Koliko će Pelješki most donijeti štete ili dobiti BiH?

Prvi čovjek Neuma načelnik Dragan Jurković, istaknuo je za N1, da najprije žele poboljšati kvalitet i pokazati koliko je Neum poželjna destinacija.

Bosna i Hercegovina 24.07.2021 | 13:33
Koliko će Pelješki most donijeti štete ili dobiti BiH?

“Pokušavamo da uredimo dio obale. Biće stvari u Neumu koje će se dosta promijeniti, od šetališta, do samih plaža. Želimo poboljšati kvalitetu i pokazati Neum kao jednu destinaciju koja će biti poželjna. Radićemo da štandovi na šetnici budu jednobrazni i da se ne događa to da imamo svega i svačega. Uredićemo da to bude prepoznatljivo i lijepo“, kazao je.

Stari regulacijski planovi

Naveo je i da su otvoreni za sve investitore.

“Ono što je bitno naglasiti je da imamo stare regulacijske planove. Dio objekata koji idu u visinu, želimo smanjiti koeficijente i dovesti u red taj građevinski sektor”, dodao je.

Istakao je i da žele da zaštite dio poluotoka.

“Imamo toliko mora koliko imamo, i moramo štititi dio poluotoka gdje je već zaštićen kao prirodni rezervat”, rekao je Jurković.

Komentarišući spor sa Malim i Velikim Školjem i Klekom, kazao je da je to spor koji vode BiH i Hrvatska, te oni ne mogu ući u taj dio jer nisu kompetentni.

“Mislim da je teritorij BiH, al imaju komisije koje će odlučiti”, istaknuo je.

Koliko će Pelješki most donijeti štete ili dobiti BiH, upitali smo.

“Sa gledišta opštine, on će jednim dijelom rasteretit saobraćaj koji se već sada osjeti, gdje su velike gužve od graničnog prelaza Klek 1, Klek 2, do on dijela gdje će se smanjiti broj ljudi koji će cirkulirati kroz ovaj dio. S ekonomske strane biće malo finansijskih gubitaka. EU je finansirala taj most. Vjerovatno su procijenili da je pravno i legalno. Za 10 dana bi trebao biti spojen”, kazao je.

Da li će u Neumu biti luka?

Iluzija je, dodao je, da bi u Neumu bila luka. Mišljenja je da je to nemoguće.

“Nije nam u cilju zbog ekoloških posljedica. Marina jeste, ali ne i luka“, naveo je.

O cesti Stolac-Neum rekao je da će puno pomoći BiH u privrednom smislu.

“Napokon ćemo se otvoriti prema BiH. Najkasnije do 1.3.2022. godine će biti gotova saobraćajnica Stolac-Neum. Svjedoci smo kvaliteta i te ceste. Samom tom cestom Neum će se otvoriti i tokom zime i za turiste i kongresni turizam”, zaključio je načelnik Neuma.

U Neumu danas živi oko 3.000 do 3.500 ljudi.

(N1)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

TEŠKO NAMA

24.07.2021 12:52

Koje štete Bog svama. Pa zar Dodik nije sazvao vanrednu NSRS zbog Pelješkog mosta kao vitalnog nacionalnog interesa. Malo razmislite o tome.

ODGOVORITE
Name

gorčin

24.07.2021 14:11

Pelješki most je postao sinonim zloupotrebe vitalnog nacionalnog interesa i destruktivne politike protiv vlastite države.

ODGOVORITE
Name

40 Britanskih obaveštajaca...

24.07.2021 17:34

Možda će "baja" imati lične dobiti!

ODGOVORITE
Name

Re

26.07.2021 07:13

Ma ne, nece, nema postenijeg bandita, tata ili drumskog razbojnika od baje, prema sebi naravno, ostali, ko ih j.be!

Name

Nepismen

25.07.2021 19:44

Najveci projekat Milorada Dodika i Narodne Skupstine Republika Srpska. Ko je profitirao- pa zna se. Ko je na gubitku- pa i to se zna. Vuci siti, ovce na broju i mirna Bosna. Jos da Trgovska gora (nuklearni otpad) postane vitalni interes Hrvata i to je to, mozemo u NATO i EU

ODGOVORITE
Name

D

26.07.2021 05:02

I napravite bar jedne pokretne stepenice za starije osobe. Brda je puno. I nedostaju dobri lokali. Ono što imaju su objekti koji se nikako ne smiju naći u gradu na moru. Puno prčvarnica. Noćni život nikakav. Pola Neuma ok, pola nikakvo. A može lijepo da se iskoristi. Obala mora pola neuređena pola uređena. Ovaj grad kao da je podijeljen na dva dijela.

ODGOVORITE