Колико ће Пељешки мост донијети штете или добити БиХ?

Први човјек Неума начелник Драган Јурковић, истакнуо је за Н1, да најприје желе побољшати квалитет и показати колико је Неум пожељна дестинација.

Босна и Херцеговина 24.07.2021 | 13:33
Колико ће Пељешки мост донијети штете или добити БиХ?

“Покушавамо да уредимо дио обале. Биће ствари у Неуму које ће се доста промијенити, од шеталишта, до самих плажа. Желимо побољшати квалитету и показати Неум као једну дестинацију која ће бити пожељна. Радићемо да штандови на шетници буду једнобразни и да се не догађа то да имамо свега и свачега. Уредићемо да то буде препознатљиво и лијепо“, казао је.

Стари регулацијски планови

Навео је и да су отворени за све инвеститоре.

“Оно што је битно нагласити је да имамо старе регулацијске планове. Дио објеката који иду у висину, желимо смањити коефицијенте и довести у ред тај грађевински сектор”, додао је.

Истакао је и да желе да заштите дио полуотока.

“Имамо толико мора колико имамо, и морамо штитити дио полуотока гдје је већ заштићен као природни резерват”, рекао је Јурковић.

Коментаришући спор са Малим и Великим Шкољем и Клеком, казао је да је то спор који воде БиХ и Хрватска, те они не могу ући у тај дио јер нису компетентни.

“Мислим да је териториј БиХ, ал имају комисије које ће одлучити”, истакнуо је.

Колико ће Пељешки мост донијети штете или добити БиХ, упитали смо.

“Са гледишта општине, он ће једним дијелом растеретит саобраћај који се већ сада осјети, гдје су велике гужве од граничног прелаза Клек 1, Клек 2, до он дијела гдје ће се смањити број људи који ће циркулирати кроз овај дио. С економске стране биће мало финансијских губитака. ЕУ је финансирала тај мост. Вјероватно су процијенили да је правно и легално. За 10 дана би требао бити спојен”, казао је.

Да ли ће у Неуму бити лука?

Илузија је, додао је, да би у Неуму била лука. Мишљења је да је то немогуће.

“Није нам у циљу због еколошких посљедица. Марина јесте, али не и лука“, навео је.

О цести Столац-Неум рекао је да ће пуно помоћи БиХ у привредном смислу.

“Напокон ћемо се отворити према БиХ. Најкасније до 1.3.2022. године ће бити готова саобраћајница Столац-Неум. Свједоци смо квалитета и те цесте. Самом том цестом Неум ће се отворити и током зиме и за туристе и конгресни туризам”, закључио је начелник Неума.

У Неуму данас живи око 3.000 до 3.500 људи.

(Н1)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ТЕШКО НАМА

24.07.2021 12:52

Које штете Бог свама. Па зар Додик није сазвао ванредну НСРС због Пељешког моста као виталног националног интереса. Мало размислите о томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горчин

24.07.2021 14:11

Пељешки мост је постао синоним злоупотребе виталног националног интереса и деструктивне политике против властите државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца...

24.07.2021 17:34

Можда ће "баја" имати личне добити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.07.2021 07:13

Ма не, неце, нема постенијег бандита, тата или друмског разбојника од баје, према себи наравно, остали, ко их ј.бе!

Name

Неписмен

25.07.2021 19:44

Највеци пројекат Милорада Додика и Народне Скупстине Република Српска. Ко је профитирао- па зна се. Ко је на губитку- па и то се зна. Вуци сити, овце на броју и мирна Босна. Јос да Трговска гора (нуклеарни отпад) постане витални интерес Хрвата и то је то, моземо у НАТО и ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

26.07.2021 05:02

И направите бар једне покретне степенице за старије особе. Брда је пуно. И недостају добри локали. Оно што имају су објекти који се никако не смију наћи у граду на мору. Пуно прчварница. Ноћни живот никакав. Пола Неума ок, пола никакво. А може лијепо да се искористи. Обала мора пола неуређена пола уређена. Овај град као да је подијељен на два дијела.

ОДГОВОРИТЕ