Nema sankcija za moćnike, zakoni po njihovoj volji

Bez obzira na postojanje zakona koji bi trebalo da sprečavaju nelegalno sticanje imovine, u Republici Srpskoj pojedinci i dalje imaju milionsku imovinu za koju nemaju pokriće. Pitanje je, zašto uprkos postojanju zakona, ova oblast i dalje nije regulisana i da li će pompezno najavljivani novi Zakon o utvrđivanju porijekla imovine dati rezultate?

Republika Srpska 29.05.2022 | 20:31
Nema sankcija za moćnike, zakoni po njihovoj volji

U Republici Srpskoj i dalje postoji milionski vrijedna imovina, za koju nema pokrića. Tako se u izvještaju MUP-a Republike Srpske, koji će biti predstavljen već na sljedećoj sjednici Narodne skupštine, navodi da je u prošloj godini provjereno 136 sumnjivih pravnih i fizičkih lica i da je predloženo određivanje privremene mjere oduzimanja imovine vrijedne oko 13 miliona maraka, dok je blokirana imovina u iznosu od oko 165 hiljada maraka.

Predstavnici opozicije kažu da statistički podaci ne otkrivaju mnogo, ali je jasno da u Republici Srpskoj i dalje nema stvarne borbe protiv ove pojave jer, kako navode, konkretni primjeri pokazuju da za brojne političare i funkcionere i dalje nema sankcija.

Pored Zakona o oduzimanju imovine koja je stečena nezakonitim radnjama, u Republici Srpskoj je ove godine usvojen i SNSD-ov Zakon o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu.

 Zakon stupa na snagu u martu sljedeće godine, a njime je određeno da ukoliko se dokaže da osoba ne može da dokaže porijeklo na imovinu čija je vrijednost veća od 300 hiljada maraka, a stečena je u periodu od tri uzastopne godine, uvodi se porez od 75% njene vrijednosti.

Za provođenje ovog zakona je zadužena Poreska uprava Republike Srpske, iz koje nam je rečeno da su u toku pripreme za početak provjere imovine bez pokrića.

Politikolozi i predstavnici organizacija civilnog društva ne očekuju da će ovaj zakon išta promijeniti kada je u pitanju nezakonito uvećanje imovine političara, članova njihovih porodica, kao i kontroverznih biznismena koji su sa istim povezani.

Naši sagovornici upozoravaju da će i pored formalnog donošenja zakona koji se tiču provjere, oporezivanja i oduzimanja nezakonito stečene imovine, brojni političari, zvaničnici, funkcioneri, kao i osobe iz poslovnog okruženja, nastaviti da uvećavaju svoja bogatstva, kroz   sumnjive i nezakonite aktivnosti, ali i formalno zakonite radnje jer postoje brojni primjeri gdje su zakoni namjerno skrojeni tako da oni koji se bogate kroz otimanje novca koji pripada građanima, izbjegnu svaku vrstu sankcije.

(BN Foto: PU RS)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Snsd

29.05.2022 19:03

Hoće li ko provjeravati Imovinu Ministra papka Mitrovića koji je ojadio Panaflex i još mnoge firme . 60 miliona vrijednost imovine . Ima da vas Vukan sve pohapsi posle izbora njega nećeš moći kupiti kao što su tebe kupili 2014 g .....

ODGOVORITE
Name

Korupcija 113%

29.05.2022 19:48

Vlada RS je u velikoj mjeri ogrezla duboko u kriminalu..

Name

Tuzilastvo BiH u Stecaju

29.05.2022 20:39

U RS mogu, najprije kriminalci iz vlasti, da otkupe zatvorsku kaznu do 1 godine zatvora. Tako da su oni darivaoci novca u dobre svrhe, ha, ha..

Name

AKO BOG DADE

29.05.2022 19:05

U OKTOBRU PADA VLAST.. A TE NJIHOVI ZAKONI PADAJU.. DOCI CE ZAKONI U KOJIMA CE ROBOVATI OVA KUKAVICKA ZLOCINACKA VLAST.. ROBIJAAA. DODIGU I NJEGOVOJ DJECI.. CVIJANOVICKI I NJEZINIM VISKOVICU I NJEGOVOM SPIRICEVIM I NJEGOVIM TEGELTIJI I NJEGOVIM RADMANOVICIMA I OSTALIM FUKARAMA.. DA BOGDA IH STIGLA KAZNA ZLA BOLESTI NJIMA I NJIHOVIM. NAJ MILIJIMA.. FUKARE

ODGOVORITE
Name

Miloš

29.05.2022 19:13

Vlast više voli 2-3 milionera nego hiljadu boraca. Nego hiljadu mladih a nezaposlenih.

ODGOVORITE
Name

4d

29.05.2022 19:31

Samo pogledajte micine papke koliko stanova,kuca,auta i aparmana imaju po Zlatiboru.

ODGOVORITE
Name

Laktaši

29.05.2022 20:36

Zašto neispitate imovinu direktora centra za Radioterapiju gdje se peru milioni maraka pogledajte samo šta posjeduje od imovine od čega plate ????????

ODGOVORITE
Name

€€€

29.05.2022 20:50

Hoće li ko provjeriti imovinu darka. Banjca. Bando

ODGOVORITE
Name

Balkan

29.05.2022 21:19

Dal mozda neko ima odgovor na ovo pitanje znate li da u šipovu ima ljudi koji imaju po bl I srbiji do 40 stanova pojedinac

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin

30.05.2022 05:30

Hoce li iko provjeriti imovinu Drazena Vrhovca?

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

30.05.2022 06:49

Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine je svakako korak naprijed u borbi protiv korupcije i kriminala, pod uslovom da se njegova primjena u praksi ne zloupotrijebi, odnosno da se nebude primjenjivao selektivno. Kad ste ćuli da je u RS, nekom od politićara koji su na vlasti oduzeta nelegalno stećena imovina??

ODGOVORITE
Name

Iskreno

30.05.2022 08:33

Ako uzimate porez 75%,da li se trebamo zapitat odakle vam i tih 75% da platite na tolike cifre ukradene imovine od ojađenog naroda-lopovi?!