Na današnji dan se upokojio patrijarh srpski Irinej

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej Gavrilović upokojio se na današnji dan prošle godine u Vojnoj kovid bolnici "Karaburma" u Beogradu od posljedica virusa korona.

Srbija 20.11.2021 | 08:31
Na današnji dan se upokojio patrijarh srpski Irinej

Patrijarh Irinej je rođen 27. avgusta 1930. godine u domu Zdravka i Milijane Gavrilović iz sela Vidove kod Čačka. Na krštenju je dobio ime Miroslav.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, Gimnaziju u Čačku, a Bogosloviju u Prizrenu, da bi zatim diplomirao na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Po završetku vojne službe postavljen je za profesora Prizrenske bogoslovije. Prije stupanja na dužnost profesora oktobra 1959. godine u manastiru Rakovici je primio monaški čin od patrijarha srpskog Germana i tada je dobio monaško ime Irinej.

Na dan Svete Petke iste godine u Crkvi Ružici na Kalemegdanu rukopoložen je u čin jeromonaha. Dok je kao profesor službovao u Prizrenskoj bogosloviji upućen je na postdiplomske studije u Atinu.

Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrogu postavljen je 1969. godine, odakle se vraća u Prizren na mjesto rektora slavne Bogoslovije.

Sa te dužnosti je 1974. izabran za vikara patrijarha srpskog sa titulom episkopa moravičkog. Za episkopa niškog izabran je 1975. godine gdje se nalazio do izbora za patrijarha srpskog, naslijedivši upokojenog patrijarha Pavla.

Bio je više puta član Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Na Svetom arhijerejskom saboru SPC 22. januara 2010. godine izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog.

Sahranjen je prošle godine 22. novembra u kripti Hrama Svetog Save.

(Srna  Foto:Kurir)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Neđo.20.11.2021

20.11.2021 16:48

Večna ti slava

ODGOVORITE