У Јапану продају сладолед са љутом хабанеро папричицом!?

Хирата, мало село у Јапанској префектури Фукушими постало је познато туристима због њховог ултра-зачињеног сладоледа са хабанеро љутом папричицом! Многи страни и домаћи туристи сада хрле у ово село не би ли испробали “Хабанеро сладолдед” са прахом Хабанеро папричице.

Занимљивости 20.06.2022 | 16:30
У Јапану продају сладолед са љутом хабанеро папричицом!?

Прах ове папричице толико је јак и љут, да људи морају да потпишу одрицање било какве улоге продавца и одговорности пре него што га испробају то јест полижу овај “сладолед папричица”.

Да вам одмах дамо представу колика је то љутина. Већина хабанеро паприка има љутину од 200.000 – 300.000 јединица на Сцовилловој скали љутине паприка. Поређења ради, црвена паприка има љутину од 30.000 – 50.000 по Сцовилловој скали, а бибер спреј око 5,3 милиона по Сцовилловој скали.

Прича о Хирата сада познатом сладоледу Хабанеро креће до катастрофе Фукусхима из 2011. године. Пре него што је цунами погодио регион и страхови од испадања зрачења почели су да хватају нацију, село никада није имало проблема са продајом поврц́а. Али тада је све почело да се спуста низбрдо, а мештани су почели да траже нове начине за живот.

Три локална пољопривредника привукла је идеја да од “слатке” мале паприке Хабанеро, пошто нису могли да нађу тржиште за своје производе- љуте папричице 2015. године, док су мозгали како и на који начини би могли да користе своје хабанеро паприке, фармери су се појавили са идејом да користе зачињено поврц́е као састојак сладоледа. Идеја је прихвац́ена, а сладолед Хабанеро је постао централни део сеоског маркетиншког напора.

Стварање Хабанеро сладоледа није најлакши посао на свету. Понеки радници носе рукавице, маске и наочаре док посипају посластицу прахом од хабанеро папаричица.

Они довољно храбри који желе да испробају овај “сладолед папричице” могу да се одлуче за различите степенове љутине; са почетно “љуто” до најекстремније варијанте “паклено љуто”- нудец́и овај задњи без плаћања ако га “изазивач ” – лизач сладоледа може завршити. Ко испроба најачу варијанту  уштедиће од 500 јена (3,80 америчких долара).

Дописник из популарног јапанског реалитy схоwа недавно је отпутовао у село Хирата да испроба чувени Хабанеро сладолед и одлучио се за најљућу комбинацију сладоледа.

Иако је изгледао храбро и одредио се на почетку експеримента, почео је да плаче и дахће због превише љутине пре него што је успео да са мало хладне воде разблажи љутину. Сладолед наравно није појео до краја!

(Занимјливостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар