CIK zatražio novac za finansiranje opštih izbora

Zbog neusvajanja budžeta na državnom nivou za 2022. godinu, institucije su na privremenom finansiranju što se koristi i kao izgovor za očigledan pokušaj opstruisanja održavanja ovogodišnjih opštih izbora.

Bosna i Hercegovina 09.04.2022 | 17:53
CIK zatražio novac za finansiranje opštih izbora

Juče je Centralna izborna komisija uputila prijedlog odluke o finansiranju izbora iz sredstava akumuliranog viška od prethodnih godina. Prijedlog je upućen Savjetu ministara BiH iako nije jasno da li će se i kada ovaj zahtjev naći na dnevnom redu sjednica.

"Sve ovo do sad su bili zahtjevi upućeni prema Ministarstvu finansija i trezora a bili su vezani za privremeno finansiranje koje je vezano za proračun iz 2020. godine gdje smo imali uvrštena sredstva za izbore. Pokušali smo prvo tim putem", izjavio je za Klix.ba Željko Bakalar, član CIK-a.

Navodi kako je zahtjev koji je upućen juče zapravo pokušaj da se na drugi način dođe do cijelog iznosa sredstava potrebnih za organizaciju i provedbu izbora, a prije usvajanje budžeta za 2022. godinu, s obzirom na to da rokovi teku.

"Ovaj zahtjev upućen juče uslovljen je prethodnim mišljenjem koji smo dobili od Kancelarije za zakonodavstvo i Ministarstva finansija i trezora, doduše mišljenje Ureda za zakonodavstvo je pozitivno a mišljenje Ministra finansija i trezora je negativno", istakao je Balakar.

Poslovnik Savjeta ministara predviđa da se uz prijedlog odluka prilažu mišljenja Ureda za zakonodavstvo i ministarstva finansija koja nužno ne moraju biti pozitivna.

"Mi smo kompletirali taj zahtjev i uputili ga na odlučivanje Savjeta ministara i očekujemo da što prije bude stavljen na dnevni red", ističe Balakar.

Sredstva su CIK-u potrebna već sad zbog obavljanja radnji koje su uslovljene dodatnim finansiranjem koje se predviđa za organizaciju izbora.

"U svakoj izbornoj godini mi ta sredstva imamo obezbjeđena, međutim posljednja dva izborna ciklusa taj dio se problematizuje iz nekih razloga i mi faktički koliko juče smo trebali imati na raspolaganju ta sredstva. Kada će to biti na dnevnom redu Savjeta ministara i da li će, to zaista ne znam", kazao je Balakar.

(Klix)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Namjerno

09.04.2022 16:23

Lideri vladajuci stranaka opstruisu njima je cilj da sto duze ostanu na vlasti

ODGOVORITE
Name

Tatar

09.04.2022 16:39

Najbolje je tako traziti novac spiskati ga prevariti narod sesti u fotelju i razvaljivati drzavu i tako godinama.Strava.

ODGOVORITE
Name

Мирко

09.04.2022 16:43

Избора бити неће

ODGOVORITE