Peking: Nema nastavka istrage o virusu korona

Kineski zdravstveni zvaničnik Zeng Yixin je poručio da je "šokiran" planom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za drugu fazu istraživanja porijekla korona virusa. Poručio je da Kina ovaj plan neće prihvatiti.

Svijet 22.07.2021 | 09:50
Peking: Nema nastavka istrage o virusu korona

Prema njegovim riječima, posebno je šokiran zbog teorije da je virus možda povezan s kineskom laboratorijom. Ovu teoriju je nazvao glasinom koja je protivna zdravom razumu i nauci.

"Nemoguće je da prihvatimo ovakav plan", izjavio je Yixin.

Istraživanje porijekla koronavirusa je postalo diplomatsko pitanje koje je dodatno pogoršalo odnose Kine i Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznica. Zapadne zemlje tvrde da Kina nije bila dovoljno transparentna o dešavanjima u prvim danima pandemije. Kinezi su odbacili ove kritike te su ih ocijenili kao politizaciju pitanja kojim bi se trebali baviti naučnici.

Generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je prošle sedmice istakao da je rano isključiti mogućnost da se koronavirus možda počeo širiti iz laboratorije u gradu Wuhanu, gdje je 2019. godine registrovana prva osoba zaražena ovim virusom.

Zeng uvjerava da vuhanska laboratorija nema viruse kojima se direktno mogu zaraziti ljudi. Napomenuo je da je ranije ove godine međunarodni tim stručnjaka, kojim je koordinirao WHO, posjetio laboratoriju i utvrdio da je vrlo malo vjerovatno da se virus počeo širiti iz laboratorije.

Prema pisanju agencije Associated Press, većina stručnjaka pretpostavlja da se virus počeo širiti u trenutku kada je prešao sa životinje na čovjeka.

(Klix)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Nole

22.07.2021 08:13

Ova slika govori vise od svega.Pogledajte,u krupnom planu je ovaj s maskom,iza njega je covjek spustio masku ispod brade,a treci u nizu je uopste nema.Zasto ih nisu uslikali obrnuto.Propaganda je cudo.To sve kod normalnog covjeka budi bunt protiv bilo kakvih mjera i vakcinacije...

ODGOVORITE
Name

Milka

22.07.2021 09:21

Sta ce ispitivati kad svi znaju istinu

ODGOVORITE
Name

Draško

22.07.2021 09:34

Šta je problem da se provjeri otkud virus? Kako je moguće da su KInezi od marta prošle godine 99,99% otporni na virus a ostali narodi nisu? To je što se tiče Kine. Istovremeno treba provjeriti djelovanje HARP sistema na biblijske poplave u Njemačkoj i Kini (udar na dvije vodeće ekonomije svijeta). Mislim da Ameri imaju šta reći o tome. Kockice se slažu same od sebe.

ODGOVORITE
Name

Za

22.07.2021 11:37

Kako da ne, Njemci i Kinezi po vama sjede i gledaju kako ih Ameri pršću, šalju munje, oluje i viruse. Sa svim silnim radarima i tehnologijom koju obe zemlje posjeduju. Zapitajte se malo šta pišete.