Vojna neutralnost Srbije je naše trajno opredeljenje

 - Bez obzira na pritiske koji trenutno dolaze da se Srbija opredeli između Zapada ili Rusije, vojna neutranost je naše trajno opredeljenje, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija 22.02.2022 | 15:43
Vojna neutralnost Srbije je naše trajno opredeljenje

Odgovarajući na pitanje novinara u Monaku o tome koliko će Srbiji u ovoj trenutnoj situaciji u svetu koja se dešava oko Ukrajine na relaciji Zapad-Rusija, biti teško da zadrži vojnu neutralnost, Vučić izričito kaže da je vojna neutralnost trajno opredeljenje Srbije.

"Naša vojna politika je da smo vojno neutralni, a naša politika je da smo na evropskom putu, nastavljamo saradnju sa Rusijom i Kinom, nećemo da odustanemo od naših tradicionalnih prijatelja, to je trajna politike Srbije i ona mora da ostane takva", rekao je Vučić.

Ističe da će se Srbija držati te politike i da ne želi da bude "potrčko" bilo kome od strana.

"Vodimo politiku koja je ozbiljna i odgovorna i koja se vodi u interesu Srbije i njenih građana", kaže Vučić i dodaje da je naša politika napravljena za teška, a ne za laka vremena.

Poručuje i da cela situacija oko Ukrajine pokazuje koliko je važno biti vojno neutralan i podsetio da zvaničnici Ukrajine izjavljuju da je ta zemlja na putu ulaska u NATO.

"Zato je važno da budete dovoljno snažni i jaki i da ne zavisite ni od koga", rekao je Vučić.

Najavio je da će sutra u Španiji prisustvovati potpisivanju ugovora kojim Srbija kupuje dva transportna španska aviona.

"To je značajno jer ćemo imati sve više aerodroma, moći ćemo da povezujemo Kraljevo i Niš, i Beograd, i Bačku i Banat, i Pčinjski okrug, a to je veoma važno i u savremenim manevrima i u trenucima kada vam je potrebno pomeranje vaših snaga i pomeranje vaših jedinica", rekao je Vučić.

(Tanjug)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Obren

22.02.2022 15:00

Putin je nekoliko sati pred početak nove faze ratnih operacija kazao da se “u Ukrajini, kao nekada u Bosni i Hercegovini, sprovodi genocid”.

ODGOVORITE
Name

Hah

22.02.2022 17:06

Slozena je to stvar, AKO je tako reako ...

Name

re

22.02.2022 19:55

Putin je to dobro iskoristi a to su rijeci zapada . Koristi sva sranja koja je zapad koristio u Jugoslaviji. Jedino nikog ne bombarduje sto je nato radio. Zato su zapadu vezane ruke . KAko da kritikuju Rusiju kad su gori od nje sto puta. Koliko su zemalja rasturili ??? Putin te cinjenice vrlo dobro koristi .

Name

Đorđe

22.02.2022 15:12

Može li se biti vojno - neutralan i koliko to košta? Nije loše, podržavam svekoliku neutralnost, ali ne na riječi, već konkretno. Pozzzz...

ODGOVORITE
Name

Gagi

22.02.2022 15:30

I Ukrajina je to htijela,cak se odrekla nuklearnog oruzja a za uzvrat im je garantovala Rusija da ih nece napasti.I???Sta sad imaju?Rusi ih napadaju a NATO nece da im pomaze.

Name

RS

22.02.2022 16:13

Ako hoće neutralnost zbog čega su onda Ruske jedinice u Nisu Koga on pravi budalama?

Name

Tito je bijo vidovnjak

22.02.2022 17:31

Lijepa Titina politika ni desno ni lijevo i Zato je imao svugdje u svijetu prijatelje a u Rusiji???

Name

Dobro.

22.02.2022 15:17

Pametan potez, ali mora se zadovoljiti i imunitet Srbije, ne sumljam u Vucica. Kina i Srbija mogu odradti i pored Trampa, Yatospace ...

ODGOVORITE
Name

re

22.02.2022 16:23

Jedino ako ne sumLjas, hahahahahaha

Name

Dobro je

22.02.2022 16:34

da ti bistriš politiku a to što ,,sumLJaš", ma koga to još briga...

Name

VUK KARADZIC

22.02.2022 18:49

".......IMUNITET SRBIJE"??????? VALJDA MISLIS INTEGRITET...

Name

Nadrealna TV BN 2

22.02.2022 15:31

A onda je došla demokratija i kapitalizam njena prva pratilja za njima i ostala bratija strani špijuni, takjuni i nemoj da te zbuni da te zaboli glava s njima dođoše i horde ljudskih prava A mi Bogu hvale sve budala do budale od bijesa kuća posta tijesna e kad smo budale sad su nam kuće male i umjesto Srba, Bošnjaka i Hrvata rat dobi "Raiffeisen" banka. Zato su na snazi ljudska prava, prava manjina, tetki i strina prava ovisnika od heroina prava mama, tata i seka za prava bata, zakon se čeka. prava maca, kuca, ptica prava vampira i vampirica prava na pretek odavde do Kanade prava na pretek, al' nigdje pravde Ref. Nedelja kad je otiš'o Hase Nedelja kad je otiš'o Hase Nedelja kad je otiš'o Hase i strašni sud na mome fejsu gužva pred rajskim vratima. Nas su razbucali ko peder plejboja ali u sudbinu ti sumnjati nemoj doće mečka i bogatim na vrata opa bato, 'oće l' biti rata? Između Rusije i NATA, 'oće l' biti rata? Kine i NATA, oće l' biti rata? Indije i NATA, 'oće l' biti rata? Islama i NATA, biće biće rata Koreje i NATA, 'oće l' biti rata? Irana i NATA, 'oće l' biti rata? NATA i NATA, jer nema rata bez NATA, kad već nema Jasera Arafata.

ODGOVORITE
Name

Rafo

23.02.2022 13:03

Bravo, legendo!

Name

Nadrealna TV BN 3

22.02.2022 15:31

Sad i Evropa stade da grca (grc, grc) i ona ne zna, ko je sve prca sa istoka teror, na zapadu error za sve vjekove kolonija i tortura ovih dana stigla je faktura. Noćas malo čudan san sam usnio izašla raja na ulice bio je pun Crven trg, ispred pape red dug pun Tjenanmen, Terazije. Na Tajm Skver, da budem fer, nije mog'o stati ker prepun je Šanzelize Gužva na Stradunu U Riu sve u fulu, pune londonske ulice Jerusalim i Takriu, pun je bio Rim gorjela je Atina od Mombase do Berlina, sva Indija i Kina, uglavnom neka raja fina kakav je to san bio, takav nikad nisam snio bio je pun i Potsdamer Štrase svi su gorjeli od sreće, da veće biti neće svi su čekali da dođe Hase. Ref. 2x Nedelja kad je otiš'o Hase Nedelja kad je otiš'o Hase Nedelja kad je otiš'o Hase i strašni sud na mome fejsu gužva pred rajskim vratima. Nedelja kad je otiš'o Hase 3x https://lyricstranslate.com

ODGOVORITE
Name

Raja

22.02.2022 16:49

Najbolje se ne petljat al mislim da je nemoguce, rusija je prevarila ukrainu za nuklearno oruzje i wad radi sta hoce nihe im vjerovat samo se licni interesi gledaju

ODGOVORITE
Name

Aa

22.02.2022 17:29

Je li e da je da moze Rusko naoruzanje a da budes neutralan! Sa cim??? Zamajavanje javnosti !

ODGOVORITE
Name

Balkane moj

22.02.2022 18:31

Pricao mi deda.Da ce doci vreme u kojem ce se odvojiti,"kukolj od psenice" ili ne ljudi od ljudi. Meni se cini,kao da je to vreme doslo.

ODGOVORITE
Name

MD

23.02.2022 14:15

Svi bi bili neutralni i pravili se ludi, kada bi to moglo. Moraćeš se opredijeliti, ili nećeš nigdje pripasti.

ODGOVORITE