Srbija na spisku o mirnom napuštanju Avganistana

- Srbija je među oko 100 zemalja koje su potpisale Zajedničku izjavu američkog Stejt departmenta o mirnom napuštanju Avganistana, gdje su talibani preuzeli kontrolu nakon dvadesetogodišnje vladavine avganistanske vlasti potpomognute SAD-om.

Svijet 19.08.2021 | 20:52
Srbija na spisku o mirnom napuštanju Avganistana

Na sajtu Stejt departmenta objavljen je ažurirani spisak zemalja koje su potpisale dokument, među kojima je i Srbija, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U saopštenju piše da se sve strane u Avganistanu pozivaju da poštuju i omoguće bezbjedan i organizovan odlazak stranih državljana i Avganistanaca koji žele da napuste zemlju.

Inicijativu o zajedničkoj izjavi pokrenule su 15. avgusta SAD, a do sada ju je potpisalo više od stotinu država.

Od zemalja u okruženju izjavu nisu potpisale samo BiH i Mađarska.

Dokumentom američkog Stejt departmenta pozivaju se sve strane u Avganistanu da poštuju i omoguće bezbjedan i organizovan odlazak stranih državljana i Avganistanaca koji žele da napuste državu.

"Oni na pozicijama moći i vlasti širom Avganistana imaju odgovornost da zaštite ljudski život i imovinu", navodi se u dokumentu.

U izjavi se dodaje da Avganistanci "zaslužuju da žive u bezbjednosti i dostojanstvu" i da je međunarodna zajednica spremna da im u tome pomogne.

U dokumentu se ističe da putevi, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni i da se mora održati mir.

"Avganistanski narod zaslužuje da živi bezbjedno, sigurno i dostojanstveno. Mi u međunarodnoj zajednici smo spremni da im pomognemo", navodi se u izjavi. 

(Srna) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bosanac

19.08.2021 20:41

Igraju se Rusi,Ameri i Kinezi i sad je jako bitno sta je Srbija potpisala a svi znamo da potpisuju sta im narede.

ODGOVORITE