Данас сахрањени трагично страдали рудари рудника Соко

Рудари који су погинули у несрећи у руднику Соко код Сокобање сахрањени су данас на гробљима у мјестима гдје су живјели.

Србија 03.04.2022 | 18:05
Данас сахрањени трагично страдали рудари рудника Соко

Њих седам је сахрањено на гробљима у селима у околини Алексинца, а Бранислав Златановић у околини Трговишта, одакле је родом.

На сеоском гробљу у Бобовишту, крај Алексинца, сахрањен је Бранко Чокорило, један од осморице рудара настрадалих у несрећи у руднику Соко. Бранка су на вјечни починак испратили бројни пријатељи, комшије и рођаци, а сандук с његовим тијелом носили су рудари с којима је донедавно радио.

Пријатељи и комшије несрећног човјека кажу да још не могу да вјерују да се таква трагедија догодила тако добром човјеку.

"За време рата у Босни дошао је у наше село с братом, који је био рањен. Брзо се снашао, запослио у руднику и оженио девојком из Бобовишта. Добили су две дивне ћерке, радили, средили кућу. Прошле године је добио унука и ето догодила се трагедија", рекао је један од Бранкових пријатеља.

Настрадали рудар Дарко Златковић (43) сахрањен је на алексиначком Новом гробљу. Капелом су одјекивале болне ријечи Анике Златковић, мајке тагично настрадалог рудара.

Подсјетимо, Дарко Златковић је био смјеновођа, морао је да остане да повуче смјену, да спасе људе, није могао први да изађе. Како је испричала мајка Анка, Дарко је радио и студирао паралелно како би завршио факултет и добио посао шефа смјене.

"Прво је радио као возач, па као помоћник, па копач, па је онда ванредно завршио факултет и дао државни испит у Београду да би постао надзорник. Није имао среће са женама, био је реалан човек, није био злобан. Цвет младости моје оде", рекла је она.

Велики број људи окупио се и на гробљу у селу Суботинцу како би се посљедњи пут опростили од настрадалог рудара Ненада Тривунца (37). На вјечни починак испратили су га супруга Сања, мајка Славица, отац Драган, брат Предраг, снаха Миљана, као и бројни другови и рођаци. Ненадова мајка Славица грлила га је и кукала, њене болне ријечи одјекивале су гробљем. Ненада су на вјечни починак испратили и фудбалери локалног клуба.

"Бог узима оно најбоље да украси свој рајски врт, а нама остају само они лепи тренуци проведени с њима". Овом поруком на читуљи од Бојана Стајића (34) из Алексиначких рудника данас су се опростили његови најмилији  син Лав, супруга Драгана, отац Тихомир и брат Милан. Бојан, који је прије нешто више од мјесец дана добио сина, сахрањен је данас на локалном гробљу у Бобовишту.

Бојан је сахрањен данас на сеоском гробљу у селу.

Тужна поворка стигла је из Алексиначких рудника гдје су Стајићи живјели на гробље у Бобовиште, одакле су поријеклом Бојанови родитељи.

Настрадали рудар Радован Грујић (47) сахрањен је данас на гробљу у селу Житковцу код Алексинца.

Од њега су се опростили мајка Десанка, отац Петроније, брат Војкан као и многобројни пријатељи и родбина.

Братислав Живковић (59), најстарији међу страдалима, који је требало за мјесец дана да оде у пензију, сахрањен је у селу Јасење, а на посљедњи починак испратили су га супруга Слађана, њихово троје дјеце и мнобогобројни рођаци, колеге и пријатељи.

Подсјетимо, у несрећи у руднику мрког угља Соко код Сокобање 1. априла у 4.15 погинуло је осам рудара, који су се угушили након нагле појаве метана у једном окну, док је повријеђен 21 рудар.

(Независне)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сауцесце

03.04.2022 22:34

Нека им је лака земља. И да Бог цува породице настрадалих.

ОДГОВОРИТЕ