Srbija njavljuje gradnju autoputa, Srpska se priprema

Radovi u BiH još nisu počeli jer nisu ustanovljeni načini finansiranja ovog projekta, kao ni riješeno pitanje odabira trase. Za to vrijeme Srbija gradi.

Republika Srpska 13.03.2022 | 23:26
Srbija njavljuje gradnju autoputa, Srpska se priprema

U januaru ove godine završen je jedan od zahtjevnijih radova na dionici auto-puta Sremska Rača – Kuzmin. Postavljen  je most preko Save. Konkstrukcija teška 5.500 tona u dijelovima je u Srbiju stigla iz Turske, sklopljena je na savskoj obali i nakon šest mjeseci postavljena na stubove.

"Postavljanjem mosta napravljen je korak bliže izgradnji auto – puta Beograd – Sarajevo. 1. marta u Bosutu je ozvaničen početak radova na dionici od Sremske Rače do Kuzmina", kaže Dragan Jocič, nadzorni organ JP “Putevi Srbije” -.

Govoreći o izgradnji ovog puta, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je rekao da je rok za završetak radova na deonici autoputa ka Sarajevu, od autoputa Beograd-Zagreb, preko Kuzmina do Rače kraj sledeće, 2023. godine.

"Spajanje sa Republikom Srpskom i BiH ide u dva kraka, jedan je sjeverna dionica, preko Kuzmina do Rače i dalje do Bijeljine, odakle Republika Srpska gradi svoj dio prema Brčkom i Doboju, a bilo bi logično, da se gradi i krak od Bijeljine do Tuzle i zatim ka Sarajevu."Kada i kako, ne znam.. Tražili smo više puta, nismo dobili odgovor". kazao je predsjednik Vučić.

U međuvremenu, stiže vijest da je izabran izvođač radova za gradnju dionice auto-puta od Rače do Bijeljine.

Direktor “Autoputeva Republike Srpske Dušan Topić kaže da je izvođač konzorcijum tri firme "Integral inžinjering" iz Laktaša, "Srbija autoput" iz Beograda I Institut za građevinarstvoi iz Banjaluke.

""Vrlo brzo ćemo potpisati ugovor za izvođenje i izvođač će moći d ase organizuje na terenu, za početak za pripremne radove. Kada će radovi početi zavisi od njihove pripreme", kaže on i dodaje:

"Ova ponuda je bila najpovoljnija i iznosila je oko 256 miliona maraka bez PDV-a."

Topić dalje navodi da su to sredstva koja je predsjednik Vučić I Srbija obećala još prije par godina i evo sad smo došli do modela kako da se realizuje taj projekat.

- Nezadovoljstvo sporošću vlasti BiH i RS prethodnih dana izrazio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, koji navodi da će trasa auto-puta kroz Semberiju nesumnjivo biti snažan zamajac privrednog razvoja ovog kraja i zato je veoma važno da njegova izgradnja počne što prije.

"Imamo dionicu od grada Bijeljien do pripojnice, odnosno upoja auto-puta kod Kuzmina u dužini od 44 kilometra I onda vam to finansira 80 posto država Srbija, a mi ne možemo da se maknemo sa određenim procedurama. E to je ono zbog čega smo insistirali i zbog čega grad Bijeljina ispašta sa te strane", kazao je Petrović.

Dionica Rača-Bijeljina duga je 20 kilometara. Rok za gradnju je tri godine, a koristi od ovog povezivanja I novog premošćavanja imaće stanovnici sa obje strane rijeke Save.

(BN) 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Re

14.03.2022 04:27

Taman do vašeg studija da nemorate više u čizmama dolaziti na posao.

ODGOVORITE
Name

Tutula

14.03.2022 07:32

Srbija gradi i gradiće a naši kradu i krašće. Eto našeg jadnog stanja.

Name

Jaffa

14.03.2022 05:24

Nema para, a projekti se trebaju početi pred izbore....tik tak, tik taj.

ODGOVORITE
Name

Najavljuje???

14.03.2022 06:34

Ja mislio već privode kraju gradnju? Izboriiiii, izboriiiiii, aaaa, Izbor-iiiii!

ODGOVORITE
Name

sasa

14.03.2022 07:08

Pripremace se do pred izbore, a onda veliki sultan stupa na scenu i polaze kamen temeljac, presjeca crvenu vrpcu i ostalo....

Name

Mirko

14.03.2022 07:17

Povezivanje Sarajeva sa Beogradom autoputom je za srpski narod od strateškog interesa.Samo naprijed, da se to jednom što prije završi.

ODGOVORITE
Name

BL

14.03.2022 07:50

Srpska se konstantno za nešto priprema odkad je Mile na vlast, al nikad da nešto uradi.

ODGOVORITE
Name

Србо

14.03.2022 08:05

Нормално Интеграл ,сад мало само да одради главни посао на 5 ц и онда ће да пређе даље да узме лову нормално цјена масна а биће још пошто је цјена без Пдв и анекса уговора а ко пролази ауто путем 9 Јануар могао је видјети квалитет рада дотичног на великом подзиду код Прњавора и сад нормално иде велика лова за преправку тог подзида јер је клизиште кренуло а врх врхова је кућа и објекти кои су остали на том подзиду и тај домаћин није исплаћен и дозвољено му је да ту остане живјети.

ODGOVORITE
Name

Дугме

14.03.2022 08:43

Зашто се не изненадих за извођача? Једноставно је, брате, све он гради. Биће да немамо друге извођаче.