Србија њављује градњу аутопута, Српска се припрема

Радови у БиХ још нису почели јер нису установљени начини финансирања овог пројекта, као ни ријешено питање одабира трасе. За то вријеме Србија гради.

Република Српска 13.03.2022 | 23:26
Србија њављује градњу аутопута, Српска се припрема

У јануару ове године завршен је један од захтјевнијих радова на дионици ауто-пута Сремска Рача – Кузмин. Постављен  је мост преко Саве. Конкструкција тешка 5.500 тона у дијеловима је у Србију стигла из Турске, склопљена је на савској обали и након шест мјесеци постављена на стубове.

"Постављањем моста направљен је корак ближе изградњи ауто – пута Београд – Сарајево. 1. марта у Босуту је озваничен почетак радова на дионици од Сремске Раче до Кузмина", каже Драган Јоцич, надзорни орган ЈП “Путеви Србије” -.

Говорећи о изградњи овог пута, предсједник Србије Александар Вучић недавно је рекао да је рок за завршетак радова на деоници аутопута ка Сарајеву, од аутопута Београд-Загреб, преко Кузмина до Раче крај следеће, 2023. године.

"Спајање са Републиком Српском и БиХ иде у два крака, један је сјеверна дионица, преко Кузмина до Раче и даље до Бијељине, одакле Република Српска гради свој дио према Брчком и Добоју, а било би логично, да се гради и крак од Бијељине до Тузле и затим ка Сарајеву."Када и како, не знам.. Тражили смо више пута, нисмо добили одговор". казао је предсједник Вучић.

У међувремену, стиже вијест да је изабран извођач радова за градњу дионице ауто-пута од Раче до Бијељине.

Директор “Аутопутева Републике Српске Душан Топић каже да је извођач конзорцијум три фирме "Интеграл инжињеринг" из Лакташа, "Србија аутопут" из Београда И Институт за грађевинарствои из Бањалуке.

""Врло брзо ћемо потписати уговор за извођење и извођач ће моћи д асе организује на терену, за почетак за припремне радове. Када ће радови почети зависи од њихове припреме", каже он и додаје:

"Ова понуда је била најповољнија и износила је око 256 милиона марака без ПДВ-а."

Топић даље наводи да су то средства која је предсједник Вучић И Србија обећала још прије пар година и ево сад смо дошли до модела како да се реализује тај пројекат.

- Незадовољство спорошћу власти БиХ и РС претходних дана изразио је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, који наводи да ће траса ауто-пута кроз Семберију несумњиво бити снажан замајац привредног развоја овог краја и зато је веома важно да његова изградња почне што прије.

"Имамо дионицу од града Бијељиен до припојнице, односно упоја ауто-пута код Кузмина у дужини од 44 километра И онда вам то финансира 80 посто држава Србија, а ми не можемо да се макнемо са одређеним процедурама. Е то је оно због чега смо инсистирали и због чега град Бијељина испашта са те стране", казао је Петровић.

Дионица Рача-Бијељина дуга је 20 километара. Рок за градњу је три године, а користи од овог повезивања И новог премошћавања имаће становници са обје стране ријеке Саве.

(БН) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ре

14.03.2022 04:27

Таман до вашег студија да неморате више у чизмама долазити на посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тутула

14.03.2022 07:32

Србија гради и градиће а наши краду и крашће. Ето нашег јадног стања.

Name

Јаффа

14.03.2022 05:24

Нема пара, а пројекти се требају почети пред изборе....тик так, тик тај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Најављује???

14.03.2022 06:34

Ја мислио већ приводе крају градњу? Избориииии, изборииииии, аааа, Избор-иииии!

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

14.03.2022 07:08

Припремаце се до пред изборе, а онда велики султан ступа на сцену и полазе камен темељац, пресјеца црвену врпцу и остало....

Name

Мирко

14.03.2022 07:17

Повезивање Сарајева са Београдом аутопутом је за српски народ од стратешког интереса.Само напријед, да се то једном што прије заврши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

14.03.2022 07:50

Српска се константно за нешто припрема одкад је Миле на власт, ал никад да нешто уради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

14.03.2022 08:05

Нормално Интеграл ,сад мало само да одради главни посао на 5 ц и онда ће да пређе даље да узме лову нормално цјена масна а биће још пошто је цјена без Пдв и анекса уговора а ко пролази ауто путем 9 Јануар могао је видјети квалитет рада дотичног на великом подзиду код Прњавора и сад нормално иде велика лова за преправку тог подзида јер је клизиште кренуло а врх врхова је кућа и објекти кои су остали на том подзиду и тај домаћин није исплаћен и дозвољено му је да ту остане живјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дугме

14.03.2022 08:43

Зашто се не изненадих за извођача? Једноставно је, брате, све он гради. Биће да немамо друге извођаче.