Србац: Гори дивља депонија, грађани се гуше у диму

Грађани Српца и околине данас су се гушили у диму и енормном смраду који је долазио са запаљене дивље депоније смећа која се налази у непосредној близини центра ове локалне заједнице..

Република Српска 23.06.2022 | 16:20
Србац: Гори дивља депонија, грађани се гуше у диму

Пожари на депонији, која се налази на незаштићеној локацији иза одбранбеног насипа удаљена око 500 метара од града, догађају се често, а изазвани су намјерно или ненамјерно од стране несавјесних грађана који упркос забрани републичке инспекције и даље одлажу разноврсни отпад на ово сметљиште. 

Поред загађивања животне средине, дима и непријатног мириса којима су становници ове локалне заједнице често изложени, велике проблеме имају и србачки ватрогасци, који су изложени додатним трошковима у честим интервенцијама на  гашењу и санирању пожара.

Неријешено питање санитарне депоније у овој општини, која нема ни сточно гробље, годинама оптерећује становнике Српца. Упркос одређеним покушајима, власт није успјела да пронађе адекватно рјешење, а ни комунална општинска инспекција не може стати у крај највећим загађивачима и неодговорним лицима.  

Локално предузеће „Комуналац“ дио смећа одвози на депонију у Рамиће, чији је суоснивач и општина Србац. 

Дивља општинска депонија на коју се одлаже кабасти отпад, али и угинуле животиње, налази се на локацији незаштићеној од поплава, па се догађа да отпад завршава у Врбасу и на ораницама поред ове ријеке до ушћа у Саву што може изазвати праву  колошку катастрофу. 

Трајно рјешење локације за депонију смећа и одлагање отпада животињског поријекла, санација старе депоније и мјере на заштити природе и животне средине примјеном европских еколошких стандарда, захтјева  квалитетан пројекат за конкурисање за средства претприступних фондова Европске заједнице која се односе на  екологију.

 Општина Србац је међу првима израдила Локални еколошко-акциони план (ЛЕАП), али он, како сазнајемо у општинској управи од лица које је није жељело да јој помињемо име, сакупља прашину.  

Нових идеја за екологију нема. 

(БН/С.К.   Фото:БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Трговска

23.06.2022 15:19

Гора проблем. А онај сије несто на дивљој депонији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

23.06.2022 15:29

Комуналац је дрзавно предузеце,а као дрзавно предузеце без проблема одлазе отпад годинама на ту дивљу и нелегалну депонију.Мозе нам се ми смо СНСД-е.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.06.2022 15:31

А шта би са инвестицијом Комуналца у Повеличу. Речено је да је то рјешење за гашење дивље депоније. Значи бачен новац од стране власти опет. А сад крив народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

23.06.2022 16:02

Шта ће Зорка на то каже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудо

23.06.2022 22:05

Па ви сте гори и од нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

23.06.2022 22:06

Мирко Којиц је направио ову депонију кад је био начелник , ови иза њега је само одржавали . Брука и срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

24.06.2022 10:26

Гдје вам је Баја сад за њега сте гласали.Били и остали слијепо цријево.Мртва варошица?

Name

Зора

24.06.2022 09:52

Нека га Зора гаси она је из Србца ахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјука

24.06.2022 14:10

Дивље депоније то само говори о култури народа

ОДГОВОРИТЕ