Србац: Пресушују ријеке, угрожени усјеви 

Ријечица Повелич која од извора на Мотајици  до ушча у ријеку Врбас пролази кроз прњаворску и србачку општину у дужини од 25 километара,  због вишенедељне суше остаје без воде.

Република Српска 07.07.2021 | 18:16
Србац: Пресушују ријеке, угрожени усјеви 

Пресушило је извориште као  и планински поток Пољце, који се улијева у ову ријечицу, а  без воде остају и бројни други извори и потоци на планини Мотајица.

„Пресушили су и дијелови ријечице Лепеница, а садашњи  ниво воде у  Повеличу одржава извориште  Вријеска на Раковцу. Уколико убрзо не буде  кише може доћи до праве еколошке катастрофе“, каже пензионер  и риболовац  Мане Нуждић   из Горњих Срдјевића.

Он страхује да би овакво стање могло негативно утицати и на функционисање система водоснабдјевања становништва ширег подручја општине Србац. На  захтјев Мјесне заједнице  угрожено подручје обишли су представници  општине Србац, али није било јавног саопштења  о утврђеном стању на терену.

Тропске врућине без кише угрожавају пољопривредне усјеве. Пшеница је дозрела десетак дана  прије рока и жетва је у пуном јеку. На удару је посебно соја, док се кукуруз још држи.Србачки пољопривредници  тврде да би жедним усјевима и земљи у овом тренутку  требало око 100 литара воде по метру квадратном. 

Узорни пољопривредник Зоран Поповић из Брезовљана  код Српца има веће површине земљишта под сојом и кукурузом.  Суша је  узела свој дана, али се Зоран нада  да би киша могла поправити стање.

„Нажалост, уколико за осам дана не буде падавина, од соје неће бити ништа. Труд ће бити узалудан.Што се тиче кукуруза, он је издржљивији, што опат зависи од структуре земљишта. Могао би се опоравити  ако би киша дошла за двадесет дана под условом да температура у току ноћи не буде већа од 180-20  степени и  без  топлог вјетра“,  за наш Портал изјавио је Зоран  Поповић.

(БН/ С. К. )

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Борис

07.07.2021 18:23

Треба још више сјећи шуму и направити још више мини хидроелектрана. Тек тад смо наје.али

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

07.07.2021 18:46

Ма ријешиће то СНСД у Српцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

21 вјек

07.07.2021 19:58

пољопривредници гледају у небо и моле се за кису..сто овај реце, сјеците суму за кикирики, правите мале хидроелектране за велике лопове, супер це све бити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

07.07.2021 20:36

Сад кукате за кишу а кад падне кукате на поплаве, ни Бог вам не може угодити.

ОДГОВОРИТЕ