U Japanu prodaju sladoled sa ljutom habanero papričicom!?

Hirata, malo selo u Japanskoj prefekturi Fukušimi postalo je poznato turistima zbog njhovog ultra-začinjenog sladoleda sa habanero ljutom papričicom! Mnogi strani i domaći turisti sada hrle u ovo selo ne bi li isprobali “Habanero sladolded” sa prahom Habanero papričice.

Zanimljivosti 20.06.2022 | 16:30
U Japanu prodaju sladoled sa ljutom habanero papričicom!?

Prah ove papričice toliko je jak i ljut, da ljudi moraju da potpišu odricanje bilo kakve uloge prodavca i odgovornosti pre nego što ga isprobaju to jest poližu ovaj “sladoled papričica”.

Da vam odmah damo predstavu kolika je to ljutina. Većina habanero paprika ima ljutinu od 200.000 – 300.000 jedinica na Scovillovoj skali ljutine paprika. Poređenja radi, crvena paprika ima ljutinu od 30.000 – 50.000 po Scovillovoj skali, a biber sprej oko 5,3 miliona po Scovillovoj skali.

Priča o Hirata sada poznatom sladoledu Habanero kreće do katastrofe Fukushima iz 2011. godine. Pre nego što je cunami pogodio region i strahovi od ispadanja zračenja počeli su da hvataju naciju, selo nikada nije imalo problema sa prodajom povrća. Ali tada je sve počelo da se spusta nizbrdo, a meštani su počeli da traže nove načine za život.

Tri lokalna poljoprivrednika privukla je ideja da od “slatke” male paprike Habanero, pošto nisu mogli da nađu tržište za svoje proizvode- ljute papričice 2015. godine, dok su mozgali kako i na koji načini bi mogli da koriste svoje habanero paprike, farmeri su se pojavili sa idejom da koriste začinjeno povrće kao sastojak sladoleda. Ideja je prihvaćena, a sladoled Habanero je postao centralni deo seoskog marketinškog napora.

Stvaranje Habanero sladoleda nije najlakši posao na svetu. Poneki radnici nose rukavice, maske i naočare dok posipaju poslasticu prahom od habanero paparičica.

Oni dovoljno hrabri koji žele da isprobaju ovaj “sladoled papričice” mogu da se odluče za različite stepenove ljutine; sa početno “ljuto” do najekstremnije varijante “pakleno ljuto”- nudeći ovaj zadnji bez plaćanja ako ga “izazivač ” – lizač sladoleda može završiti. Ko isproba najaču varijantu  uštediće od 500 jena (3,80 američkih dolara).

Dopisnik iz popularnog japanskog reality showa nedavno je otputovao u selo Hirata da isproba čuveni Habanero sladoled i odlučio se za najljuću kombinaciju sladoleda.

Iako je izgledao hrabro i odredio se na početku eksperimenta, počeo je da plače i dahće zbog previše ljutine pre nego što je uspeo da sa malo hladne vode razblaži ljutinu. Sladoled naravno nije pojeo do kraja!

(Zanimjlivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar