Пронађен брод капетана Кука?!

Аустралијски стручњаци саопштили су да су пронашли изгубљени брод капетана Џејмса Кука “Ендевор”.

Занимљивости 10.02.2022 | 16:34
Пронађен брод капетана Кука?!

Кевин Сампшен, извршни директор Националног поморског музеја, рекао је новинарима да су научници након више од две деценије потраге коначно пронашли ово чувено пловило.

– Можемо са сигурношћу да потврдимо да се ради о олупини “Ендевора”. Ово је важан тренутак. То је вероватно једно од најважнијих пловила у нашој поморској историји - навео је он.

“Ендевор” је био брод британског истраживача Џејмса Кука којим је пловио Тихим океаном између 1768. и 1771. године. Њиме је открио делове света који су Европљанима у то време углавном били непознати, укључујући делове Аустралије и Новог Зеланда.

Међутим, 1775. брод је био у веома лошем стању, па је продат приватном власнику који га је преименовао у “Лорд Сендвич”. Британска морнарица га је потопила 1778. у луци Њупорт на Роуд Ајленду. Научници последње 22 године истражују то подручје и детаљно прегледају неколико олупина на том локалитету. Упоређивали су њихов изглед са плановима и мерама “Ендевора” и анализирали порекло материјала.

Извршни директор Националног поморског музејаје истакао је да се још морају сложити последњи делови слагалице пре него што се добије службена потврда проналаска, али је и додао како је он, на основу архивских и археолошких доказа, уверен да се ради о “Ендевору”.

Ипак, стручњаци из САД нису толико оптимистични. Организација Пројекат морске археологије Роуд Ајленда (РИМАП) казала је да је реч о преурањеној изјави и “кршењу уговора”. Извршна директорка РИМАП-а рекла је да су они заправо водећа организација задужена за то истраживање.

(24седам.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар