Srbac: Presušuju rijeke, ugroženi usjevi 

Riječica Povelič koja od izvora na Motajici  do ušča u rijeku Vrbas prolazi kroz prnjavorsku i srbačku opštinu u dužini od 25 kilometara,  zbog višenedeljne suše ostaje bez vode.

Republika Srpska 07.07.2021 | 18:16
Srbac: Presušuju rijeke, ugroženi usjevi 

Presušilo je izvorište kao  i planinski potok Poljce, koji se ulijeva u ovu riječicu, a  bez vode ostaju i brojni drugi izvori i potoci na planini Motajica.

„Presušili su i dijelovi riječice Lepenica, a sadašnji  nivo vode u  Poveliču održava izvorište  Vrijeska na Rakovcu. Ukoliko ubrzo ne bude  kiše može doći do prave ekološke katastrofe“, kaže penzioner  i ribolovac  Mane Nuždić   iz Gornjih Srdjevića.

On strahuje da bi ovakvo stanje moglo negativno uticati i na funkcionisanje sistema vodosnabdjevanja stanovništva šireg područja opštine Srbac. Na  zahtjev Mjesne zajednice  ugroženo područje obišli su predstavnici  opštine Srbac, ali nije bilo javnog saopštenja  o utvrđenom stanju na terenu.

Tropske vrućine bez kiše ugrožavaju poljoprivredne usjeve. Pšenica je dozrela desetak dana  prije roka i žetva je u punom jeku. Na udaru je posebno soja, dok se kukuruz još drži.Srbački poljoprivrednici  tvrde da bi žednim usjevima i zemlji u ovom trenutku  trebalo oko 100 litara vode po metru kvadratnom. 

Uzorni poljoprivrednik Zoran Popović iz Brezovljana  kod Srpca ima veće površine zemljišta pod sojom i kukuruzom.  Suša je  uzela svoj dana, ali se Zoran nada  da bi kiša mogla popraviti stanje.

„Nažalost, ukoliko za osam dana ne bude padavina, od soje neće biti ništa. Trud će biti uzaludan.Što se tiče kukuruza, on je izdržljiviji, što opat zavisi od strukture zemljišta. Mogao bi se oporaviti  ako bi kiša došla za dvadeset dana pod uslovom da temperatura u toku noći ne bude veća od 180-20  stepeni i  bez  toplog vjetra“,  za naš Portal izjavio je Zoran  Popović.

(BN/ S. K. )

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Boris

07.07.2021 18:23

Treba još više sjeći šumu i napraviti još više mini hidroelektrana. Tek tad smo naje.ali

ODGOVORITE
Name

NR

07.07.2021 18:46

Ma riješiće to SNSD u Srpcu.

ODGOVORITE
Name

21 vjek

07.07.2021 19:58

poljoprivrednici gledaju u nebo i mole se za kisu..sto ovaj rece, sjecite sumu za kikiriki, pravite male hidroelektrane za velike lopove, super ce sve biti

ODGOVORITE
Name

Realnost

07.07.2021 20:36

Sad kukate za kišu a kad padne kukate na poplave, ni Bog vam ne može ugoditi.

ODGOVORITE