Srbac: Gori divlja deponija, građani se guše u dimu

Građani Srpca i okoline danas su se gušili u dimu i enormnom smradu koji je dolazio sa zapaljene divlje deponije smeća koja se nalazi u neposrednoj blizini centra ove lokalne zajednice..

Republika Srpska 23.06.2022 | 16:20
Srbac: Gori divlja deponija, građani se guše u dimu

Požari na deponiji, koja se nalazi na nezaštićenoj lokaciji iza odbranbenog nasipa udaljena oko 500 metara od grada, događaju se često, a izazvani su namjerno ili nenamjerno od strane nesavjesnih građana koji uprkos zabrani republičke inspekcije i dalje odlažu raznovrsni otpad na ovo smetljište. 

Pored zagađivanja životne sredine, dima i neprijatnog mirisa kojima su stanovnici ove lokalne zajednice često izloženi, velike probleme imaju i srbački vatrogasci, koji su izloženi dodatnim troškovima u čestim intervencijama na  gašenju i saniranju požara.

Neriješeno pitanje sanitarne deponije u ovoj opštini, koja nema ni stočno groblje, godinama opterećuje stanovnike Srpca. Uprkos određenim pokušajima, vlast nije uspjela da pronađe adekvatno rješenje, a ni komunalna opštinska inspekcija ne može stati u kraj najvećim zagađivačima i neodgovornim licima.  

Lokalno preduzeće „Komunalac“ dio smeća odvozi na deponiju u Ramiće, čiji je suosnivač i opština Srbac. 

Divlja opštinska deponija na koju se odlaže kabasti otpad, ali i uginule životinje, nalazi se na lokaciji nezaštićenoj od poplava, pa se događa da otpad završava u Vrbasu i na oranicama pored ove rijeke do ušća u Savu što može izazvati pravu  kološku katastrofu. 

Trajno rješenje lokacije za deponiju smeća i odlaganje otpada životinjskog porijekla, sanacija stare deponije i mjere na zaštiti prirode i životne sredine primjenom evropskih ekoloških standarda, zahtjeva  kvalitetan projekat za konkurisanje za sredstva pretpristupnih fondova Evropske zajednice koja se odnose na  ekologiju.

 Opština Srbac je među prvima izradila Lokalni ekološko-akcioni plan (LEAP), ali on, kako saznajemo u opštinskoj upravi od lica koje je nije željelo da joj pominjemo ime, sakuplja prašinu.  

Novih ideja za ekologiju nema. 

(BN/S.K.   Foto:BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Trgovska

23.06.2022 15:19

Gora problem. A onaj sije nesto na divljoj deponiji

ODGOVORITE
Name

Srbac

23.06.2022 15:29

Komunalac je drzavno preduzece,a kao drzavno preduzece bez problema odlaze otpad godinama na tu divlju i nelegalnu deponiju.Moze nam se mi smo SNSD-e.

ODGOVORITE
Name

Re

23.06.2022 15:31

A šta bi sa investicijom Komunalca u Poveliču. Rečeno je da je to rješenje za gašenje divlje deponije. Znači bačen novac od strane vlasti opet. A sad kriv narod.

ODGOVORITE
Name

Prijedor

23.06.2022 16:02

Šta će Zorka na to kaže.

ODGOVORITE
Name

Rudo

23.06.2022 22:05

Pa vi ste gori i od nas

ODGOVORITE
Name

Nikola

23.06.2022 22:06

Mirko Kojic je napravio ovu deponiju kad je bio načelnik , ovi iza njega je samo održavali . Bruka i sramota

ODGOVORITE
Name

Laktasi

24.06.2022 10:26

Gdje vam je Baja sad za njega ste glasali.Bili i ostali slijepo crijevo.Mrtva varošica?

Name

Zora

24.06.2022 09:52

Neka ga Zora gasi ona je iz Srbca ahahahaha

ODGOVORITE
Name

Djuka

24.06.2022 14:10

Divlje deponije to samo govori o kulturi naroda

ODGOVORITE