Из Пољске трактором стигао до Српца због тракторијаде

Мартин Војћех Обауек је са својим трактором превалио више стотина километара од Бјеловастока из Пољске, боље речено са границе са Бјелорусијом, да би по трећи пут учествовао на трракторијади у Српцу.

Република Српска 20.03.2022 | 20:51
Из Пољске трактором стигао до Српца због тракторијаде

На некадашњој писти аеродрома пољопривредне авијације у Повеличу код Српца данас је одржана Пета, традиционална "Србачка тракторијада", која је окупила више од 200 власника трактора и близу 1500 посјетилаца из ове и околних општина. 

Предсједник  Организационог одбора манифестације Александар Њежић изразио је задовољство интересовањем пољопривредника и осталих градјана, нарочито у ово вријеме када  смо  још увијек оптерећени епидемијом корона вирусом.

"Окупљање и дружење ратара била је прилика да се приреди и смотра механизације са којом пољопривредници располажу, али и да размјене искуства. Није недостајао ни забавни и такмичарски дио манифестације“, каже млади пољопривредник Александар Њежић, који је један од иницијатора овог све популарнијег дружења ратара у србачкој општини.

Нажалост, и овога пута тракторијаду је карактерисала застарјелост машина, од којих је већина била старија од десет, па и 20 година. Уз то, производјачи хране нису крили забринутост енормним поскупљењем репродукционог натеријала, нарочито умјетних ђубрива, а посебно погонског горива. Отуда с правом очекују већу помоћ и олакшице од Владе Републике Српске.

Гости србачких ратара били су и чланови Удружења тракториста „Бабића вис“ из Грачанице, њих 16 дошло је са три трактора и минибусом, Предводио их је Хајрудин Шикара, који каже да већ три пута долази у Србац, овога пута  је узвратна посјета. „Не би долазили, дакако, да нам овдје није лијепо“, каже Шикара.

Мартин Војћех Обауек је са својим трактором превалио више стотина километара од Бјеловастока из Пољске, боље речено са границе са Бјелорусијом, да би по трећи пут учествовао на трракторијади у Српцу.

“Годинама учествујем на оваквим манифестацијама широм Европе. Хвала домаћину на позиву и гостопримству. Лијепо ми је, а при путовању помаже ми мој пријатељ Недо из Шамца, без кога би се у путу изгубио“, каже Мартин, који не пропушта  рећи да је српска шљива најбоља ракија на свијету.

Најхрабрији  и  најсналажљивији трактористи, на радост бројних гледалаца, показали су способност у вожњи и паркирању приколице, вучи балвана и навлачењу трактора. Најуспјешнијима су уручене награде.

За све посјетиоце ове манифестације организатори су обезбједили  месо бика са ражња који је тежио близу 600 килограма.  Да задовољству учесника ове манифестације буде потпуно, потрудила се и жива музика. 

И на крају,  овога пута нико испред општинске управе није поздравио и озваничио ову манифестацију. Случајно или намјерно – није познато. 

(БН/С. Кесер Фото: С. Кесер)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Сељак

20.03.2022 20:26

Прави Сељаци знају организовати јако лијепе манифестације , али сељадија то све упрска , неки од њих би асвалт узорали, само да их подсјећа на завичај !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило

21.03.2022 11:55

А миле тракториста из бакинаца, није досао?

Name

Ре

21.03.2022 14:28

Боље да су поорали необрађене њиве и помогли онима који не могу посијати. Није баш вријеме за трошење пара и машина. И регресираног горива

Name

Ре Сељак

21.03.2022 15:44

Шта је писац хтио рећи са овим коментаром?????

Name

С4јо

20.03.2022 20:45

Браво вредни људи и зиви били

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балкане мој

20.03.2022 20:45

Ово ми се свидја на крају,"нико из опстине..."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

20.03.2022 21:19

Јел био и Миле тракториста,из Лакзаша?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

21.03.2022 06:13

Изивљавање са тракторима.Данас це да прицају како немају нафте за посијат њиве а имају за парадирање и навлацење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Бл

21.03.2022 07:37

Благо теби, са таквом интелигенцијом у оваквом систему, има да пливас као риба у води, само да потраје...

Name

србац

21.03.2022 07:33

Ста има опстина да поздравља и отвара?Па није опстина ни организатор,вец пар момака .Саво би волио да опстина ово забрани.

ОДГОВОРИТЕ