Danas sahranjeni tragično stradali rudari rudnika Soko

Rudari koji su poginuli u nesreći u rudniku Soko kod Sokobanje sahranjeni su danas na grobljima u mjestima gdje su živjeli.

Srbija 03.04.2022 | 18:05
Danas sahranjeni tragično stradali rudari rudnika Soko

Njih sedam je sahranjeno na grobljima u selima u okolini Aleksinca, a Branislav Zlatanović u okolini Trgovišta, odakle je rodom.

Na seoskom groblju u Bobovištu, kraj Aleksinca, sahranjen je Branko Čokorilo, jedan od osmorice rudara nastradalih u nesreći u rudniku Soko. Branka su na vječni počinak ispratili brojni prijatelji, komšije i rođaci, a sanduk s njegovim tijelom nosili su rudari s kojima je donedavno radio.

Prijatelji i komšije nesrećnog čovjeka kažu da još ne mogu da vjeruju da se takva tragedija dogodila tako dobrom čovjeku.

"Za vreme rata u Bosni došao je u naše selo s bratom, koji je bio ranjen. Brzo se snašao, zaposlio u rudniku i oženio devojkom iz Bobovišta. Dobili su dve divne ćerke, radili, sredili kuću. Prošle godine je dobio unuka i eto dogodila se tragedija", rekao je jedan od Brankovih prijatelja.

Nastradali rudar Darko Zlatković (43) sahranjen je na aleksinačkom Novom groblju. Kapelom su odjekivale bolne riječi Anike Zlatković, majke tagično nastradalog rudara.

Podsjetimo, Darko Zlatković je bio smjenovođa, morao je da ostane da povuče smjenu, da spase ljude, nije mogao prvi da izađe. Kako je ispričala majka Anka, Darko je radio i studirao paralelno kako bi završio fakultet i dobio posao šefa smjene.

"Prvo je radio kao vozač, pa kao pomoćnik, pa kopač, pa je onda vanredno završio fakultet i dao državni ispit u Beogradu da bi postao nadzornik. Nije imao sreće sa ženama, bio je realan čovek, nije bio zloban. Cvet mladosti moje ode", rekla je ona.

Veliki broj ljudi okupio se i na groblju u selu Subotincu kako bi se posljednji put oprostili od nastradalog rudara Nenada Trivunca (37). Na vječni počinak ispratili su ga supruga Sanja, majka Slavica, otac Dragan, brat Predrag, snaha Miljana, kao i brojni drugovi i rođaci. Nenadova majka Slavica grlila ga je i kukala, njene bolne riječi odjekivale su grobljem. Nenada su na vječni počinak ispratili i fudbaleri lokalnog kluba.

"Bog uzima ono najbolje da ukrasi svoj rajski vrt, a nama ostaju samo oni lepi trenuci provedeni s njima". Ovom porukom na čitulji od Bojana Stajića (34) iz Aleksinačkih rudnika danas su se oprostili njegovi najmiliji  sin Lav, supruga Dragana, otac Tihomir i brat Milan. Bojan, koji je prije nešto više od mjesec dana dobio sina, sahranjen je danas na lokalnom groblju u Bobovištu.

Bojan je sahranjen danas na seoskom groblju u selu.

Tužna povorka stigla je iz Aleksinačkih rudnika gdje su Stajići živjeli na groblje u Bobovište, odakle su porijeklom Bojanovi roditelji.

Nastradali rudar Radovan Grujić (47) sahranjen je danas na groblju u selu Žitkovcu kod Aleksinca.

Od njega su se oprostili majka Desanka, otac Petronije, brat Vojkan kao i mnogobrojni prijatelji i rodbina.

Bratislav Živković (59), najstariji među stradalima, koji je trebalo za mjesec dana da ode u penziju, sahranjen je u selu Jasenje, a na posljednji počinak ispratili su ga supruga Slađana, njihovo troje djece i mnobogobrojni rođaci, kolege i prijatelji.

Podsjetimo, u nesreći u rudniku mrkog uglja Soko kod Sokobanje 1. aprila u 4.15 poginulo je osam rudara, koji su se ugušili nakon nagle pojave metana u jednom oknu, dok je povrijeđen 21 rudar.

(Nezavisne)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Saucesce

03.04.2022 22:34

Neka im je laka zemlja. I da Bog cuva porodice nastradalih.

ODGOVORITE