На Београд је тог јутра пало хиљаду тона бомби

У Београду је, полагањем вијенаца на спомен-обиљежја и одавањем почасти, обиљежен Дан сјећања на почетак Другог свјетског рата, када је 6. априла 1941. године нацистичка њемачка бомбардовала Београд.

Босна и Херцеговина 06.04.2022 | 14:06
На Београд је тог јутра пало хиљаду тона бомби

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Србије Дарија Кисић предводила је државну церемонију полагања вијенаца на Новом гробљу у Београду и одавања почасти у Алеји страдалих у шестоаприлском бомбардовању.

Вијенце и цвијеће су положили и замјеник градоначелника Београда Горан Весић, представници амбасада, борачких удружења и удружења за његовање традиција, потомци страдалих и грађани, саопштено је из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије.

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић положио је цвијеће на Гранитни крст у порти Вазнесењске цркве поводом Дана сјећања на нацистичко бомбардовање Београда које су Хитлер и нацисти назвали “страшни суд”.

Београд је без објаве рата бомбардован на Васкрс, 6. априла, у 6.30 часова.

У порти Вазнесењске цркве страдао је велики број Београђана долазећи на васкршње јутрење.

На Београд је тог јутра пало 1.000 тона бомби и град је био потпуно разрушен.

У више налета настављено је бомбардовање града тог дана, као и 7. априла.

Готово 4.000 Београђана страдало је у бомбардовању, уништено је много зграда, спаљена је и Народна библиотека.

Дан сјећања поводом страдања Народне библиотеке Србије у Другом свјетском рату обиљежен је и на Косанчићевом венцу, уз симболично полагање књига и цвијећа, и присуство представника Министарства културе и информисања Србије и управника Народне библиотеке Србије Владимира Пиштала.

Београд је и 1945. године био бомбардован, не само од нацистичке војске и њемачког окупатора већ и од савезника.

НАТО снаге су бомбардовале Београд 1999. године

(Срна   Фото:БЕОИНФО)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дрекавац

06.04.2022 13:16

Британски "савезници" су мјесец дана након што су Руси истјерали швабе бомбардовали Београд 3 пута теже од Хитлера и побили на хиљаде цивила. Никаквог разлога није било, осим убијања цивила. Американци бацили на Јапан 2 атомске бомбе 7 дана након потписивања капитулације, како би их окупирали до данас. То су ти "савезници"! Њемачка им остаје захвална!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојлија

06.04.2022 13:54

И никад се опаметити !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

06.04.2022 14:00

Нацости злотвори. Понекад мислим да њихова политика јос зиви, кад су Срби у питању. И данас нам из те земље саљу претње, уцене, спомињу демокрацију и ко зна какве јос болесне поруке. Сад саљу својх војску у дејтон творевину због Срба, а скривају се иза којекаквих резолуција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесте

06.04.2022 14:23

Уз стаљиново снадбијевање нафтом, БГ и остатак су бомбардовани, тад су јос савезници били, до 22. Јуна. Цитаво вријеме и на западном фронту га је снадбијевао нафтом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле

06.04.2022 15:18

Иста политика и данас. Ако будемо подржавали путина и орбана по новице се опет. Само требају он ко заслузи дроном а не цијели народ бомбаардовати

ОДГОВОРИТЕ