Najveća do sada: Počela akcija uređenje grada

Najveća akcija uređenja i čišćenja grada počela je danas i tokom cijelog proljeća obuhvatiće sve mjesne zajednice.

Republika Srpska 14.03.2022 | 12:36
Najveća do sada: Počela akcija uređenje grada

Najavio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, uz prisustvo ekipa i mehanizacije komunalnih službi i izvođača koji će biti angažovani na provođenju različitih aktivnosti.

-Kroz aktivnosti u ovoj najvećoj akciji uređenja u istoriji našeg grada biće uloženo nekoliko miliona KM. Obići ćemo svaki dio Banje Luke i na terenu vidjeti sve potrebe našeg grada. Počinjemo od užeg gradskog jezgra prema periferiji – kazao je gradonačelnik Stanivuković.

Čišćenje, košenje, sadnja, orezivanje drveća, uređenje parkova i skverova, modernizacija saobraćajanica, sanacija „udarnih rupa“, iscrtavanje horizontalne signalizacije, sanacija „divljih deponija“, popravke javne rasvjete, samo su neke od aktivnosti koje će kako je kazao – dati jedno čisto lice našeg grada.

-Ovo je kompletno uređenje grada i nakon rada sa svim našim službama, izvođačima radova i društveno odgovornim kompanijama imaćemo najuređeniji grad do sada i dalje nam ostaje da to održavamo – kazao je on.

Ključno je, kako je naglasio, učešće i podrška sugrađana.

-Koristim priliku da sve naše građane pozovem da se pridruže ovoj našoj inicijativi. Biće važno učešće svih domaćinstava i zajednica etažnih vlasnika – naveo je on.

Savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti i koordinator ove akcije Milada Šukalo kazala je da će nadležne gradske službe sa angažovanim preduzećima – koordinirano organizovati i realizovati brojne aktivnosti.

-S druge strane, želimo da edukujemo naše građane kako da upravljaju svojim otpadom i gdje da ga odlažu. Tako da je ovo i uvod u naše strateško opredjeljenje u kojem želimo da riješimo probleme sa otpadom koji imamo u gradu, a to je dugoročno izgradnja reciklažnog dvorišta, reciklažnih prostora i slično – navela je Šukalo.

Prema njenim riječima, akcija je koncipirana tako da se svake sedmice odvija na području dvije mjesne zajednice, i to ove sedmice provodi se na području mjesnih zajednica Centar 1 i Centar 2.

-Cijele sedmice naše službe rade na terenu, završavamo za vikend zajedničkom akcijom sa građanima kada će moći direktno da se uključe u uređenje u svom naselju kroz preuzimanje opreme, sadnog materijala ili na drugi prigodan način. Za taj dan obezbijedićemo i zabavne sadržaje i animatore za naše najmlađe sugrađane – poručila je Šukalo.

Posebna pažnja tokom velikog uređenja, kako je istakla, biće stavljena na Park „Mladen Stojanović“, šumu u Trapistima i Banj brdu gdje se očekuje  i učešće velikog broja sugrađana.

Takođe, uz poziv školama, udruženjima građana, savjetima mjesnih zajednica i svim zainteresovanim da se uključe u aktivnosti i doprinesu uređenju svog prostora, ulice i naselja – posebno su pozvane zajednice etažnih vlasnika koje žele da zajedno sakupljaju otpad za reciklažu. Njima će preduzeće „Čistoća“ postaviti kontejnere za selektivni otpad, a po završetku akcije otpad će otkupiti i tako će ZEV dobiti dodatna sredstva koja može uložiti u uređenje svoje zgrade.

Posljednja faza ove akcije podrzumijeva sanaciju „divljih“ deponija na seoskom području.

Putem komunalno-inspekcijskih nadzora u okviru akcije biće pozvani vlasnici privatnih parcela da urede svja dvorišta, koja narušavaju izgled grada, a tokom akcije i kontejneri će biti postavljeni na mjestima na kojima je predviđeno da budu, stoji na sajtu banjalučke Gradske uprave.

(BN)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Ana Marija

14.03.2022 11:58

Sta je tu sad za neku vijest grad treba cistiti svaki dan,sa gradonacelnikom ili bez njega.

ODGOVORITE
Name

Dika

14.03.2022 11:59

Klupe na sibovima obnoviti

ODGOVORITE
Name

22 kvaka

14.03.2022 12:39

Ako je to najveći uspeh i napor Draška,onda.....

ODGOVORITE
Name

Mirko

14.03.2022 12:41

Ajd da vidimo i to čudo, al da ne bude samo prazna priča.

ODGOVORITE
Name

B

14.03.2022 12:53

Pa to se inace radi svake godine. Sta prica ova budala? A grad je nikad gori od kad je on gradonacelnik.

ODGOVORITE
Name

Maki

14.03.2022 14:49

Ja sam bila 2017.god u B.Luci razocarala sam se trotoari grozni sve ofucano i sad vi pricate da nije bolje uzdrzite se

Name

Alan Ford

14.03.2022 12:57

Ima li katolika u gradskoj upravi ili opste da su na budzetu u gradu?

ODGOVORITE
Name

GORAN

14.03.2022 13:35

Ako je to najveci problem grada onda vam svaka cast.Sta je sa investicijama da se gradjani zaposljavaju a ne da omladina odlazi.Gradonacelniku je naj vaznije da se slika i reklamira.Gori je od ovih lopova na vlasti

ODGOVORITE
Name

Re goran

14.03.2022 15:52

Ocito da nepratis rad gradske skupstine Drasko pokusava otvarati firme al mu neda skupstinska vecina SNSD

Name

Za banja luku, OPOZIV

14.03.2022 16:05

Ispade, da se grad dosad nije cistio, da nije bilo Proljetnog, pa i Jesenjeg uredjenja Grada. Koliko si ga cisti ovih godinu dana, nije ni cudo sto sad MORAS izdvojiti 1000000 km

ODGOVORITE
Name

Srpkinja

14.03.2022 17:20

A gdje su to firme?

Name

Jana

14.03.2022 20:35

Kako ste svi skocili na gradonacelnika,ne valja ako se uredjuje grad,ne valja vam ako se ne radi nista,pa stvarno vise ljudi sta vam je vise,kolko se Drasko bori dokaz je da nema rasipanja budžeta i sta bi sve jos uradio ali ga sputava skupstina. Zaboravljate besplatne knjige za djecu,prevoz i karte,vrtice...ima toga jos samo ko hoce da vidi. Napred Drasko

ODGOVORITE
Name

Re

14.03.2022 22:50

Podrška

Name

Primjer za

15.03.2022 15:42

Stalno u nasem komunalnom.

ODGOVORITE