Србија на списку о мирном напуштању Авганистана

- Србија је међу око 100 земаља које су потписале Заједничку изјаву америчког Стејт департмента о мирном напуштању Авганистана, гдје су талибани преузели контролу након двадесетогодишње владавине авганистанске власти потпомогнуте САД-ом.

Свијет 19.08.2021 | 20:52
Србија на списку о мирном напуштању Авганистана

На сајту Стејт департмента објављен је ажурирани списак земаља које су потписале документ, међу којима је и Србија, преноси Радио Слободна Европа.

У саопштењу пише да се све стране у Авганистану позивају да поштују и омогуће безбједан и организован одлазак страних држављана и Авганистанаца који желе да напусте земљу.

Иницијативу о заједничкој изјави покренуле су 15. августа САД, а до сада ју је потписало више од стотину држава.

Од земаља у окружењу изјаву нису потписале само БиХ и Мађарска.

Документом америчког Стејт департмента позивају се све стране у Авганистану да поштују и омогуће безбједан и организован одлазак страних држављана и Авганистанаца који желе да напусте државу.

"Они на позицијама моћи и власти широм Авганистана имају одговорност да заштите људски живот и имовину", наводи се у документу.

У изјави се додаје да Авганистанци "заслужују да живе у безбједности и достојанству" и да је међународна заједница спремна да им у томе помогне.

У документу се истиче да путеви, аеродроми и гранични прелази морају остати отворени и да се мора одржати мир.

"Авганистански народ заслужује да живи безбједно, сигурно и достојанствено. Ми у међународној заједници смо спремни да им помогнемо", наводи се у изјави. 

(Срна) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Босанац

19.08.2021 20:41

Играју се Руси,Амери и Кинези и сад је јако битно ста је Србија потписала а сви знамо да потписују ста им нареде.

ОДГОВОРИТЕ