Crnoj Gori slijede promjene na političkoj sceni

Za zapadne zemlje Milo Đukanović je prošlost, a podršku u regionu, prije svega u Sarajevu i Zagrebu, pružaju mu oni koji se plaše da će završiti kao i on. On je Crnoj Gori poražen, a novoj Vladi Crne Gore treba dati šansu da iz korjena promijeni model društva stvaranog decenijama, poručili su učesnici emisije "Globalno" BN televizije.

Republika Srpska 22.09.2021 | 23:21
Crnoj Gori slijede promjene na političkoj sceni

"Politička situacija u Crnoj Gori danas je bolja nego do izbora u avgustu prošle godine. Đukanović i njegov DPS su poraženi ali je novu Vladu pratio sindrom velikih očekivanja koja se nikad ne ispune. Novoj Vladi rekostrukcijom treba dati novu šansu, ali je formiranje ekspertske Vlade bila je Krivokapićeva velika konstrukciona greška", smatraju politikolog Vladimir Pavićević i novinar Siniša Ljepojević.

“Ta greška se tiče odluke da iz vlade eliminiše ključne političke autoritete iz najubjedljivijeg političkog pobjedničkog saveza sa izbora od 30. avgusta. Time je sebe doveo u situaciji da u vladi nema ljude koji su istureni politički autoriteti. To je nužno značilo slabu vladu”, kaže Pavićević. 

Novinar Siniša Ljepojević smatra da eksperti nikom ne odgovaraju.

“Oni samo mogu da savjetuju ministre, a ne vide državu. Lično mislim da je to bila ideja Krivokapića i ljudi oko njega koja ima za cilj da se eliminišu njegovi politički rivali”.

"Crna Gora bliža proširenju nego rekonstrukciji Vlade. Demokratski front je prihvatio da ne bude dio te Vlade kako bi oborio režim DPS-a, kaže dalje Pavićević.

Ističe da je Dritan Abazović smanjio distancu između etničkih i nacionalnih grupa u Crnoj Gori i da njegova položaj nije nimalo lak.  

“U ovom momentu imamo situaciju da Dritan kao da poručuje da ne zna da li je rekonstrukcija potrebna ali sam uvjeren da će se racionalno postaviti. Mislim da ćemo imati dogovor koji će podržati čak i Bošnjaci i Albanci."

Ljepojević kaže da je Vlada Crne Gore dio procesa kompletne transformacije vlasti kao i modela društva i ambijenta.

“Možda ova vlada neće biti jedina koja će proces voditi, ali je on započet i ne može da se prekine nego samo da se uspori”, objašnjava Ljepojević.

Ono što se dešava u Crnoj Gori je važno za cijeli region jer je to početak procesa osvježavanja političke scene u prije svega srpskim zemljama.

Crnoj Gori tek predstoji period stabilizacije političkih prilika, a krajem godine potpuno usmjerenje ka reformama kojima se čuvaju tekovine velike avgustovske pobjede, zaključili su sagovornici emisije "Globalno" BN televizije.

(BN)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

A vala

22.09.2021 21:42

Djukanovic, stvarno, diranje u svetinje, a za da ideologije koje su zamjene za neke stvari i koje opisuju ljudsko ponasanje kao mehaniku pa nisu bas u ljudima, nisu ni prolazile.

ODGOVORITE
Name

Buraz

22.09.2021 22:32

Ne treba da se smetne sa uma da su svetinje drzale Djukanovica 30 godina na vlasti i on je bio Srbin slao jedinice i tenkove na Dubrovnik i branio Hercegovinu ali ih posvadjase zemlja crkvena i Seikovi milioni!

Name

Re

22.09.2021 22:55

Pa treba bar trideset ministarstava za toliku državu. Kada je pobijedila koalicija od pedeset stranaka. Svi da se namire. A vlada treba da je stručna a ne da su partijski knjižičari sa kupljenim diplomama.

Name

NARKO NATO

22.09.2021 21:50

TAJ NATO UVIJEK NADJE NEKOG NORIJEGU. SMJESNO JE DA COVJEK KOJI STITI KOSOVU LEDJA TO RADI IZMISLJANJEM CRKVE. SMJESNO JE DA SE PROBLEM PRAVI OD NEMIRA NA CETINJU A NIGDJE VISE NEMA NEMIRA. A GOSPODA IZ SANDZAKA SU TU DA POMOGNU. KAD PRICAJU O GENOCIDU NEKA KAZU KAKO SE PO TOM SANDZAKU I SRBIJI MIRNO KRECU ONI KOJI SU SRBE UBIJALI U SARAJEVU 1992.A IMA IH...

ODGOVORITE
Name

Sa talibanima

23.09.2021 08:06

Ubijali su i amerikance.

Name

Majko mila

22.09.2021 22:44

Imaju stanovnika ko Tuzlanski kanton a ekonomiju ko Banjaluka, i oni kao bitni MUKO MOJA

ODGOVORITE
Name

Za RS

23.09.2021 00:18

Ne zaboravimo da je C.Gora u NATO savezu Hvala

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

23.09.2021 03:51

Što mu samo pružaju podršku Zagreb i Sarajevo, i B. Luka i Beograd i Tirana i Skoplje i Ćosić i ostali ćosići

ODGOVORITE
Name

Boki

23.09.2021 05:38

Imaju u BiH isto trojica braće po lopovluku koji će uskoro biti prošlost.

ODGOVORITE
Name

Herc

23.09.2021 06:27

DPS je bio loš a ovi su katastrofa. Najbolje novi izbori

ODGOVORITE
Name

miroslav

23.09.2021 06:50

kako "slabu vladu"? Najbolji rezultati u suzbijanju kriminala u regiji ima crna gora .Sta je pogresno uradjeno. Stvar je u tome sto nase Srpske stranke kao i ovdje hoce fotelje.. Puna podrska za Dritana Abazovic i njegovu URA.

ODGOVORITE
Name

Vanredni izbori

23.09.2021 06:52

Sve osim vanrednih izbora je samo gubljenje vremena. Na izborima kad god da se održe ,ovi što zagovaraju tzv ekspertski koncept vlade treba da se prijave i da se vidi koliku podršku građana imaju. Isto tako da se na izborima pojave i"vijesti" da onda u raspodjeli i ministarstava i ambasadorskih mjesta i svega po dubini. Ovako se pod paskom podrške nekih ambasada uhljebljuju bez ikakvog uporišta u demokratskim postulatima!

ODGOVORITE
Name

cicvara

23.09.2021 07:38

Alaj se ovi namlatiše prazne slame, svi mi će mo nekada biti prošlost, prije svega godine čine svoje, Djukanovićeva stranka je tu, potvrda o propasti te stranke će se moći vidjeti u narednim izborima. Ova procrkvena vlada ništa nije uradila dobro, osim što je ustoličila Joanikija.

ODGOVORITE
Name

Ustolicila bi

23.09.2021 08:18

Svakako i bez mjesanja politike da je npr. CG uredjena po mjeri svih, da srbi nisu diskriminisani ne bi ni bilo litija, nivega sto se desavalo....