Ђинпинг са Шолцом о продубљивању веза Кине и Немачке

Кинески предсједник Си Ђинпинг, у телефонском разговору са новим њемачким канцеларом Олафом Шолцом у уторак, истичући да су кинеско-њемачки односи кључни за сарадњу Кине са Европском унијом и изразио наду да ц́е везе Кине са Њемачком наставити да се продубљују.

Свијет 22.12.2021 | 08:21
Ђинпинг са Шолцом о продубљивању веза Кине и Немачке

Шолц је постао њемачки канцелар 8. децембра, чиме је окончано 16 година владавине Ангеле Меркел. У телефонском разговору, Си је још једном честитао Шолцу на инаугурацији.

Си је рекао да ц́е следец́е године бити обиљежено 50 година од успостављања дипломатских односа између двије земље и позвао двије стране да теже новом развоју кинеско-њемачких односа.

Предсједник Кине је казао да двије стране треба да посматрају своје везе са стратешке тачке гледишта и да здраве билатералне везе нису само у фундаменталним интересима двије земље и њихових народа, вец́ су и корисне за глобални мир и стабилност.

„Двије стране треба да третирају национални развој као могуц́ност и одржавају размјену на високом нивоу како би усмеравале будуц́и развој кинеско-њемачких односа и унаприједили билатералну сарадњу у различитим областима“, истакао је Си

"Кина је вец́ пету годину заредом највец́и трговински партнер Њемачке. Двије стране требало би да истраже могуц́ности сарадње у областима као што су чиста енергија, зелена и дигитална економија како би се даље подстакао раст трговине услугама“.

Си је изразио наду да Њемачка може да унапреди своју сарадњу са Кином у оквиру Иницијативе „Појас и пут“ како би користила земљама дуж руте теретних возова и побољшала повезаност Евроазије.

Кинески предсједник је закључио да двије стране треба да раде заједно на суочавању са изазовима и давању новог доприноса глобалном управљању.
Шолц је, са своје стране, поновио Сијев предлог о продубљивању пријатељства и сарадње између Кине и Њемачке.

Он је похвалио блиску сарадњу двије стране у трговини, суочавању са глобалним изазовима и блиским размјенама о регионалним питањима као што су Авганистан и Иран, рекавши да они заједно чине три стуба за одрживи развој кинеско-њемачких односа.

„Њемачка страна је спремна да унаприједи прагматичну сарадњу у чистој енергији, дигиталној економији и трговини услугама и да третира односе Кине и ЕУ на конструктиван начин“, рекао је Шолц, саопштила је КМГ.

(БН) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ђи си пиннг Понг

22.12.2021 08:03

Шта ли је Шулц договорио са својим најдражим Кинезом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трули запад

22.12.2021 08:30

ма види швабо да кинезу не може ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.12.2021 15:30

Ајде да видимо ста це Кина без европског трзиста?... Дајте, људи, не лупајте глупости! Па, Кина и даље ограницава брацним паровима број дјеце, јер их не мозе хранити, а ви се уздате у ту велику силу... О цему прицас?