Da li djeca treba da prime buster dozu vakcine?

"Vakcinisanje dece trećom (buster) dozom trenutno nije praksa ne samo kod nas nego ni u svetu. Deca su vakcinisana dvema dozama i do daljeg ostaje tako", navodi za RTS direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović.

Srbija 28.11.2021 | 10:21
Da li djeca treba da prime buster dozu vakcine?

Verica Jovanović je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, navela da je u Srbiji mali broj dece vakcinisan, ali da se u našoj zemlji nastavlja vakcinacija mladih od 12 do 18 godina.

"Same vakcine protiv kovida 19 štite, prema tome u našoj zemlji se nastavlja vakcinacija dece uzrasta u ovom trenutku od 12 do 18 godina i taj proces naravno napareduje budući da vakcine štite i da se ostvaruje zaštita od infekcije koja je se prenosi kontaktom i koja svakako može da se spreči dobijanjem vakcine", objašnjava Jovanovićeva.

Kada je u pitanju treća doza vakcine kod dece, dodaje gošća Jutarnjeg dnevnika, trenutno to nije praksa ne samo kod nas nego ni u svetu.

"Dakle, deca su vakcinisana sa dve doze i to do daljeg ostaje tako", ističe Jovanovićeva.

"Neposredna nastava u svim školama u Srbiji" 

Govoreći o epidemijskoj situaciji u Srbiji, navodi da podaci koji govore o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji tog uzrasta pokazuju da deca mogu da krenu u školu.

"Analizom epidemiološke situacije u ovom trenutku možemo reći da je sasvim dozvoljeno i prihvatljivo pohađanje nastave u školama. Podaci koji govore o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji dece tog uzrasta ukazuju da đaci mogu da krenu u školu i ona sutra polaze u školu po klasičnom modelu nastave", navodi Jovanovićeva.

Dodaje da se epidemijska situacija prati svakog trenutka i da će se u skladu s tim donositi odluke.

"U saradnji sa Ministarstvom prosvete, naša Radna grupa, odnosno tim za škole kontinuirano prati epidemijsku situaciju kako po školama, tako i po okruzima. Ukoliko dođe do bilo kakvih promena u pojedinim odeljenjima i razredima, škole su toliko već i naviknute i obučene da se ta vrsta nastave organizuje u skladu sa potrebama", navodi direktorka Instituta "Batut".

"Novi soj omikron nije ušao u Srbiju"

Govoreći o novom soju virusa omikron otkrivenom u Južnoj Africi navodi da on nije ušao u Srbiju.

"Njegova osnovna karakteristika je da može da dovede do ponovne infekcije osoba koje su već preležale kovid u prethodnom periodu, i postoje pretpostavke da može da zaobiđe imunitet. Prema tome iz tog razloga postoji jedna velika predrostrožnost i apeluje se na primenu svih zaštitnih mera i na praćenju svih onih ljudi koji dolaze sa teritorije Južne Afrike i zemalja koje su u okruženju", ističe Jovanovićeva.

(RTS/ foto: RTS)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Mrs

28.11.2021 09:45

Svome djetetu daj buster dozu!

ODGOVORITE
Name

petra✅

28.11.2021 09:51

Zdrava dijeca ne da ne treba da prime booster,ne treba ni jednu...

ODGOVORITE
Name

O'

28.11.2021 10:05

BOZE POMOZI ❗??‍♂️

ODGOVORITE
Name

Đurđica1

28.11.2021 10:06

Ja ne znam dali se ovde radi o šali generalno ne samo po pitanju dijece,zdrave dijece i vakcinama za koje se sad pokazalo nesto sasvim drugo... Juce je Njemacka izasla sa vijescu da vakcine prve dve imaju dejstvo 4 mjeseca a pitanje je jel i toliko,nekom mozda i moze mjesec dva a mozda i jedan dan... To sve govore ovi silni zarazeni u poslednjih nekoliko dana,od juce pa do danas je prijavljeno blizu cifre od 100 hiljada zarazenih i na to sve 68 miliona vakcinisanih sa dve doze,malo jace od 68 mil. Mislim da ko ne razume o cemu se radi onda stvarno.. Na sve to se pojavljuje omikron koji se siri brzinom svjetlosti... Ko ovde petlja,ko koga stiti i od cega to vise ni dragi Bog ne zna.

ODGOVORITE
Name

Ne odlazi

28.11.2021 10:52

Cirkus ide dalje.

ODGOVORITE
Name

*(((

28.11.2021 11:49

STA VAS BRIGA ZA DJECOM VASI SU SIGURNO PRESLI OVE GODINE KOJE STE ODREDILI ZA TUDJU DJECU PA MOZETE LUPETATI SVASTA KOA I KON O NJGOVOJ UNUCADI SIGURNO ON NECE ODLUCOVATI NITI CE IH PRISILJAVATI NA VAKCINISANJE. PUSTITE DJECU DA RASTU U MIRU KAD NAM IH VEC BOG DAROVAO

Name

Maxo

28.11.2021 11:12

Ni slučajno

ODGOVORITE
Name

Re

28.11.2021 12:42

Djeca uopste nemaju receptore za kovid nesrecnici jedni

ODGOVORITE
Name

Re

28.11.2021 17:08

Pobogu, jel moguce biti toooooliko glup???? Kakvi crni receptori za covid??? ?????

Name

hm

29.11.2021 08:24

pa glupane djeci plandemijski virus kovid ne moze da se veze na celije. ne prihvataju im celije plandemiju

Name

Ne dirajte

28.11.2021 14:49

U djecu nosi vas 100djavola sjasite vise sa naroda a pogotovo sa djece. To smo mi i nasa djeca bogom dani.nisu nam djecu dali ni SZO ni ministri ni vlada ni farmaceuti ni doktori.nosite se do djavola.tamo vam i jest mjesto.

ODGOVORITE
Name

neko iz mase

29.11.2021 06:21

ko prislino nasrne na vasu djecu trebate istom mjerom vratit njihovoj djeci !

ODGOVORITE