У рату Русије и Украјине ништа није немогуће

Свједоци смо слома свијета или оног међународног поретка који смо познавали прије 24. фебруара. Док се свијет дијели, како на војном, тако и на политичком и економском нивоу, у рату Русије и Украјине више ништа није немогуће, рекли су саговорници емисије Глобално БН ТВ.

Свијет 11.05.2022 | 23:11
У рату Русије и Украјине ништа није немогуће

Глобално Рат Русије и Украјине-више ништа није немогућеПрослава деветог маја Дана побједе над фашизмом, односно Дана Европе показала је да су политички исток и политички запад сада универзумима далеко једно од  другог, рекао је историчар Центра за друштвену дјелатност Огњен Карановић.

“Идемо у правцу даљег удаљавања. Били смо свједоци ње и између два свјетска рата у једном кратком периоду.Сада ће то бити знатно дуже, ријеч је о деценијама,а тај лом између Русије и Запада, је и страшнији и свеобухватнији и трајаће дуже”

Своје мишљење изнио је и новинар Слободан Самарџија.

”У овом тренутку појављује се и једна врста истока кроз Кину и Индију, Пакистан.. Чак бих ту укључио и Турску, на одређени начин. Значи, свијет се мјења. То је дефинитивно.”

Самарџија додаје да је у овом тренутку у најлошијој позицији Европа.

”Америка истјерује своје, Европа нема шта да истјера, јер једноставно она је ту гдје је и она мора да се понаша у складу са условима. Друге земље имају избор. Имају и Индија и Кина и Пакистан и Турска.” 

Национализам је опште присутан у Украјини и налази се у врху украјинских власти, а онај који је по намање екстремни националиста, јесте украјински предсједник Володимир Зеленски, каже Карановић.

”Зеленског су његова околина и политички опоненти називали “путиновац”, јер је међу њима најумјеренији.”

Украјинци су ти који гину, рекао је Самарџија.

”Запад их тјера. Сумњам да би украјински пристали да се оволико боре и даље да немају оволики притисак са запада, јер да се разумијемо ако американци дају 40 милијарди долара помоћи украјини, што у наоружању, медицинској помоћи, значи то није више питање Украјине. Украјина не води више тај рат, украјинци су само они који гину.”

Европа ће ових дана да се задужи за 15 миљарди евра помоћи коју треба да да Украјини, додаје Самарџија.

”То нису паре које Европа има тек тако, мора да иде да се задужује за толику количину пара,и то не зато што она то хоће, него практично што
јој је то неко наредио.” 

Карановић каже да се права адреса Брисела налази у Вашингтону када је ријеч о стратешким питањима,а однос према Русији је  стратешко питање
за Сједињене државе. 

”Нема ту дипломатије, политике, нема ту више ничега. Видите да  су сви полудели. Да има не бисмо гледали све ово.”

На питање може ли Србија да остане неутрална или ће морати да одабере једну од страна,саговорници емисије Глобално одговарају:

”Не дозвољавају нам у овом тренутку да сами размишљамо својом главом. Једноставно Словенија, Хрватска, па већ сада и Црна Гора у чланству у ЕУ...То је ситуација гдје је најлакше ударати шапом по глави. Не можемо да реагујемо да буде повољно И једној И другој страни…” Карановић додаје:

”Мислим да је предсједник Србије Алкесандар Вучић у протеклих десет година показао да умије да балансира И разговара на равноправим основама са  свим свјетским лидерима и да за Србију И српски народ обезбједи очување њених интереса. Ни један српски интерес до сада апсолутно није нарушен.”

Србија је једна једина земља која није увела ни једну једину рестриктивну мјеру према Русији, додаје Карановић. Она ту апсолутно штрчи, јер води суверенистичку политику. Водили би је и други, али не могу, јер су чланице НАТО-а.

Србија је осим БиХ, окружена земљама чланицама НАТО-а и на путу је европских интеграција које треба наставити. Србија и РС чиниће све да избјегну било какав ратни сукоб,закључено је на крају у емисије Глобално БН ТВ.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

ЕУ-културна бастина?

11.05.2022 21:57

Унутар ЕУ не влада демократија него демонкратија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

11.05.2022 22:05

Што су се аналитичари забринули, јер су већ прошла три дана, а Руси никако у Кијев да уђу. Па каже, не би Украјинци, него их запад тјера у рат. Хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВР

12.05.2022 07:25

Украинци ће изгубити и узалуд сва помоћ запада.

Name

Ре

12.05.2022 09:06

Не рисе, НАТО-у је требало три Мјесеца да сломи отпор мале Србије, и то тек када је почео да насумично туче по Цивилима ! Да није подписано примирје, данас тамо, нико неби био жив, све би побили, они никоме низашта не одговарају !

Name

З

12.05.2022 10:01

До побједе ! Живјела Русија !

Name

Питање

11.05.2022 22:10

Јасно и гласно реци уз русију смо и готово ил реци нисмо и кренут према европи и бољем зивоту

ОДГОВОРИТЕ
Name

греска

11.05.2022 22:26

Украина је прихватила да води рат за запад они орузје украина зивоте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рус

11.05.2022 23:05

Све је могуце ево украинци досли до границе код харкова бомбардују белогород у русији а кос змијског острва сам потапају цамце и бродове изгледа руси га дувају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брк

12.05.2022 02:41

Ево колико смо залутали. А ста то господо по тим заблудама знаци да Украјинце који бране свој дом називамо како. И Руси тобозе ослобадзају ста ајте молим вас па није свет слеп. А фасизам има тацну димензију, пропаганда (лаж), мрзња, агресија, тортура, прогон, убиства. Е сад морамо искрени бити да нас овакви не увлаце у то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.05.2022 03:35

Дебилу

ОДГОВОРИТЕ
Name

1111

12.05.2022 07:00

БиХ није само формално чланица НАТО-а. У Бих је нато присутам 30 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

12.05.2022 09:49

Британци казу да су украјинци насли селотејп на руским унистеним тенковима хахаха

ОДГОВОРИТЕ