Ајхорст и Палмер: Нема више времена, дајте да радимо

Палмер је рекао да не може говорити у име странака, али да би се провеле пресуде Европског суда биће нужне уставне промјене."Неопходна је двотрећинска већина и на томе треба радити", рекао је Палмер. Ајхорст је истакла да ће кроз дијалог и преговоре покушати доћи до рјешења.

Босна и Херцеговина 29.10.2021 | 16:06
Ајхорст и Палмер: Нема више времена, дајте да радимо

Ангелина Ајхорст, директорица при Европској служби за спољне послове (ЕЕАС) рекла је данас да је јако пуно неријешених питања и да нема више времена за реторике подјела.

Она је додала да су имали интензивне дискусије и да су ту да изнађу начин како изаћи из политичке кризе.

"У међувремену се бавимо веома сложеним питањем измјена Изборног закона", рекла је Ајхорст, те додала да имају велику одговорност, али и журност дјеловања.

Додаје да су имали прилику да се састану са бројним политичким представницима, али и другим грађанима и апелантима.

"Имали смо и низ других састанака и покушали наћи начине и ставити оквир како би започели преговоре. Радимо корак по корак желимо да су сви укључени у овај процес. Имали смо и представнике Венецијанске комисије, а разговори се настављају и након ових изјава за медије. Разговараћемо са свима који су заинтересовани за БиХ. Грађани морају знати и имати повјерење у политичаре. Вјерујемо да огромна већина грађана жели да БиХ постане чланица ЕУ", рекла је Ајхорст.

Потврдила је подршку ЕУ јединственој, сувереној и цјеловитој БиХ.

"Ово нису само ријечи, оне носе јако пуно одговорности и зато је потребно  наставити радити на изналажењу рјешења. Охрабрени смо порукама свих наших саговорника", рекла је Ајхорст.

Метју Палмер, специјални изасланик САД за изборну реформу је рекао да САД без икакве сумње подржава суверенитет и територијални интегритет БиХ.

"Посвећени смо да урадимо све што можемо да ситуација деаскалира. Има пуно посла који треба урадити и овдје смо да помогнемо БиХ да ријеши кључне пресуде  Еврпског суда. То ће захтијевати равнотежу различитих актера. Ми сматрамо да је могуће ићи даље са једном земљом, два ентитета и три конститутивна народа. САД и ЕУ су ту као партнери пријатељи, нисмо овдје да заговарамо један пут,  ми помажемо разговоре, не учествујемо у преговорима", рекао је Палмер.

Додаје да још има пуно посла да се уради и да БиХ може рачунати на САД и ЕУ.

Упитана  зашто у напретку није споменула институције Републике Српске, Ајхорст је рекла да је мислила и на Републику Српску. 

Палмер је рекао да не може говорити у име странака, али да би се провеле пресуде Европског суда биће нужне уставне промјене.

"Неопходна је двотрећинска већина и на томе треба радити", рекао је Палмер.

Ајхорст је рекла да ће кроз дијалог и преговоре покушати доћи до рјешења.

"Истински вјерујем да  је крајњи тренутак да изабрани званичници сједе и разговарају. Рјечи су много важне, видим да многи живе у страху и знамо да  морамо радити на томе", рекла је Ајхорст.

Ајхорст је рекла да у ЕУ виде потребу да се смири ситуација и да се бавимо конкретним питањима.

"Дајте да радимо", реклаје Ајхорст.

Палмер истиче да било који изборни модел који би био прихваћен од странака може бити проведен у дјело и да се усвоји уз неопходне демократске институције и да се унаприједи пут БиХ према ЕУ.

"Постоји  неколико модела који би били прихватљиви", рекао је Палмер додавши да то не треба бити наметнуто из вана него да лидери нађу компромисе, а они ћемо бити ту као парнери и пријатељи пројекта.

Палмер је рекао да би његова порука  грађанима била да чврсто подржавају територијални интегритет и суверенитет БиХ и да су посвећени напретку и да та посвећеност није краткорочна, него она траје.

"Ми смо овдје значајно уложили средстава и наставићемо радити да помогнемо да БиХ напредује", рекао је Палмер.

Ајхорстова је рекла да су грађани у самом средишту онога што раде.

"Охрабрена сам да радимо на стварању једног бољег амбијента“, рекла је Ајхорст.

Независне новине

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

ОПЕТ ЈА

29.10.2021 14:28

Нема од овога ништа.Најбоље је свако себи и то је једино рјешење за ово подруцје балкана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

29.10.2021 14:53

Ја остајем у БиХ а ви који воли те истоцне комсије И западне суеде бујрум иди те сретно вам било.

Name

ВоxПопули

29.10.2021 15:00

На залост док је таквих као ти и не мозе бити ниста од нормалног зивота. Само би да се дијелите и оградјујете у националне торове. Дајте пробудите се из сна који траје од 90-тих. Ово је 21. вијек. Све рецено се односи на овакава размисљања појединаца у сва три народа.

Name

Ре

29.10.2021 15:00

У торове.

Name

Ре опет ја

29.10.2021 15:01

А к9 ће нас хранити, од чега ћемо живјети? Мислиш ли да можемо бити на леђима Србине, да нас помажу као оне јаднике на Косову?

Name

Мајкица

29.10.2021 15:14

Најбоља опција.Код своје куце се свако најбоље осјеца.

Name

Гоги

29.10.2021 15:20

Па зар вец није тако? Срби у Србији, Хрвати у Хрватској, Црно Горци у Цг, Босанци у Босни!!!! Свако на свом. Јбг, коме се не свидја нека спакује кофер и иде гдје зели, воља му запад или исток, сјевер или југ!

Name

Ре

29.10.2021 15:28

Па сто опетујес као и твој вођа кад видис да од тога нема ниста. Дај предлози несто паметно сто мозе бити прихвацено да идемо напријед сви.

Name

РЕ

29.10.2021 16:33

Ови не знају гдје су дошли,нема овдје напретка никаквог,ови састанци су само доказ за то.Додо је једини у праву.Дај да живимо како можемо а не на силу како неможемо.

Name

РЕ

29.10.2021 16:39

ОПЕТ ЈА неспроводив и гууп приједлог, "свако себи" а напосе шта ти то значи "свако себи", ја не знам у којем ви свијету живите, "свако себи" па није политика баш тако јефтин занат, мало је то компликованија зај*банција, најбоље би било да ја имам плату 2500 €, то је то, шупља прича

Name

Мики

29.10.2021 16:44

Шта ти значи свако себи зар мислиш да је Босна тијесна за све нас Јесил ти нормалан већ је мала а ти би да је парчаш богами ниси нормалан

Name

МЕНАГЕР

29.10.2021 14:54

Уз све промјене у изборном закону обавезно јос увести да се на једном гласацком листу мозе гласати само за једну особу Знаци само један иксиц за једно име на странацкој листи

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

29.10.2021 15:44

Погледас ове коментаре и питас се па ским у ЕУ са племенима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велиш

29.10.2021 15:46

Морамо знати и имати повјерење у политичаре. Имам 0,000001%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

29.10.2021 16:52

сви ви занте ста треба урадити, граданско гласање, један предсједник, нема босњака, нема хрвата, нема срба само босанци ито сви заједно или смо сви и даље у овим г...а није ово једноставно написати и сви цете се наљутити и блатити, изволите али на крају дана знате да је то једини корак напријед будите искрени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избјеглица

29.10.2021 17:21

Толике године не могу промијенити изборни закон, а ове године це успјети, јер је потребно да се гласа без преваре. Знаци да це народ на изборима смијенити лосе политицаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСДЦ/СНСД

29.10.2021 17:59

Ми и радимо. А ви смисљате преваре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

30.10.2021 06:12

Најпаметније би вам било да поскидате са власти ову калакотру, и да званицно објавите протекторат на нивоу цијеле БИХ!!!

ОДГОВОРИТЕ