koje su to muke pingvinskog života.

Inače, afrički pingvini su poznati i kao Jackass pingvini, jer proizvode zvuk sličan magarcu koji njače. Hrane se sitnom ribom, poput inćuna i sardina, lignjama i rakovima.

(edukacija.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar