Народ и привреда не могу чекати укидање акциза

- Нажалост, евидентно да владајуће политичке странке већ користе свој политички утицај на Дом народа, ПС БиХ и Управу за индиректно опорезивање како би се наведене иницијативе Представничког дома обесмислиле и како би се онемогућило њихово спровођење - саопштено је из СПС-а.

Република Српска 14.03.2022 | 12:22
Народ и привреда не могу чекати укидање акциза

СПС поздравља одлуке Парламентарне скупштине БиХ, усмјерене на укидање акциза на енергенте и смањење стопе ПДВ на животне намирнице, те користимо прилику да нагласимо да је СПС ове приједлоге изложио непосредно по настанку украјинске кризе, као једини логичан потез за  отклањање њених посљедица по друштво и привреду Републике Српске, саопштено је из те партије.

У саопштењу се наводи да је, нажалост, евидентно да владајуће политичке странке већ користе свој политички утицај на Дом народа, ПС БиХ и Управу за индиректно опорезивање како би се наведене иницијативе Представничког дома обесмислиле и како би се онемогућило њихово спровођење.

- Народ Републике Српске и наша привреда немају времена ни снаге да шест мјесеци чекају на укидање акциза на енергенте и смањење стопе ПДВ, посебно због недостатка политичке воље или наводних “техничких” потешкоћа. За шест мјесеци уз присутан галопирајући раст цијена есенцијалних намирница и енергената, народ ће бити доведен до још тежег материјалног стања а привреди пријети потрпуно уништење - упозоравају из Социјалистичке партије Српске и додају:

- Не можемо прихватити и подржати понашање власти на БиХ нивоу која се у овим кризним временима поноси високим износима прикупљених средстава по основу ПДВ, а које су иначе резултат енермног повећања цијена у посљедњих мјесец дана. ПДВ није прикупљен у централама владајућих странака већ од народа и привредника.

Даље наводе да овакво неодговорно понашање власти води убрзаном осиромашењу грађана и зато власт позивају на одговорно понашање.

Из Социјалистичке партије Српске захтијевају хитно реаговање и одговорно понашање надлежних, без непотребних представа за јавност и политички фингираних сукоба.

- Тражимо да власт одмах реагује и да рационаланим и одговорним поступањем помогне народу и нашим привредницима. Не треба нам представа око укидања акциза  него ефикасно и брзо дјеловање, а уколико за то нису способни, нека сами поднесу оставке и препусте тај посао стручним и одговорним људима. Напомињемо да су акцизе намјенско фискално оптерећење, искључиво намјењено за изградњу и обнову путева. Позивамо власт да укине акцизе на енергенте на шест мјесеци и тако помогне грађанима и привреди", каже се у саопштењу.

Такође СПС овом приликом понавља своје раније захтјеве и  позива власт да хитно, на период од шест мјесеци, укине акцизе и царине на све енергенте, као и да уведе нулту стопу ПДВ како на енергенте тако и на есенцијалне животне намирнице, минерална ђубрива и садни материјал, јер је то једини начин да заштитимо народ и привреду од посљедица кризе.

(БН Фото: Илустрација)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Фалл2022

14.03.2022 11:37

Све се мозе није фрка. Видим нико не отказује прославе, свадбе, родјендане. Број возила се не смањује због цијене горива. Кафици пуни. Није овдје јос криза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛБ

14.03.2022 12:41

Срамт те било за коментар!

Name

Марија

14.03.2022 11:54

Врећа брашна од 25 до 30 КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демобилисани борац ВРС

14.03.2022 12:28

Прво да се захвалим у име свих цеститих бораца сто сте први дали свој потпис како бих она скупстина о проблемима борацке популације била тема у народној скупстини,и ако нисмо задовољни излагањем "насих"представника(наравно то Ви нисте криви него ми) Зелим вам много среце у даљем раду!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путин

14.03.2022 13:13

Каква криза воза се нерод без везе није гориво скупо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пен

14.03.2022 13:33

Поред васих преðлозених мјера да смање плате функционерима 20%, да мање користе хеликоптере и друга превозна средства у страначке и приватне сврхе па ће бити среďстава довљно за будźет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вељко

14.03.2022 15:01

Ови владајуци мисле само на свој дзеп. Фино је цути да јос има и оних сто размисљају како зиви народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

14.03.2022 18:05

Нису потребе народа јавна цесма па да се заврне кад треба.Не играјте се с народом