U ratu Rusije i Ukrajine ništa nije nemoguće

Svjedoci smo sloma svijeta ili onog međunarodnog poretka koji smo poznavali prije 24. februara. Dok se svijet dijeli, kako na vojnom, tako i na političkom i ekonomskom nivou, u ratu Rusije i Ukrajine više ništa nije nemoguće, rekli su sagovornici emisije Globalno BN TV.

Svijet 11.05.2022 | 23:11
U ratu Rusije i Ukrajine ništa nije nemoguće

Globalno Rat Rusije i Ukrajine-više ništa nije nemogućeProslava devetog maja Dana pobjede nad fašizmom, odnosno Dana Evrope pokazala je da su politički istok i politički zapad sada univerzumima daleko jedno od  drugog, rekao je istoričar Centra za društvenu djelatnost Ognjen Karanović.

“Idemo u pravcu daljeg udaljavanja. Bili smo svjedoci nje i između dva svjetska rata u jednom kratkom periodu.Sada će to biti znatno duže, riječ je o decenijama,a taj lom između Rusije i Zapada, je i strašniji i sveobuhvatniji i trajaće duže”

Svoje mišljenje iznio je i novinar Slobodan Samardžija.

”U ovom trenutku pojavljuje se i jedna vrsta istoka kroz Kinu i Indiju, Pakistan.. Čak bih tu uključio i Tursku, na određeni način. Znači, svijet se mjenja. To je definitivno.”

Samardžija dodaje da je u ovom trenutku u najlošijoj poziciji Evropa.

”Amerika istjeruje svoje, Evropa nema šta da istjera, jer jednostavno ona je tu gdje je i ona mora da se ponaša u skladu sa uslovima. Druge zemlje imaju izbor. Imaju i Indija i Kina i Pakistan i Turska.” 

Nacionalizam je opšte prisutan u Ukrajini i nalazi se u vrhu ukrajinskih vlasti, a onaj koji je po namanje ekstremni nacionalista, jeste ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, kaže Karanović.

”Zelenskog su njegova okolina i politički oponenti nazivali “putinovac”, jer je među njima najumjereniji.”

Ukrajinci su ti koji ginu, rekao je Samardžija.

”Zapad ih tjera. Sumnjam da bi ukrajinski pristali da se ovoliko bore i dalje da nemaju ovoliki pritisak sa zapada, jer da se razumijemo ako amerikanci daju 40 milijardi dolara pomoći ukrajini, što u naoružanju, medicinskoj pomoći, znači to nije više pitanje Ukrajine. Ukrajina ne vodi više taj rat, ukrajinci su samo oni koji ginu.”

Evropa će ovih dana da se zaduži za 15 miljardi evra pomoći koju treba da da Ukrajini, dodaje Samardžija.

”To nisu pare koje Evropa ima tek tako, mora da ide da se zadužuje za toliku količinu para,i to ne zato što ona to hoće, nego praktično što
joj je to neko naredio.” 

Karanović kaže da se prava adresa Brisela nalazi u Vašingtonu kada je riječ o strateškim pitanjima,a odnos prema Rusiji je  strateško pitanje
za Sjedinjene države. 

”Nema tu diplomatije, politike, nema tu više ničega. Vidite da  su svi poludeli. Da ima ne bismo gledali sve ovo.”

Na pitanje može li Srbija da ostane neutralna ili će morati da odabere jednu od strana,sagovornici emisije Globalno odgovaraju:

”Ne dozvoljavaju nam u ovom trenutku da sami razmišljamo svojom glavom. Jednostavno Slovenija, Hrvatska, pa već sada i Crna Gora u članstvu u EU...To je situacija gdje je najlakše udarati šapom po glavi. Ne možemo da reagujemo da bude povoljno I jednoj I drugoj strani…” Karanović dodaje:

”Mislim da je predsjednik Srbije Alkesandar Vučić u proteklih deset godina pokazao da umije da balansira I razgovara na ravnopravim osnovama sa  svim svjetskim liderima i da za Srbiju I srpski narod obezbjedi očuvanje njenih interesa. Ni jedan srpski interes do sada apsolutno nije narušen.”

Srbija je jedna jedina zemlja koja nije uvela ni jednu jedinu restriktivnu mjeru prema Rusiji, dodaje Karanović. Ona tu apsolutno štrči, jer vodi suverenističku politiku. Vodili bi je i drugi, ali ne mogu, jer su članice NATO-a.

Srbija je osim BiH, okružena zemljama članicama NATO-a i na putu je evropskih integracija koje treba nastaviti. Srbija i RS činiće sve da izbjegnu bilo kakav ratni sukob,zaključeno je na kraju u emisije Globalno BN TV.

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

EU-kulturna bastina?

11.05.2022 21:57

Unutar EU ne vlada demokratija nego demonkratija!

ODGOVORITE
Name

Advokat

11.05.2022 22:05

Što su se analitičari zabrinuli, jer su već prošla tri dana, a Rusi nikako u Kijev da uđu. Pa kaže, ne bi Ukrajinci, nego ih zapad tjera u rat. Hahahaha

ODGOVORITE
Name

VR

12.05.2022 07:25

Ukrainci će izgubiti i uzalud sva pomoć zapada.

Name

Re

12.05.2022 09:06

Ne rise, NATO-u je trebalo tri Mjeseca da slomi otpor male Srbije, i to tek kada je počeo da nasumično tuče po Civilima ! Da nije podpisano primirje, danas tamo, niko nebi bio živ, sve bi pobili, oni nikome nizašta ne odgovaraju !

Name

Z

12.05.2022 10:01

Do pobjede ! Živjela Rusija !

Name

Pitanje

11.05.2022 22:10

Jasno i glasno reci uz rusiju smo i gotovo il reci nismo i krenut prema evropi i boljem zivotu

ODGOVORITE
Name

greska

11.05.2022 22:26

Ukraina je prihvatila da vodi rat za zapad oni oruzje ukraina zivote

ODGOVORITE
Name

Rus

11.05.2022 23:05

Sve je moguce evo ukrainci dosli do granice kod harkova bombarduju belogorod u rusiji a kos zmijskog ostrva sam potapaju camce i brodove izgleda rusi ga duvaju

ODGOVORITE
Name

Brk

12.05.2022 02:41

Evo koliko smo zalutali. A sta to gospodo po tim zabludama znaci da Ukrajince koji brane svoj dom nazivamo kako. I Rusi toboze oslobadzaju sta ajte molim vas pa nije svet slep. A fasizam ima tacnu dimenziju, propaganda (laž), mrznja, agresija, tortura, progon, ubistva. E sad moramo iskreni biti da nas ovakvi ne uvlace u to

ODGOVORITE
Name

Re

12.05.2022 03:35

Debilu

ODGOVORITE
Name

1111

12.05.2022 07:00

BiH nije samo formalno članica NATO-a. U Bih je nato prisutam 30 godina.

ODGOVORITE
Name

Goran

12.05.2022 09:49

Britanci kazu da su ukrajinci nasli selotejp na ruskim unistenim tenkovima hahaha

ODGOVORITE