Đinping sa Šolcom o produbljivanju veza Kine i Nemačke

Kineski predsjednik Si Đinping, u telefonskom razgovoru sa novim njemačkim kancelarom Olafom Šolcom u utorak, ističući da su kinesko-njemački odnosi ključni za saradnju Kine sa Evropskom unijom i izrazio nadu da će veze Kine sa Njemačkom nastaviti da se produbljuju.

Svijet 22.12.2021 | 08:21
Đinping sa Šolcom o produbljivanju veza Kine i Nemačke

Šolc je postao njemački kancelar 8. decembra, čime je okončano 16 godina vladavine Angele Merkel. U telefonskom razgovoru, Si je još jednom čestitao Šolcu na inauguraciji.

Si je rekao da će sledeće godine biti obilježeno 50 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije zemlje i pozvao dvije strane da teže novom razvoju kinesko-njemačkih odnosa.

Predsjednik Kine je kazao da dvije strane treba da posmatraju svoje veze sa strateške tačke gledišta i da zdrave bilateralne veze nisu samo u fundamentalnim interesima dvije zemlje i njihovih naroda, već su i korisne za globalni mir i stabilnost.

„Dvije strane treba da tretiraju nacionalni razvoj kao mogućnost i održavaju razmjenu na visokom nivou kako bi usmeravale budući razvoj kinesko-njemačkih odnosa i unaprijedili bilateralnu saradnju u različitim oblastima“, istakao je Si

"Kina je već petu godinu zaredom najveći trgovinski partner Njemačke. Dvije strane trebalo bi da istraže mogućnosti saradnje u oblastima kao što su čista energija, zelena i digitalna ekonomija kako bi se dalje podstakao rast trgovine uslugama“.

Si je izrazio nadu da Njemačka može da unapredi svoju saradnju sa Kinom u okviru Inicijative „Pojas i put“ kako bi koristila zemljama duž rute teretnih vozova i poboljšala povezanost Evroazije.

Kineski predsjednik je zaključio da dvije strane treba da rade zajedno na suočavanju sa izazovima i davanju novog doprinosa globalnom upravljanju.
Šolc je, sa svoje strane, ponovio Sijev predlog o produbljivanju prijateljstva i saradnje između Kine i Njemačke.

On je pohvalio blisku saradnju dvije strane u trgovini, suočavanju sa globalnim izazovima i bliskim razmjenama o regionalnim pitanjima kao što su Avganistan i Iran, rekavši da oni zajedno čine tri stuba za održivi razvoj kinesko-njemačkih odnosa.

„Njemačka strana je spremna da unaprijedi pragmatičnu saradnju u čistoj energiji, digitalnoj ekonomiji i trgovini uslugama i da tretira odnose Kine i EU na konstruktivan način“, rekao je Šolc, saopštila je KMG.

(BN) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Đi si pinng Pong

22.12.2021 08:03

Šta li je Šulc dogovorio sa svojim najdražim Kinezom.

ODGOVORITE
Name

truli zapad

22.12.2021 08:30

ma vidi švabo da kinezu ne može ništa

ODGOVORITE
Name

Re

22.12.2021 15:30

Ajde da vidimo sta ce Kina bez evropskog trzista?... Dajte, ljudi, ne lupajte gluposti! Pa, Kina i dalje ogranicava bracnim parovima broj djece, jer ih ne moze hraniti, a vi se uzdate u tu veliku silu... O cemu pricas?