Bileća: Vatrogasci održali štrajk upozorenja

Vatrogasci iz Bileće održali su danas štrajk upozorenja zbog odbijanja lokalne uprave da potpiše sa pripadnicima te vatrogasne jedinice posebni kolektivni ugovor čime bi im bile povećane plate. Na drugoj strani, predstavnici opštine Bileće od vatrogasaca traže razumjevanje zbog teške finansijske situacije u toj loklanoj zajednici nastale zbog dugova naslijeđenih od prethodne vlasti. 

Republika Srpska 23.06.2022 | 15:18
Bileća: Vatrogasci održali štrajk upozorenja

Bilećki vatrogasci kažu da od opštinske vlasti traže da s njima potipiše posebni kolektivni ugovor koji je na snazi u većini lolanih zajednica u Republici  Srpskoj, a u štrajk upozorenja stupili su nakon što su odbili  prijedlog opštine da se ugovor potpiše sa 16 vatrogasaca od 26 koliko ih je zaposleno.

-Ugovor donosi to da se vatrogasac spasilac svrstava u četvrtu platnu grupu, automatski naša osnovna plata se povećava za nekih 200 KM. Značajno bi nam se poboljšao taj materijalni položaj i jednostavno mi tražimo samo ono što je zakonska regulativa i ništa drugo – rekao je Dragan Vučinić, vatrogasac iz Bileće.

Vatrogascima iz Bileće poput svih budžetskih korisnika u tom gradu duguju se i plate već šest mjeseci a niko ništa ne preduzima da pomogne toj lokalnoj zajednici.

-Mi smo zaboravljeni i od opštine i države. Za pola godine dobili smo dvije minimalne plate, kao pomoć vlade. Naša porodica treba šest mjeseci da živi što je nemoguće i došli smo na rub egzistencije – istakao je  Simo Dragić, vatraogasac iz Bileće.

Zamjenik načelnika opštine Bileća Nikola Bajović kaže da vjeruje da će vatrogasci razumiti tešku situaciju u toj loklanoj zajednici i da će se uskoro pronaći najbolje riješenje.

- Ono što mi kao opština tržaimo je razmjevanje iz razloga što smo mi u teškoj finansijskoj situaciji. Nikakav probleme nije potpisati ugovor, zakon treba ispoštovati i to ćemo uraditi. Na kraju krajeva oni to mogu dobiti na ovaj ili onaj način.  Ima nekih drugih primjera kao što je grad Prnjavor koji je potpisao taj ugovor, ali su ga prolongirali za godinu dana da postane pravosnažan.

Ne kažem da će bti tako, može biti šest mjeseci, a jedino što tražimo razumjevanje zato što su i oni imali zabranu, odnosno zakon njih zakon  od 2016 godine obavezivao de ne mogu imati nove radnike, a oni su primali – rekao je Bajović.  

Vatrogasci u Bileći za ponedjeljak su najavili stupanje u generalni štrajk, a izlaziće na teren samo u slučuju intervencija u kojima su ugroženi ljudski životi 

(BN/D.Curać)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Vatra

23.06.2022 13:29

Podrska za vatrogasnu jedinicu u Bileci!Zasluzuju i vece plate i bolju opremu za rad!!!!!

ODGOVORITE
Name

Bilecanin

23.06.2022 14:50

Zar su Veso zasluzili ovakav tretman vatrogasci kojih ima i boraca prve kategorije koji se prije tebe odazvase na branik otadzbine

ODGOVORITE
Name

Penzioner

25.06.2022 15:04

Podrska Đaji,Milivoju,Vahu i Čuki od smjenskog kolege,Borba samo borba URAAAaaaa,,,

Name

Čuuujjjj!!!

23.06.2022 15:25

Da vatrogasci razumiju tešku finansijsku situaciju opštine?!A,ko to razumije vatrogasce?!Misli li neko,treba li da žive vatrogasci i njihove porodice???Dajte im vaše plate dok ne stignu njihova primanja,jer trebate imati razumijevanja zbog budžeta.Niko od njih ne bi trebao ići da gasi požar,nego vam predati cisterne od načelnika opštine,pa dalje,neka rade volonterski.

ODGOVORITE
Name

Dragan

23.06.2022 18:55

Vlada nije u teskoj situaciji kada treba povecati plate premijeru on je bitan a Plata mu I netreba ali zato vatrogasci Koji nemaju za hljeba treba da svate da je lokalna samouprava u problems radi vlade

ODGOVORITE
Name

Šta je ovo?

25.06.2022 21:45

Imamo RS nema BIH i opet propadamo? Sve sto se tiče i podsjeća na BIh je nestalo! Šta je problem srpski narode! Šta!? Treba da smo pravoslavni raj! Treba da smo Švajcarska a mi propadamo! Treba da se radujemo jer imamo teritoriju, jer imamo slobodu pravoslavne religije... Treba svi da rade za džaba! Moramo živjeti kao pravo hrišćani, da živimo za smiraj duše! Novac je zlo!

ODGOVORITE