Порука након састанка: Избора 2022. мора бити!

Након састанка у резиденцији америчког амбасадора у БиХ Ерика Нелсона са специјалним америчким изаслаником за изборну реформу Метјуом Палмером и директорицом при Европској служби за вањске послове Ангелином Ајхорст, Ивана Корајлић, директорица Транспаренцy Интернатионала, Жељко Бакалар предсједник Централне изборне комисије (ЦИК) и Вехид Шехић, бивши члан ЦИК-а, обратили су се медијима.

Босна и Херцеговина 29.11.2021 | 12:19
Порука након састанка: Избора 2022. мора бити!

- Оно што смо жељели за грађане ове државе, рекли смо да овај процес мора да буде транспарентан. Рјешење и модели који су прихватљиви нису договорени, нема никаквог папира. Покушава се са позицијом и опозицијом да се договори неко оптимистично рјешење. Када би постојала одговорност према Европском суду за људска права и грађанима постигао би се договор. Зна се да ће ЦИК у мају расписати изборе. Крајњи рок за договор мора бити јануар, за измјене Изборног закона - рекао је Вехид Шехић.

Потребно неколико мјесеци

Бакалар је поручио да су се са представницима међународне заједнице састали како би са политичарима нашли договор за измјене Устава и Изборног закона.

- Потребна је сагласност у Парламентарној скупштини БиХ. Ми смо указали на проблеме организацијске природе које доноси свако одгађање измјена Изборног закона. Ми морамо да припремимо сваки организацијски аспект, али морам да донесемо низ подзаконских аката. Потребно је неколико мјесеци да се то све припреми. Ми ћемо се прилагођавати свим блокадама и опструкцијама. Имали смо такву ситуацију и пред изборе 2020 године. Оно што је основна порука коју сам ја изнио је да избора мора бити - рекао је Бакалар.

Како теку преговори

Директорица Транспаренцy Интернатионала Ивана Корајлић казала је да је изнијела неке од приједлога које су имали и раније који се тичу интегритета изборног процеса, као и спрјечавања притиска на бираче.

- Цијели овај процес преговора око изборне реформе не даје разлог ни за какав оптимизам с обзиром да је вријеме истекло. Ми упозоравамо да је транспарентност овог процеса недовољна, не знамо како теку преговори са три кључне странке у БиХ и не знамо у којем рјешењу ће то ићи. Што може значити да ћемо имати нека мањкава рјешења - рекла је Корајлић.

(БН/Аваз)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Мирко

29.11.2021 11:37

Који су ово ухљеби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

29.11.2021 17:21

Ивана и Вехид људи на мјесту, ето среће Ивана да буде председница РС правда и ред би владали или било шта да друго ради. Трећи господин је мало јавна личност па немам мишљење о њему. Но ради посао у вези избора и нормално је да се о истом с њим прича.

Name

Та фамозна оловка

29.11.2021 11:52

Коју нама лазно намецете као ријесење овога зла , неповратно је одавно отисла у своју сусту супротност " као најубојитије орудје криминалне хоботнице" којом и диктира правила.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

29.11.2021 12:21

Шта тражи бивши члан тамо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар Попара Црни

29.11.2021 12:28

Не одговара ни једним, ни другим, ни трећим, а ни странцима да се устроје избори на којима је немогуће красти (употребом нових технологија, снимање, камере, чипови, у живо електронско бројање, блоцкцхаин - све јефтиније него крађа).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

29.11.2021 12:50

Погледајте их, као мапетовци све троје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даре

29.11.2021 12:55

Никад власт неће прихватити да мијења било шта јер како ће убацити листиће.Знају они да немају подршку народа и њима одговара само модел по коме могу махинације радити.Додик има више гласова из Србије него из РСа и птице знају на грани да то нису прави гласови и ако би постојали скенери да то евидентирају он никад не би имао то што има и зато њему не одговара увођење скенера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даве

29.11.2021 13:45

Вехид Сехиц је господин... Лицно га познајем. Интелектуалац пар екселанс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста је

29.11.2021 14:09

Додику не одговарају нове технологије у изборном закону а одговарају у Мерцедесу и Клиничком Центру гдје Проинтер узима милионе сваких пар година за нове технолохије које увијек и нису битне...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цобра

29.11.2021 14:12

Једино рјешење, када је у питању изборни закон, је електронско гласање. Ја гласам и мој глас је директно,одмах у регистр. У 19,00 завршено гласање, а најдаље у 21,00 часова знају се резултати. Ко је против тога знаћи да краде гласо е.

ОДГОВОРИТЕ
Name

До

29.11.2021 17:16

"Криминалних софтвера је све" несто као и "криминалних закона", које криминалци прилагоде себи.....Како год до људског фактора је све и увијек.

Name

Нећете

29.11.2021 14:40

Ви нећете никада чути Додика а ни Бакира да се уведу нове технологије скенирање гласачких листића,камере на бирачким мјестима итд.Такође ни Душанку Мајкић,Николу Шпирића.Не знам шта значи изјава Американца Палмера,холанђанке ми смо ту и чекамо да се представници странака договоре.Предсједник ЦИК а Бакалар је рекао да би задњи рок био јануар мјесец да дође до озбиљних промјена у изборном закону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

29.11.2021 14:55

Електронски избори, камере на И око бирачких мјеста, домаћи и страни посматраци, високе казне ако се ухвате преваре, високе казне за подмићивања прије избора, казне странкама за национализам и уцјењивања запослених, итд.....До ових промјена мора доћи. Не треба много да се промјени изборни закон. Додик промјени сваки закон који му не одговара за 5 минута!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

29.11.2021 19:14

О којим ти казнама причаш? Сјти се избора у Добоју, поновљени и ником ништа, нико није крив, нико није одговаро. Да ради судство било би тако како сте навели.

Name

Др

29.11.2021 15:07

Које кредибилне особе...невјероватно. Папазјанија..

ОДГОВОРИТЕ