Да ли дјеца треба да приме бустер дозу вакцине?

"Вакцинисање деце трећом (бустер) дозом тренутно није пракса не само код нас него ни у свету. Деца су вакцинисана двема дозама и до даљег остаје тако", наводи за РТС директорка Института "Батут" Верица Јовановић.

Србија 28.11.2021 | 10:21
Да ли дјеца треба да приме бустер дозу вакцине?

Верица Јовановић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навела да је у Србији мали број деце вакцинисан, али да се у нашој земљи наставља вакцинација младих од 12 до 18 година.

"Саме вакцине против ковида 19 штите, према томе у нашој земљи се наставља вакцинација деце узраста у овом тренутку од 12 до 18 година и тај процес наравно напаредује будући да вакцине штите и да се остварује заштита од инфекције која је се преноси контактом и која свакако може да се спречи добијањем вакцине", објашњава Јовановићева.

Када је у питању трећа доза вакцине код деце, додаје гошћа Јутарњег дневника, тренутно то није пракса не само код нас него ни у свету.

"Дакле, деца су вакцинисана са две дозе и то до даљег остаје тако", истиче Јовановићева.

"Непосредна настава у свим школама у Србији" 

Говорећи о епидемијској ситуацији у Србији, наводи да подаци који говоре о броју инфицираних у школама, односно у популацији тог узраста показују да деца могу да крену у школу.

"Анализом епидемиолошке ситуације у овом тренутку можемо рећи да је сасвим дозвољено и прихватљиво похађање наставе у школама. Подаци који говоре о броју инфицираних у школама, односно у популацији деце тог узраста указују да ђаци могу да крену у школу и она сутра полазе у школу по класичном моделу наставе", наводи Јовановићева.

Додаје да се епидемијска ситуација прати сваког тренутка и да ће се у складу с тим доносити одлуке.

"У сарадњи са Министарством просвете, наша Радна група, односно тим за школе континуирано прати епидемијску ситуацију како по школама, тако и по окрузима. Уколико дође до било каквих промена у појединим одељењима и разредима, школе су толико већ и навикнуте и обучене да се та врста наставе организује у складу са потребама", наводи директорка Института "Батут".

"Нови сој омикрон није ушао у Србију"

Говорећи о новом соју вируса омикрон откривеном у Јужној Африци наводи да он није ушао у Србију.

"Његова основна карактеристика је да може да доведе до поновне инфекције особа које су већ прележале ковид у претходном периоду, и постоје претпоставке да може да заобиђе имунитет. Према томе из тог разлога постоји једна велика предрострожност и апелује се на примену свих заштитних мера и на праћењу свих оних људи који долазе са територије Јужне Африке и земаља које су у окружењу", истиче Јовановићева.

(РТС/ фото: РТС)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Мрс

28.11.2021 09:45

Своме дјетету дај бустер дозу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

петра✅

28.11.2021 09:51

Здрава дијеца не да не треба да приме боостер,не треба ни једну...

ОДГОВОРИТЕ
Name

О'

28.11.2021 10:05

БОЗЕ ПОМОЗИ ❗??‍♂️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђурђица1

28.11.2021 10:06

Ја не знам дали се овде ради о шали генерално не само по питању дијеце,здраве дијеце и вакцинама за које се сад показало несто сасвим друго... Јуце је Њемацка изасла са вијесцу да вакцине прве две имају дејство 4 мјесеца а питање је јел и толико,неком мозда и мозе мјесец два а мозда и један дан... То све говоре ови силни заразени у последњих неколико дана,од јуце па до данас је пријављено близу цифре од 100 хиљада заразених и на то све 68 милиона вакцинисаних са две дозе,мало јаце од 68 мил. Мислим да ко не разуме о цему се ради онда стварно.. На све то се појављује омикрон који се сири брзином свјетлости... Ко овде петља,ко кога стити и од цега то висе ни драги Бог не зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не одлази

28.11.2021 10:52

Циркус иде даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

*(((

28.11.2021 11:49

СТА ВАС БРИГА ЗА ДЈЕЦОМ ВАСИ СУ СИГУРНО ПРЕСЛИ ОВЕ ГОДИНЕ КОЈЕ СТЕ ОДРЕДИЛИ ЗА ТУДЈУ ДЈЕЦУ ПА МОЗЕТЕ ЛУПЕТАТИ СВАСТА КОА И КОН О ЊГОВОЈ УНУЦАДИ СИГУРНО ОН НЕЦЕ ОДЛУЦОВАТИ НИТИ ЦЕ ИХ ПРИСИЉАВАТИ НА ВАКЦИНИСАЊЕ. ПУСТИТЕ ДЈЕЦУ ДА РАСТУ У МИРУ КАД НАМ ИХ ВЕЦ БОГ ДАРОВАО

Name

Маxо

28.11.2021 11:12

Ни случајно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.11.2021 12:42

Дјеца уопсте немају рецепторе за ковид несрецници једни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.11.2021 17:08

Побогу, јел могуце бити тооооолико глуп???? Какви црни рецептори за цовид??? ?????

Name

хм

29.11.2021 08:24

па глупане дјеци пландемијски вирус ковид не мозе да се везе на целије. не прихватају им целије пландемију

Name

Не дирајте

28.11.2021 14:49

У дјецу носи вас 100дјавола сјасите висе са народа а поготово са дјеце. То смо ми и наса дјеца богом дани.нису нам дјецу дали ни СЗО ни министри ни влада ни фармацеути ни доктори.носите се до дјавола.тамо вам и јест мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко из масе

29.11.2021 06:21

ко прислино насрне на васу дјецу требате истом мјером вратит њиховој дјеци !

ОДГОВОРИТЕ