У Јужној Африци постоји “град пингвина”!

Плажа Боулдерс у Симон’с Тоwн , а близу Кејптауна, у Јужној Африци има у својој туристичкој понуди имају и пингвине. Наиме, овај град красе древне гранитне громада,који га штите од ветра и великих таласа, плажу која је беспрекорно чиста и сигурна и део је заштиц́еног подручја Националног парка Табле Моунтаин.

Занимљивости 27.06.2022 | 15:23
У Јужној Африци постоји “град пингвина”!

Мекани бели песак и топла вода сваке године привуку око 60. 000 посетилаца, којима су уствари, најзанимљивији локални становници – афрички пингвини. Колоније ових пингвина се могу видети све од јужне Намибије па до јужноафричке обале до Порт Елизабете.

Међутим готово се само на плажи Боулдерс са овим птицама може и дружити.

Пингвини су први пут дошли на ово место 1983. године са острва Диер. Пошто су имали доста хране, колоније су брзо напредовале. Међутим, од тада до данас комерцијални риболов, загађење мора и уништавање станишта учинили су да пингвина све мање има.

Давне, 1910. године процењено је да постоји приближно милион и по милиона афричких пингвина, а век касније класификовани су као угрожена врста. Како би спасили врсту, стручњаци у том делу света раде све како би их очували, те су до сада успели да повец́ају колонију Боулдерс на преко 3.000 птица.

Да би сте видели пингвине најбоље је Јужну Африку посетити лети. Тада су најактивнији и могу се наћи и у самом граду, где се неретко и гнезде. Они су ту и између септембра и октобра, али тада углавном лове па их је на плажи мање. Надлежни саветују да је у јануару леп призор, јер се тада малолетне птице митаре на плажи.

О несвакидашњем призору снимљена је и документарна серија (видео доле).

У близини Кејптауна сваког лета пингвини заузимају плаже, улице, али и паркиралишта у потрази за размножавањем, доводец́и град у скоро мировање својим често урнебесним лудоријама, јер изазивају гужве у саобрац́ају, пролазе кроз пикнике и стварају општу хаос.

Интересантно како је продукција приказала живот ових лепотана у години пандемије корона вируса, једнако је сјајна нарација и сами описи, којима се гледаоцу олакшава да схвати које су то муке пингвинског живота.

Иначе, афрички пингвини су познати и као Јацкасс пингвини, јер производе звук сличан магарцу који њаче. Хране се ситном рибом, попут инц́уна и сардина, лигњама и раковима.

(едукација.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар