Poruka nakon sastanka: Izbora 2022. mora biti!

Nakon sastanka u rezidenciji američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona sa specijalnim američkim izaslanikom za izbornu reformu Metjuom Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Ajhorst, Ivana Korajlić, direktorica Transparency Internationala, Željko Bakalar predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) i Vehid Šehić, bivši član CIK-a, obratili su se medijima.

Bosna i Hercegovina 29.11.2021 | 12:19
Poruka nakon sastanka: Izbora 2022. mora biti!

- Ono što smo željeli za građane ove države, rekli smo da ovaj proces mora da bude transparentan. Rješenje i modeli koji su prihvatljivi nisu dogovoreni, nema nikakvog papira. Pokušava se sa pozicijom i opozicijom da se dogovori neko optimistično rješenje. Kada bi postojala odgovornost prema Evropskom sudu za ljudska prava i građanima postigao bi se dogovor. Zna se da će CIK u maju raspisati izbore. Krajnji rok za dogovor mora biti januar, za izmjene Izbornog zakona - rekao je Vehid Šehić.

Potrebno nekoliko mjeseci

Bakalar je poručio da su se sa predstavnicima međunarodne zajednice sastali kako bi sa političarima našli dogovor za izmjene Ustava i Izbornog zakona.

- Potrebna je saglasnost u Parlamentarnoj skupštini BiH. Mi smo ukazali na probleme organizacijske prirode koje donosi svako odgađanje izmjena Izbornog zakona. Mi moramo da pripremimo svaki organizacijski aspekt, ali moram da donesemo niz podzakonskih akata. Potrebno je nekoliko mjeseci da se to sve pripremi. Mi ćemo se prilagođavati svim blokadama i opstrukcijama. Imali smo takvu situaciju i pred izbore 2020 godine. Ono što je osnovna poruka koju sam ja iznio je da izbora mora biti - rekao je Bakalar.

Kako teku pregovori

Direktorica Transparency Internationala Ivana Korajlić kazala je da je iznijela neke od prijedloga koje su imali i ranije koji se tiču integriteta izbornog procesa, kao i sprječavanja pritiska na birače.

- Cijeli ovaj proces pregovora oko izborne reforme ne daje razlog ni za kakav optimizam s obzirom da je vrijeme isteklo. Mi upozoravamo da je transparentnost ovog procesa nedovoljna, ne znamo kako teku pregovori sa tri ključne stranke u BiH i ne znamo u kojem rješenju će to ići. Što može značiti da ćemo imati neka manjkava rješenja - rekla je Korajlić.

(BN/Avaz)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Mirko

29.11.2021 11:37

Koji su ovo uhljebi.

ODGOVORITE
Name

Nada

29.11.2021 17:21

Ivana i Vehid ljudi na mjestu, eto sreće Ivana da bude predsednica RS pravda i red bi vladali ili bilo šta da drugo radi. Treći gospodin je malo javna ličnost pa nemam mišljenje o njemu. No radi posao u vezi izbora i normalno je da se o istom s njim priča.

Name

Ta famozna olovka

29.11.2021 11:52

Koju nama lazno namecete kao rijesenje ovoga zla , nepovratno je odavno otisla u svoju sustu suprotnost " kao najubojitije orudje kriminalne hobotnice" kojom i diktira pravila.....

ODGOVORITE
Name

Zvornik

29.11.2021 12:21

Šta traži bivši član tamo?

ODGOVORITE
Name

Petar Popara Crni

29.11.2021 12:28

Ne odgovara ni jednim, ni drugim, ni trećim, a ni strancima da se ustroje izbori na kojima je nemoguće krasti (upotrebom novih tehnologija, snimanje, kamere, čipovi, u živo elektronsko brojanje, blockchain - sve jeftinije nego krađa).

ODGOVORITE
Name

Milan

29.11.2021 12:50

Погледајте их, као мапетовци све троје.

ODGOVORITE
Name

Dare

29.11.2021 12:55

Nikad vlast neće prihvatiti da mijenja bilo šta jer kako će ubaciti listiće.Znaju oni da nemaju podršku naroda i njima odgovara samo model po kome mogu mahinacije raditi.Dodik ima više glasova iz Srbije nego iz RSa i ptice znaju na grani da to nisu pravi glasovi i ako bi postojali skeneri da to evidentiraju on nikad ne bi imao to što ima i zato njemu ne odgovara uvođenje skenera.

ODGOVORITE
Name

Dave

29.11.2021 13:45

Vehid Sehic je gospodin... Licno ga poznajem. Intelektualac par ekselans

ODGOVORITE
Name

Dosta je

29.11.2021 14:09

Dodiku ne odgovaraju nove tehnologije u izbornom zakonu a odgovaraju u Mercedesu i Kliničkom Centru gdje Prointer uzima milione svakih par godina za nove tehnolohije koje uvijek i nisu bitne...

ODGOVORITE
Name

Cobra

29.11.2021 14:12

Jedino rješenje, kada je u pitanju izborni zakon, je elektronsko glasanje. Ja glasam i moj glas je direktno,odmah u registr. U 19,00 završeno glasanje, a najdalje u 21,00 časova znaju se rezultati. Ko je protiv toga znaći da krade glaso e.

ODGOVORITE
Name

Do

29.11.2021 17:16

"Kriminalnih softvera je sve" nesto kao i "kriminalnih zakona", koje kriminalci prilagode sebi.....Kako god do ljudskog faktora je sve i uvijek.

Name

Nećete

29.11.2021 14:40

Vi nećete nikada čuti Dodika a ni Bakira da se uvedu nove tehnologije skeniranje glasačkih listića,kamere na biračkim mjestima itd.Takođe ni Dušanku Majkić,Nikolu Špirića.Ne znam šta znači izjava Amerikanca Palmera,holanđanke mi smo tu i čekamo da se predstavnici stranaka dogovore.Predsjednik CIK a Bakalar je rekao da bi zadnji rok bio januar mjesec da dođe do ozbiljnih promjena u izbornom zakonu.

ODGOVORITE
Name

BL

29.11.2021 14:55

Elektronski izbori, kamere na I oko biračkih mjesta, domaći i strani posmatraci, visoke kazne ako se uhvate prevare, visoke kazne za podmićivanja prije izbora, kazne strankama za nacionalizam i ucjenjivanja zaposlenih, itd.....Do ovih promjena mora doći. Ne treba mnogo da se promjeni izborni zakon. Dodik promjeni svaki zakon koji mu ne odgovara za 5 minuta!

ODGOVORITE
Name

Idealno

29.11.2021 19:14

O kojim ti kaznama pričaš? Sjti se izbora u Doboju, ponovljeni i nikom ništa, niko nije kriv, niko nije odgovaro. Da radi sudstvo bilo bi tako kako ste naveli.

Name

Dr

29.11.2021 15:07

Koje kredibilne osobe...nevjerovatno. Papazjanija..

ODGOVORITE