Билећа: Ватрогасци одржали штрајк упозорења

Ватрогасци из Билеће одржали су данас штрајк упозорења због одбијања локалне управе да потпише са припадницима те ватрогасне јединице посебни колективни уговор чиме би им биле повећане плате. На другој страни, представници општине Билеће од ватрогасаца траже разумјевање због тешке финансијске ситуације у тој локланој заједници настале због дугова наслијеђених од претходне власти. 

Република Српска 23.06.2022 | 15:18
Билећа: Ватрогасци одржали штрајк упозорења

Билећки ватрогасци кажу да од општинске власти траже да с њима потипише посебни колективни уговор који је на снази у већини лоланих заједница у Републици  Српској, а у штрајк упозорења ступили су након што су одбили  приједлог општине да се уговор потпише са 16 ватрогасаца од 26 колико их је запослено.

-Уговор доноси то да се ватрогасац спасилац сврстава у четврту платну групу, аутоматски наша основна плата се повећава за неких 200 КМ. Значајно би нам се побољшао тај материјални положај и једноставно ми тражимо само оно што је законска регулатива и ништа друго – рекао је Драган Вучинић, ватрогасац из Билеће.

Ватрогасцима из Билеће попут свих буџетских корисника у том граду дугују се и плате већ шест мјесеци а нико ништа не предузима да помогне тој локалној заједници.

-Ми смо заборављени и од општине и државе. За пола године добили смо двије минималне плате, као помоћ владе. Наша породица треба шест мјесеци да живи што је немогуће и дошли смо на руб егзистенције – истакао је  Симо Драгић, ватраогасац из Билеће.

Замјеник начелника општине Билећа Никола Бајовић каже да вјерује да ће ватрогасци разумити тешку ситуацију у тој локланој заједници и да ће се ускоро пронаћи најбоље ријешење.

- Оно што ми као општина тржаимо је размјевање из разлога што смо ми у тешкој финансијској ситуацији. Никакав проблеме није потписати уговор, закон треба испоштовати и то ћемо урадити. На крају крајева они то могу добити на овај или онај начин.  Има неких других примјера као што је град Прњавор који је потписао тај уговор, али су га пролонгирали за годину дана да постане правоснажан.

Не кажем да ће бти тако, може бити шест мјесеци, а једино што тражимо разумјевање зато што су и они имали забрану, односно закон њих закон  од 2016 године обавезивао де не могу имати нове раднике, а они су примали – рекао је Бајовић.  

Ватрогасци у Билећи за понедјељак су најавили ступање у генерални штрајк, а излазиће на терен само у случују интервенција у којима су угрожени људски животи 

(БН/Д.Цураћ)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ватра

23.06.2022 13:29

Подрска за ватрогасну јединицу у Билеци!Заслузују и веце плате и бољу опрему за рад!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Билецанин

23.06.2022 14:50

Зар су Весо заслузили овакав третман ватрогасци којих има и бораца прве категорије који се прије тебе одазвасе на браник отадзбине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

25.06.2022 15:04

Подрска Ђаји,Миливоју,Ваху и Чуки од смјенског колеге,Борба само борба УРАААаааа,,,

Name

Чууујјјј!!!

23.06.2022 15:25

Да ватрогасци разумију тешку финансијску ситуацију општине?!А,ко то разумије ватрогасце?!Мисли ли неко,треба ли да живе ватрогасци и њихове породице???Дајте им ваше плате док не стигну њихова примања,јер требате имати разумијевања због буџета.Нико од њих не би требао ићи да гаси пожар,него вам предати цистерне од начелника општине,па даље,нека раде волонтерски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.06.2022 18:55

Влада није у теској ситуацији када треба повецати плате премијеру он је битан а Плата му И нетреба али зато ватрогасци Који немају за хљеба треба да свате да је локална самоуправа у проблемс ради владе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта је ово?

25.06.2022 21:45

Имамо РС нема БИХ и опет пропадамо? Све сто се тиче и подсјећа на БИх је нестало! Шта је проблем српски народе! Шта!? Треба да смо православни рај! Треба да смо Швајцарска а ми пропадамо! Треба да се радујемо јер имамо територију, јер имамо слободу православне религије... Треба сви да раде за џаба! Морамо живјети као право хришћани, да живимо за смирај душе! Новац је зло!

ОДГОВОРИТЕ