ЦИК затражио новац за финансирање општих избора

Због неусвајања буџета на државном нивоу за 2022. годину, институције су на привременом финансирању што се користи и као изговор за очигледан покушај опструисања одржавања овогодишњих општих избора.

Босна и Херцеговина 09.04.2022 | 17:53
ЦИК затражио новац за финансирање општих избора

Јуче је Централна изборна комисија упутила приједлог одлуке о финансирању избора из средстава акумулираног вишка од претходних година. Приједлог је упућен Савјету министара БиХ иако није јасно да ли ће се и када овај захтјев наћи на дневном реду сједница.

"Све ово до сад су били захтјеви упућени према Министарству финансија и трезора а били су везани за привремено финансирање које је везано за прорачун из 2020. године гдје смо имали уврштена средства за изборе. Покушали смо прво тим путем", изјавио је за Клиx.ба Жељко Бакалар, члан ЦИК-а.

Наводи како је захтјев који је упућен јуче заправо покушај да се на други начин дође до цијелог износа средстава потребних за организацију и проведбу избора, а прије усвајање буџета за 2022. годину, с обзиром на то да рокови теку.

"Овај захтјев упућен јуче условљен је претходним мишљењем који смо добили од Канцеларије за законодавство и Министарства финансија и трезора, додуше мишљење Уреда за законодавство је позитивно а мишљење Министра финансија и трезора је негативно", истакао је Балакар.

Пословник Савјета министара предвиђа да се уз приједлог одлука прилажу мишљења Уреда за законодавство и министарства финансија која нужно не морају бити позитивна.

"Ми смо комплетирали тај захтјев и упутили га на одлучивање Савјета министара и очекујемо да што прије буде стављен на дневни ред", истиче Балакар.

Средства су ЦИК-у потребна већ сад због обављања радњи које су условљене додатним финансирањем које се предвиђа за организацију избора.

"У свакој изборној години ми та средства имамо обезбјеђена, међутим посљедња два изборна циклуса тај дио се проблематизује из неких разлога и ми фактички колико јуче смо требали имати на располагању та средства. Када ће то бити на дневном реду Савјета министара и да ли ће, то заиста не знам", казао је Балакар.

(Клиx)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Намјерно

09.04.2022 16:23

Лидери владајуци странака опструису њима је циљ да сто дузе остану на власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

09.04.2022 16:39

Најбоље је тако тразити новац спискати га преварити народ сести у фотељу и разваљивати дрзаву и тако годинама.Страва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

09.04.2022 16:43

Избора бити неће

ОДГОВОРИТЕ