Bijeljina: Agrarni fond zapostavlja poljoprivrednike

Nakon  dogovora gradonačelnika LJubiše Petrovića, direktora Agrarnog fonda Zlatana Lazarevića i predstavnika Odjeljenja za poljoprivredu, u vezi sa  Pravilnikom o načinu i uslovima podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za 2022. godinu, direktor Agrarnog fonda dostavio je gradonačelniku i nadležnom odjeljenju prijedlog Pravilnika koji je u suprotnosti sa ranije usaglašenim stavom

Republika Srpska 13.05.2022 | 22:12
Bijeljina: Agrarni fond zapostavlja poljoprivrednike

"Na ovaj način direktor Lazarević odstupa od budžeta Grada i ranije donesene Odluke o programu korišćenja sredstava za podsticaj poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini, čime postaje upitna saglasnost na dostavljeni dokument. Spornim izmjenama prijedloga Pravilnika Lazarević favorizuje velike poljoprivredne proizvođače, istovremeno zapostavljajući male proizvođače, uskraćujući im visinu podsticaja", saopšteno je iz Gradske uprave.

Sve to u suprotnosti je sa konceptom agrarne politike Gradske uprave da se više finansijski pomognu mali poljoprivredni proizvođači, jer, kako kažu, veliki ostvaruju značajne podsticaje od  Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Podizanjem limita kod pojedinih podsticaja, kako Agrarni fond predlaže u Pravilniku,  samo se odabranima ubacuje novac u džep, što je nepravedno i nedopustivo. Zato je neophodno izvršiti ponovna usklađivanja određenih stavki, da bi se sredstva pravedno dodijelila.

Agrarni fond usvojio je prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu da podsticaj za pšenicu umjesto dva feninga po kilogramu iznosi tri, kao i povećanje sredstava za stočarstvo – tov junadi (sa 150 KM na 200 KM po grlu) i podsticaj za steone junice (sa 100 KM na 150 KM po grlu). Međutim, Agrarni fond nije uvažio prijedlog OPZ „Agrofarmer“ da se u podsticaje uvrsti proizvodnja krompira,  kao i prijedlog predstavnika uzgajivača svinja i  predsjednika UO Agrarnog fonda Slobodana Petrića za sufinansiranje kalcifikacije zemljišta.

Gradska uprava u prethodnom periodu primila je veliki broj primjedbi poljoporivrednika, kada je riječ o  kalcifikaciji poljoprivrednog zemljišta. Da bi se zaobišle moguće mahinacije u vezi s tim, potrebno je  da  korisnici minimalno učestvuju u sufinansiranju navedene mjere, s ciljem  sprečavanja zloupotreba, naročito  ako se uzme u obzir da je izborna godina.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Realista

14.05.2022 06:59

Ma brate mili to je lako, isto ko u Njemackoj, ko god radi preko 80hektara nema podsticaja. Šta će velikim proizvođačima podsticaji, oni bi trebali biti konkurentni sami a ako im to smeta neka smanje površinu. Povećati podsticaje malim poljoprivrednicima jer su oni najugrozeniji,mislim to sve ako država želi da sačuva selo.

ODGOVORITE