Na Beograd je tog jutra palo hiljadu tona bombi

U Beogradu je, polaganjem vijenaca na spomen-obilježja i odavanjem počasti, obilježen Dan sjećanja na početak Drugog svjetskog rata, kada je 6. aprila 1941. godine nacistička njemačka bombardovala Beograd.

Bosna i Hercegovina 06.04.2022 | 14:06
Na Beograd je tog jutra palo hiljadu tona bombi

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije Darija Kisić predvodila je državnu ceremoniju polaganja vijenaca na Novom groblju u Beogradu i odavanja počasti u Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju.

Vijence i cvijeće su položili i zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predstavnici ambasada, boračkih udruženja i udruženja za njegovanje tradicija, potomci stradalih i građani, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović položio je cvijeće na Granitni krst u porti Vaznesenjske crkve povodom Dana sjećanja na nacističko bombardovanje Beograda koje su Hitler i nacisti nazvali “strašni sud”.

Beograd je bez objave rata bombardovan na Vaskrs, 6. aprila, u 6.30 časova.

U porti Vaznesenjske crkve stradao je veliki broj Beograđana dolazeći na vaskršnje jutrenje.

Na Beograd je tog jutra palo 1.000 tona bombi i grad je bio potpuno razrušen.

U više naleta nastavljeno je bombardovanje grada tog dana, kao i 7. aprila.

Gotovo 4.000 Beograđana stradalo je u bombardovanju, uništeno je mnogo zgrada, spaljena je i Narodna biblioteka.

Dan sjećanja povodom stradanja Narodne biblioteke Srbije u Drugom svjetskom ratu obilježen je i na Kosančićevom vencu, uz simbolično polaganje knjiga i cvijeća, i prisustvo predstavnika Ministarstva kulture i informisanja Srbije i upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimira Pištala.

Beograd je i 1945. godine bio bombardovan, ne samo od nacističke vojske i njemačkog okupatora već i od saveznika.

NATO snage su bombardovale Beograd 1999. godine

(Srna   Foto:BEOINFO)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Дрекавац

06.04.2022 13:16

Британски "савезници" су мјесец дана након што су Руси истјерали швабе бомбардовали Београд 3 пута теже од Хитлера и побили на хиљаде цивила. Никаквог разлога није било, осим убијања цивила. Американци бацили на Јапан 2 атомске бомбе 7 дана након потписивања капитулације, како би их окупирали до данас. То су ти "савезници"! Њемачка им остаје захвална!

ODGOVORITE
Name

Dobojlija

06.04.2022 13:54

I nikad se opametiti !

ODGOVORITE
Name

Miroslav

06.04.2022 14:00

Nacosti zlotvori. Ponekad mislim da njihova politika jos zivi, kad su Srbi u pitanju. I danas nam iz te zemlje salju pretnje, ucene, spominju demokraciju i ko zna kakve jos bolesne poruke. Sad salju svojh vojsku u dejton tvorevinu zbog Srba, a skrivaju se iza kojekakvih rezolucija.

ODGOVORITE
Name

Jeste

06.04.2022 14:23

Uz staljinovo snadbijevanje naftom, BG i ostatak su bombardovani, tad su jos saveznici bili, do 22. Juna. Citavo vrijeme i na zapadnom frontu ga je snadbijevao naftom.

ODGOVORITE
Name

Dule

06.04.2022 15:18

Ista politika i danas. Ako budemo podržavali putina i orbana po novice se opet. Samo trebaju on ko zasluzi dronom a ne cijeli narod bombaardovati

ODGOVORITE