Црној Гори слиједе промјене на политичкој сцени

За западне земље Мило Ђукановић је прошлост, а подршку у региону, прије свега у Сарајеву и Загребу, пружају му они који се плаше да ће завршити као и он. Он је Црној Гори поражен, а новој Влади Црне Горе треба дати шансу да из корјена промијени модел друштва ствараног деценијама, поручили су учесници емисије "Глобално" БН телевизије.

Република Српска 22.09.2021 | 23:21
Црној Гори слиједе промјене на политичкој сцени

"Политичка ситуација у Црној Гори данас је боља него до избора у августу прошле године. Ђукановић и његов ДПС су поражени али је нову Владу пратио синдром великих очекивања која се никад не испуне. Новој Влади рекострукцијом треба дати нову шансу, али је формирање експертске Владе била је Кривокапићева велика конструкциона грешка", сматрају политиколог Владимир Павићевић и новинар Синиша Љепојевић.

“Та грешка се тиче одлуке да из владе елиминише кључне политичке ауторитете из најубједљивијег политичког побједничког савеза са избора од 30. августа. Тиме је себе довео у ситуацији да у влади нема људе који су истурени политички ауторитети. То је нужно значило слабу владу”, каже Павићевић. 

Новинар Синиша Љепојевић сматра да експерти ником не одговарају.

“Они само могу да савјетују министре, а не виде државу. Лично мислим да је то била идеја Кривокапића и људи око њега која има за циљ да се елиминишу његови политички ривали”.

"Црна Гора ближа проширењу него реконструкцији Владе. Демократски фронт је прихватио да не буде дио те Владе како би оборио режим ДПС-а, каже даље Павићевић.

Истиче да је Дритан Абазовић смањио дистанцу између етничких и националних група у Црној Гори и да његова положај није нимало лак.  

“У овом моменту имамо ситуацију да Дритан као да поручује да не зна да ли је реконструкција потребна али сам увјерен да ће се рационално поставити. Мислим да ћемо имати договор који ће подржати чак и Бошњаци и Албанци."

Љепојевић каже да је Влада Црне Горе дио процеса комплетне трансформације власти као и модела друштва и амбијента.

“Можда ова влада неће бити једина која ће процес водити, али је он започет и не може да се прекине него само да се успори”, објашњава Љепојевић.

Оно што се дешава у Црној Гори је важно за цијели регион јер је то почетак процеса освјежавања политичке сцене у прије свега српским земљама.

Црној Гори тек предстоји период стабилизације политичких прилика, а крајем године потпуно усмјерење ка реформама којима се чувају тековине велике августовске побједе, закључили су саговорници емисије "Глобално" БН телевизије.

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

А вала

22.09.2021 21:42

Дјукановиц, стварно, дирање у светиње, а за да идеологије које су замјене за неке ствари и које описују људско понасање као механику па нису бас у људима, нису ни пролазиле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бураз

22.09.2021 22:32

Не треба да се сметне са ума да су светиње дрзале Дјукановица 30 година на власти и он је био Србин слао јединице и тенкове на Дубровник и бранио Херцеговину али их посвадјасе земља црквена и Сеикови милиони!

Name

Ре

22.09.2021 22:55

Па треба бар тридесет министарстава за толику државу. Када је побиједила коалиција од педесет странака. Сви да се намире. А влада треба да је стручна а не да су партијски књижичари са купљеним дипломама.

Name

НАРКО НАТО

22.09.2021 21:50

ТАЈ НАТО УВИЈЕК НАДЈЕ НЕКОГ НОРИЈЕГУ. СМЈЕСНО ЈЕ ДА ЦОВЈЕК КОЈИ СТИТИ КОСОВУ ЛЕДЈА ТО РАДИ ИЗМИСЉАЊЕМ ЦРКВЕ. СМЈЕСНО ЈЕ ДА СЕ ПРОБЛЕМ ПРАВИ ОД НЕМИРА НА ЦЕТИЊУ А НИГДЈЕ ВИСЕ НЕМА НЕМИРА. А ГОСПОДА ИЗ САНДЗАКА СУ ТУ ДА ПОМОГНУ. КАД ПРИЦАЈУ О ГЕНОЦИДУ НЕКА КАЗУ КАКО СЕ ПО ТОМ САНДЗАКУ И СРБИЈИ МИРНО КРЕЦУ ОНИ КОЈИ СУ СРБЕ УБИЈАЛИ У САРАЈЕВУ 1992.А ИМА ИХ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са талибанима

23.09.2021 08:06

Убијали су и американце.

Name

Мајко мила

22.09.2021 22:44

Имају становника ко Тузлански кантон а економију ко Бањалука, и они као битни МУКО МОЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

За РС

23.09.2021 00:18

Не заборавимо да је Ц.Гора у НАТО савезу Хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

23.09.2021 03:51

Што му само пружају подршку Загреб и Сарајево, и Б. Лука и Београд и Тирана и Скопље и Ћосић и остали ћосићи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

23.09.2021 05:38

Имају у БиХ исто тројица браће по лоповлуку који ће ускоро бити прошлост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херц

23.09.2021 06:27

ДПС је био лош а ови су катастрофа. Најбоље нови избори

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирослав

23.09.2021 06:50

како "слабу владу"? Најбољи резултати у сузбијању криминала у регији има црна гора .Ста је погресно урадјено. Ствар је у томе сто насе Српске странке као и овдје хоце фотеље.. Пуна подрска за Дритана Абазовиц и његову УРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ванредни избори

23.09.2021 06:52

Све осим ванредних избора је само губљење времена. На изборима кад год да се одрже ,ови што заговарају тзв експертски концепт владе треба да се пријаве и да се види колику подршку грађана имају. Исто тако да се на изборима појаве и"вијести" да онда у расподјели и министарстава и амбасадорских мјеста и свега по дубини. Овако се под паском подршке неких амбасада ухљебљују без икаквог упоришта у демократским постулатима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цицвара

23.09.2021 07:38

Алај се ови намлатише празне сламе, сви ми ће мо некада бити прошлост, прије свега године чине своје, Дјукановићева странка је ту, потврда о пропасти те странке ће се моћи видјети у наредним изборима. Ова процрквена влада ништа није урадила добро, осим што је устоличила Јоаникија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Устолицила би

23.09.2021 08:18

Свакако и без мјесања политике да је нпр. ЦГ уредјена по мјери свих, да срби нису дискриминисани не би ни било литија, нивега сто се десавало....