Iz Poljske traktorom stigao do Srpca zbog traktorijade

Martin Vojćeh Obauek je sa svojim traktorom prevalio više stotina kilometara od Bjelovastoka iz Poljske, bolje rečeno sa granice sa Bjelorusijom, da bi po treći put učestvovao na trraktorijadi u Srpcu.

Republika Srpska 20.03.2022 | 20:51
Iz Poljske traktorom stigao do Srpca zbog traktorijade

Na nekadašnjoj pisti aerodroma poljoprivredne avijacije u Poveliču kod Srpca danas je održana Peta, tradicionalna "Srbačka traktorijada", koja je okupila više od 200 vlasnika traktora i blizu 1500 posjetilaca iz ove i okolnih opština. 

Predsjednik  Organizacionog odbora manifestacije Aleksandar Nježić izrazio je zadovoljstvo interesovanjem poljoprivrednika i ostalih gradjana, naročito u ovo vrijeme kada  smo  još uvijek opterećeni epidemijom korona virusom.

"Okupljanje i druženje ratara bila je prilika da se priredi i smotra mehanizacije sa kojom poljoprivrednici raspolažu, ali i da razmjene iskustva. Nije nedostajao ni zabavni i takmičarski dio manifestacije“, kaže mladi poljoprivrednik Aleksandar Nježić, koji je jedan od inicijatora ovog sve popularnijeg druženja ratara u srbačkoj opštini.

Nažalost, i ovoga puta traktorijadu je karakterisala zastarjelost mašina, od kojih je većina bila starija od deset, pa i 20 godina. Uz to, proizvodjači hrane nisu krili zabrinutost enormnim poskupljenjem reprodukcionog naterijala, naročito umjetnih đubriva, a posebno pogonskog goriva. Otuda s pravom očekuju veću pomoć i olakšice od Vlade Republike Srpske.

Gosti srbačkih ratara bili su i članovi Udruženja traktorista „Babića vis“ iz Gračanice, njih 16 došlo je sa tri traktora i minibusom, Predvodio ih je Hajrudin Šikara, koji kaže da već tri puta dolazi u Srbac, ovoga puta  je uzvratna posjeta. „Ne bi dolazili, dakako, da nam ovdje nije lijepo“, kaže Šikara.

Martin Vojćeh Obauek je sa svojim traktorom prevalio više stotina kilometara od Bjelovastoka iz Poljske, bolje rečeno sa granice sa Bjelorusijom, da bi po treći put učestvovao na trraktorijadi u Srpcu.

“Godinama učestvujem na ovakvim manifestacijama širom Evrope. Hvala domaćinu na pozivu i gostoprimstvu. Lijepo mi je, a pri putovanju pomaže mi moj prijatelj Nedo iz Šamca, bez koga bi se u putu izgubio“, kaže Martin, koji ne propušta  reći da je srpska šljiva najbolja rakija na svijetu.

Najhrabriji  i  najsnalažljiviji traktoristi, na radost brojnih gledalaca, pokazali su sposobnost u vožnji i parkiranju prikolice, vuči balvana i navlačenju traktora. Najuspješnijima su uručene nagrade.

Za sve posjetioce ove manifestacije organizatori su obezbjedili  meso bika sa ražnja koji je težio blizu 600 kilograma.  Da zadovoljstvu učesnika ove manifestacije bude potpuno, potrudila se i živa muzika. 

I na kraju,  ovoga puta niko ispred opštinske uprave nije pozdravio i ozvaničio ovu manifestaciju. Slučajno ili namjerno – nije poznato. 

(BN/S. Keser Foto: S. Keser)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Seljak

20.03.2022 20:26

Pravi Seljaci znaju organizovati jako lijepe manifestacije , ali seljadija to sve uprska , neki od njih bi asvalt uzorali, samo da ih podsjeća na zavičaj !

ODGOVORITE
Name

Gavrilo

21.03.2022 11:55

A mile traktorista iz bakinaca, nije dosao?

Name

Re

21.03.2022 14:28

Bolje da su poorali neobrađene njive i pomogli onima koji ne mogu posijati. Nije baš vrijeme za trošenje para i mašina. I regresiranog goriva

Name

Re Seljak

21.03.2022 15:44

Šta je pisac htio reći sa ovim komentarom?????

Name

S4jo

20.03.2022 20:45

Bravo vredni ljudi i zivi bili

ODGOVORITE
Name

Balkane moj

20.03.2022 20:45

Ovo mi se svidja na kraju,"niko iz opstine..."

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

20.03.2022 21:19

Jel bio i Mile traktorista,iz Lakzaša?

ODGOVORITE
Name

Bl

21.03.2022 06:13

Izivljavanje sa traktorima.Danas ce da pricaju kako nemaju nafte za posijat njive a imaju za paradiranje i navlacenje.

ODGOVORITE
Name

Re: Bl

21.03.2022 07:37

Blago tebi, sa takvom inteligencijom u ovakvom sistemu, ima da plivas kao riba u vodi, samo da potraje...

Name

srbac

21.03.2022 07:33

Sta ima opstina da pozdravlja i otvara?Pa nije opstina ni organizator,vec par momaka .Savo bi volio da opstina ovo zabrani.

ODGOVORITE