Ajhorst i Palmer: Nema više vremena, dajte da radimo

Palmer je rekao da ne može govoriti u ime stranaka, ali da bi se provele presude Evropskog suda biće nužne ustavne promjene."Neophodna je dvotrećinska većina i na tome treba raditi", rekao je Palmer. Ajhorst je istakla da će kroz dijalog i pregovore pokušati doći do rješenja.

Bosna i Hercegovina 29.10.2021 | 16:06
Ajhorst i Palmer: Nema više vremena, dajte da radimo

Angelina Ajhorst, direktorica pri Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) rekla je danas da je jako puno neriješenih pitanja i da nema više vremena za retorike podjela.

Ona je dodala da su imali intenzivne diskusije i da su tu da iznađu način kako izaći iz političke krize.

"U međuvremenu se bavimo veoma složenim pitanjem izmjena Izbornog zakona", rekla je Ajhorst, te dodala da imaju veliku odgovornost, ali i žurnost djelovanja.

Dodaje da su imali priliku da se sastanu sa brojnim političkim predstavnicima, ali i drugim građanima i apelantima.

"Imali smo i niz drugih sastanaka i pokušali naći načine i staviti okvir kako bi započeli pregovore. Radimo korak po korak želimo da su svi uključeni u ovaj proces. Imali smo i predstavnike Venecijanske komisije, a razgovori se nastavljaju i nakon ovih izjava za medije. Razgovaraćemo sa svima koji su zainteresovani za BiH. Građani moraju znati i imati povjerenje u političare. Vjerujemo da ogromna većina građana želi da BiH postane članica EU", rekla je Ajhorst.

Potvrdila je podršku EU jedinstvenoj, suverenoj i cjelovitoj BiH.

"Ovo nisu samo riječi, one nose jako puno odgovornosti i zato je potrebno  nastaviti raditi na iznalaženju rješenja. Ohrabreni smo porukama svih naših sagovornika", rekla je Ajhorst.

Metju Palmer, specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu je rekao da SAD bez ikakve sumnje podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

"Posvećeni smo da uradimo sve što možemo da situacija deaskalira. Ima puno posla koji treba uraditi i ovdje smo da pomognemo BiH da riješi ključne presude  Evrpskog suda. To će zahtijevati ravnotežu različitih aktera. Mi smatramo da je moguće ići dalje sa jednom zemljom, dva entiteta i tri konstitutivna naroda. SAD i EU su tu kao partneri prijatelji, nismo ovdje da zagovaramo jedan put,  mi pomažemo razgovore, ne učestvujemo u pregovorima", rekao je Palmer.

Dodaje da još ima puno posla da se uradi i da BiH može računati na SAD i EU.

Upitana  zašto u napretku nije spomenula institucije Republike Srpske, Ajhorst je rekla da je mislila i na Republiku Srpsku. 

Palmer je rekao da ne može govoriti u ime stranaka, ali da bi se provele presude Evropskog suda biće nužne ustavne promjene.

"Neophodna je dvotrećinska većina i na tome treba raditi", rekao je Palmer.

Ajhorst je rekla da će kroz dijalog i pregovore pokušati doći do rješenja.

"Istinski vjerujem da  je krajnji trenutak da izabrani zvaničnici sjede i razgovaraju. Rječi su mnogo važne, vidim da mnogi žive u strahu i znamo da  moramo raditi na tome", rekla je Ajhorst.

Ajhorst je rekla da u EU vide potrebu da se smiri situacija i da se bavimo konkretnim pitanjima.

"Dajte da radimo", reklaje Ajhorst.

Palmer ističe da bilo koji izborni model koji bi bio prihvaćen od stranaka može biti proveden u djelo i da se usvoji uz neophodne demokratske institucije i da se unaprijedi put BiH prema EU.

"Postoji  nekoliko modela koji bi bili prihvatljivi", rekao je Palmer dodavši da to ne treba biti nametnuto iz vana nego da lideri nađu kompromise, a oni ćemo biti tu kao parneri i prijatelji projekta.

Palmer je rekao da bi njegova poruka  građanima bila da čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH i da su posvećeni napretku i da ta posvećenost nije kratkoročna, nego ona traje.

"Mi smo ovdje značajno uložili sredstava i nastavićemo raditi da pomognemo da BiH napreduje", rekao je Palmer.

Ajhorstova je rekla da su građani u samom središtu onoga što rade.

"Ohrabrena sam da radimo na stvaranju jednog boljeg ambijenta“, rekla je Ajhorst.

Nezavisne novine

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

OPET JA

29.10.2021 14:28

Nema od ovoga ništa.Najbolje je svako sebi i to je jedino rješenje za ovo podrucje balkana.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

29.10.2021 14:53

Ja ostajem u BiH a vi koji voli te istocne komsije I zapadne suede bujrum idi te sretno vam bilo.

Name

VoxPopuli

29.10.2021 15:00

Na zalost dok je takvih kao ti i ne moze biti nista od normalnog zivota. Samo bi da se dijelite i ogradjujete u nacionalne torove. Dajte probudite se iz sna koji traje od 90-tih. Ovo je 21. vijek. Sve receno se odnosi na ovakava razmisljanja pojedinaca u sva tri naroda.

Name

Re

29.10.2021 15:00

U torove.

Name

Re opet ja

29.10.2021 15:01

A k9 će nas hraniti, od čega ćemo živjeti? Misliš li da možemo biti na leđima Srbine, da nas pomažu kao one jadnike na Kosovu?

Name

Majkica

29.10.2021 15:14

Najbolja opcija.Kod svoje kuce se svako najbolje osjeca.

Name

Gogi

29.10.2021 15:20

Pa zar vec nije tako? Srbi u Srbiji, Hrvati u Hrvatskoj, Crno Gorci u Cg, Bosanci u Bosni!!!! Svako na svom. Jbg, kome se ne svidja neka spakuje kofer i ide gdje zeli, volja mu zapad ili istok, sjever ili jug!

Name

Re

29.10.2021 15:28

Pa sto opetujes kao i tvoj vođa kad vidis da od toga nema nista. Daj predlozi nesto pametno sto moze biti prihvaceno da idemo naprijed svi.

Name

RE

29.10.2021 16:33

Ovi ne znaju gdje su došli,nema ovdje napretka nikakvog,ovi sastanci su samo dokaz za to.Dodo je jedini u pravu.Daj da živimo kako možemo a ne na silu kako nemožemo.

Name

RE

29.10.2021 16:39

OPET JA nesprovodiv i guup prijedlog, "svako sebi" a napose šta ti to znači "svako sebi", ja ne znam u kojem vi svijetu živite, "svako sebi" pa nije politika baš tako jeftin zanat, malo je to komplikovanija zaj*bancija, najbolje bi bilo da ja imam platu 2500 €, to je to, šuplja priča

Name

Miki

29.10.2021 16:44

Šta ti znači svako sebi zar misliš da je Bosna tijesna za sve nas Jesil ti normalan već je mala a ti bi da je parčaš bogami nisi normalan

Name

MENAGER

29.10.2021 14:54

Uz sve promjene u izbornom zakonu obavezno jos uvesti da se na jednom glasackom listu moze glasati samo za jednu osobu Znaci samo jedan iksic za jedno ime na stranackoj listi

ODGOVORITE
Name

borac

29.10.2021 15:44

Pogledas ove komentare i pitas se pa skim u EU sa plemenima.

ODGOVORITE
Name

Veliš

29.10.2021 15:46

Moramo znati i imati povjerenje u političare. Imam 0,000001%.

ODGOVORITE
Name

Istina

29.10.2021 16:52

svi vi zante sta treba uraditi, gradansko glasanje, jedan predsjednik, nema bosnjaka, nema hrvata, nema srba samo bosanci ito svi zajedno ili smo svi i dalje u ovim g...a nije ovo jednostavno napisati i svi cete se naljutiti i blatiti, izvolite ali na kraju dana znate da je to jedini korak naprijed budite iskreni

ODGOVORITE
Name

Izbjeglica

29.10.2021 17:21

Tolike godine ne mogu promijeniti izborni zakon, a ove godine ce uspjeti, jer je potrebno da se glasa bez prevare. Znaci da ce narod na izborima smijeniti lose politicare.

ODGOVORITE
Name

SNSDC/SNSD

29.10.2021 17:59

Mi i radimo. A vi smisljate prevare.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

30.10.2021 06:12

Najpametnije bi vam bilo da poskidate sa vlasti ovu kalakotru, i da zvanicno objavite protektorat na nivou cijele BIH!!!

ODGOVORITE