Pronađen brod kapetana Kuka?!

Australijski stručnjaci saopštili su da su pronašli izgubljeni brod kapetana Džejmsa Kuka “Endevor”.

Zanimljivosti 10.02.2022 | 16:34
Pronađen brod kapetana Kuka?!

Kevin Sampšen, izvršni direktor Nacionalnog pomorskog muzeja, rekao je novinarima da su naučnici nakon više od dve decenije potrage konačno pronašli ovo čuveno plovilo.

– Možemo sa sigurnošću da potvrdimo da se radi o olupini “Endevora”. Ovo je važan trenutak. To je verovatno jedno od najvažnijih plovila u našoj pomorskoj istoriji - naveo je on.

“Endevor” je bio brod britanskog istraživača Džejmsa Kuka kojim je plovio Tihim okeanom između 1768. i 1771. godine. Njime je otkrio delove sveta koji su Evropljanima u to vreme uglavnom bili nepoznati, uključujući delove Australije i Novog Zelanda.

Međutim, 1775. brod je bio u veoma lošem stanju, pa je prodat privatnom vlasniku koji ga je preimenovao u “Lord Sendvič”. Britanska mornarica ga je potopila 1778. u luci Njuport na Roud Ajlendu. Naučnici poslednje 22 godine istražuju to područje i detaljno pregledaju nekoliko olupina na tom lokalitetu. Upoređivali su njihov izgled sa planovima i merama “Endevora” i analizirali poreklo materijala.

Izvršni direktor Nacionalnog pomorskog muzejaje istakao je da se još moraju složiti poslednji delovi slagalice pre nego što se dobije službena potvrda pronalaska, ali je i dodao kako je on, na osnovu arhivskih i arheoloških dokaza, uveren da se radi o “Endevoru”.

Ipak, stručnjaci iz SAD nisu toliko optimistični. Organizacija Projekat morske arheologije Roud Ajlenda (RIMAP) kazala je da je reč o preuranjenoj izjavi i “kršenju ugovora”. Izvršna direktorka RIMAP-a rekla je da su oni zapravo vodeća organizacija zadužena za to istraživanje.

(24sedam.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar