Narod i privreda ne mogu čekati ukidanje akciza

- Nažalost, evidentno da vladajuće političke stranke već koriste svoj politički uticaj na Dom naroda, PS BiH i Upravu za indirektno oporezivanje kako bi se navedene inicijative Predstavničkog doma obesmislile i kako bi se onemogućilo njihovo sprovođenje - saopšteno je iz SPS-a.

Republika Srpska 14.03.2022 | 12:22
Narod i privreda ne mogu čekati ukidanje akciza

SPS pozdravlja odluke Parlamentarne skupštine BiH, usmjerene na ukidanje akciza na energente i smanjenje stope PDV na životne namirnice, te koristimo priliku da naglasimo da je SPS ove prijedloge izložio neposredno po nastanku ukrajinske krize, kao jedini logičan potez za  otklanjanje njenih posljedica po društvo i privredu Republike Srpske, saopšteno je iz te partije.

U saopštenju se navodi da je, nažalost, evidentno da vladajuće političke stranke već koriste svoj politički uticaj na Dom naroda, PS BiH i Upravu za indirektno oporezivanje kako bi se navedene inicijative Predstavničkog doma obesmislile i kako bi se onemogućilo njihovo sprovođenje.

- Narod Republike Srpske i naša privreda nemaju vremena ni snage da šest mjeseci čekaju na ukidanje akciza na energente i smanjenje stope PDV, posebno zbog nedostatka političke volje ili navodnih “tehničkih” poteškoća. Za šest mjeseci uz prisutan galopirajući rast cijena esencijalnih namirnica i energenata, narod će biti doveden do još težeg materijalnog stanja a privredi prijeti potrpuno uništenje - upozoravaju iz Socijalističke partije Srpske i dodaju:

- Ne možemo prihvatiti i podržati ponašanje vlasti na BiH nivou koja se u ovim kriznim vremenima ponosi visokim iznosima prikupljenih sredstava po osnovu PDV, a koje su inače rezultat enermnog povećanja cijena u posljednjih mjesec dana. PDV nije prikupljen u centralama vladajućih stranaka već od naroda i privrednika.

Dalje navode da ovakvo neodgovorno ponašanje vlasti vodi ubrzanom osiromašenju građana i zato vlast pozivaju na odgovorno ponašanje.

Iz Socijalističke partije Srpske zahtijevaju hitno reagovanje i odgovorno ponašanje nadležnih, bez nepotrebnih predstava za javnost i politički fingiranih sukoba.

- Tražimo da vlast odmah reaguje i da racionalanim i odgovornim postupanjem pomogne narodu i našim privrednicima. Ne treba nam predstava oko ukidanja akciza  nego efikasno i brzo djelovanje, a ukoliko za to nisu sposobni, neka sami podnesu ostavke i prepuste taj posao stručnim i odgovornim ljudima. Napominjemo da su akcize namjensko fiskalno opterećenje, isključivo namjenjeno za izgradnju i obnovu puteva. Pozivamo vlast da ukine akcize na energente na šest mjeseci i tako pomogne građanima i privredi", kaže se u saopštenju.

Takođe SPS ovom prilikom ponavlja svoje ranije zahtjeve i  poziva vlast da hitno, na period od šest mjeseci, ukine akcize i carine na sve energente, kao i da uvede nultu stopu PDV kako na energente tako i na esencijalne životne namirnice, mineralna đubriva i sadni materijal, jer je to jedini način da zaštitimo narod i privredu od posljedica krize.

(BN Foto: Ilustracija)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Fall2022

14.03.2022 11:37

Sve se moze nije frka. Vidim niko ne otkazuje proslave, svadbe, rodjendane. Broj vozila se ne smanjuje zbog cijene goriva. Kafici puni. Nije ovdje jos kriza.

ODGOVORITE
Name

BLB

14.03.2022 12:41

Sramt te bilo za komentar!

Name

Marija

14.03.2022 11:54

Vreća brašna od 25 do 30 KM

ODGOVORITE
Name

Demobilisani borac VRS

14.03.2022 12:28

Prvo da se zahvalim u ime svih cestitih boraca sto ste prvi dali svoj potpis kako bih ona skupstina o problemima boracke populacije bila tema u narodnoj skupstini,i ako nismo zadovoljni izlaganjem "nasih"predstavnika(naravno to Vi niste krivi nego mi) Zelim vam mnogo srece u daljem radu!!!

ODGOVORITE
Name

Putin

14.03.2022 13:13

Kakva kriza voza se nerod bez veze nije gorivo skupo

ODGOVORITE
Name

Pen

14.03.2022 13:33

Pored vasih preðlozenih mjera da smanje plate funkcionerima 20%, da manje koriste helikoptere i druga prevozna sredstva u stranačke i privatne svrhe pa će biti sreďstava dovljno za budźet.

ODGOVORITE
Name

Veljko

14.03.2022 15:01

Ovi vladajuci misle samo na svoj dzep. Fino je cuti da jos ima i onih sto razmisljaju kako zivi narod.

ODGOVORITE
Name

Tatar

14.03.2022 18:05

Nisu potrebe naroda javna cesma pa da se zavrne kad treba.Ne igrajte se s narodom