Jevrejima srećan i košer praznik Pesah!

Pripadnicima jevrejskih opština Banja Luka i Doboj, kao i svim našim gledaocima jevrejske vjeroispovijesti Republici Srpskoj odnosno BiH, Srbiji, te širom svijeta, BN TV želi srećan i košer praznik Pesah, da ga provedete sa svojim najmilijim, u porodičnom veselju i zdravlju.

Republika Srpska 15.04.2022 | 13:24
Jevrejima srećan i košer praznik Pesah!

Pesah simbolizuje slobodu, prepričavajući i prenoseći s koljena na koljeno oslobođenje i izlazak Jevreja iz misirskog ropstva, pod Mojsijevim vođstvom, opisanim u Knjizi izlaska, odnosno Egzodusa, u Tori (Mojsijevom Petoknjižju iz Starog zavјeta).

Praznik počinje 14. dana mјeseca nisana po jevrejskom kalendaru, Seder večerom, tokom koje porodice iščitavaju i ispjevavaju Hagadu, priču egzodusa iz Egipta. Jedan је od tri hodočasna praznika za vrijeme kojih se uspinje u Jerusalim, oslanjajući se na tradiciju iz vremena Kraljevstva Judeje (10 – 6. vijek prije n.e.).

Traje sedam dana, tokom kojih se evocirajući napuštanje Egipta i 40 godina lutanja po Sinajskoj pustinji jede beskvasni hljeb (maca), što se prati i u ostalim prehrambenim namirnicama. Puni praznici su prvi i posljednji dok središnji predstavljaju polu-praznične dane, pri čemu se u rasijanju puni proslavljaju dva dana.

Posljednji, odnosno Sedmi od Pesaha (Shevi'i shel Pesach), podsjeća na pristizanje na obale Crvenog mora na kojim djeca Izrailja svjedoče njegovom razdvajanju.

Jedna od međunarodno najpoznatijih i najestetskije rukopisno-oslikanih hagada na svijetu je upravo Sarajevska hagada. Izgnanstvom Jevreja iz Španije napušta je u 15. vijeku, a procjena je da je nastala u drugoj polovini 14. stoljeća. Od 1894. godine nalazi se u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Kako se prvi i posljednji dan Pesaha ove godine poklapaju sa Šabatom, koji ima prvenstvo nad svim jevrejskim praznicima izuzev Jom kipura, prema riječima Aleksandra Nikolića, počasnog konzula Republike Srbije u Državi Izrael, puno-plaćenih prazničnih dana, za širu društvenu zajednicu, praktično neće biti u Izraelu.

(BN) 

Komentari / 0

Ostavite komentar